Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz potporu Živog zida

Odgođena deložacija 11 stanara derutnog hotela Sahare u Voltinu naselju

Pokušaj deložacije stanara hotela Sahara u Voltinom
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/20
18.03.2015.
u 13:16

Zbog duga je Končar devedesetih dao zgradu u zalog tvrtki Helios, koja je nekretninom upravljala preko tvrtke kćeri Hotel Voltino, a koja je danas u stečaju.

Današnja deložacija stanara iz derutnog hotela za samce tvrtke Končar, poznatog kao Sahara, odgođena je. Iz sobica u kojima žive preko dvadeset i pet godina trebalo je službeno biti deložirano jedanaestero stanara, no stvaran broj osoba koje u zgradi žive veći je zbog neprijavljenih i ilegalno useljenih građana koje tamo žive.

Zgradu je pedesetih godina prošlog stoljeća izgradila tvrtka Končar za svoje zaposlenike, mlade samce s premalo bodova i godina za dobivanje stana ili kredita. Zbog duga je Končar devedesetih dao zgradu u zalog tvrtki Helios, koja je nekretninom upravljala preko tvrtke kćeri Hotel Voltino, a koja je danas u stečaju.

-Skupština vjerovnika prošle je godine donijela odluku da zgrada ide na prodaju. Do sada je održano šest dražbi, svaki se put cijena snizila i imali smo tek nekoliko upita. Danas je teško prodati nekretninu s riješenim imovinsko pravnim odnosima, a kamoli onu koja je opterećena i pravnim i stvarnim problemima poput nelegalnih stanara- objašnjava Nevenka Korman, stečajna upraviteljica. Kako bi nekretninu lakše prodali moraju iseliti stanare i napraviti zahvate u zgradi koji su mogući, tvrdi stečajna upraviteljica zgrade koja dvadeset godina nije održavana, jedino ako se iz nje maknu stanari.

Oni doduše smatraju kako stečajna upraviteljica nema legitimne i legalne uvjete deložirati ih iz zgrade jer se nekretnina nalazi na zemljištu koje se u vlasništvu države. -Kako nas može tjerati predstavnik privatne tvrtke kada smo na državom vlasništvu? Ona ne zastupa vlasnika, državu, od kuda joj onda pravo deložirati nas? Godinama smo uplaćivali stambeno kao i sve kolege iz Končara koji su stan dobili. Želimo da nam se riješi to pitanje, tražimo minimalno 25 kvadrata stambenog prostora. Oni tvrde da su nam ponudili alternative, no nikada nismo ništa dobili napismeno - govori Ivan Belinac, jedan od stanara.

-Bilo je pokušaja zbrinjavanja stanara. U stečajnom postupku Zagrebačkog holdinga, najvećeg vjerovnika, prijedlog je bio da zgradu čiji smo izvanknjižni vlasnik predamo Gradu da on riješi odnose s Holdingom pa da oni trajno zbrinu stanare. Dokazi toga postoje u svim sudskim zapisnicima - tvrdi Korman. Većini bivših zaposlenika Končara male su sobice jedino mjesto za život koje imaju. Iz zgrade za koju tvrde da je tijekom privatizacije prodana za kunu, dok im ne osiguraju konkretan smještaj u Zagrebu, ne misle otići.

Uz potporu Živog zida su danas izbjegli odlazak iz nje. Ostaje im u nehumanim uvjetima čekati sljedeći, šesnaesti pokušaj deložacije. Ili ponudu za boljim životom.

>> Deložacija stanara 'Sahare' - 11 stanara hotela u Voltinu naselju danas će pokušati izbaciti

Komentara 2

Avatar rajetin
rajetin
13:57 18.03.2015.

Ove jadnike tjeraju na ulicu, dok neki sami biraju šator!

OK
okus
11:02 20.03.2015.

I? Tko je taj mocni kupac za 1 kunu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije