Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preobrazba kvarta

Od ulice za autodijelove Martićeva postaje urbani centar dizajna

06.03.2016.
u 13:44

Mladi kreativci žele proizvoditi kulturu u napuštenim pogonima, pa će od 16. do 19.6. na festivalu Design District Zagreb naseliti stare poslovne prostore u Martićevoj

I dok se nekad u Martićevoj kreativnost izražavala autolakovima, danas je u zagrebački urbani centar pretvaraju mladi dizajneri. Naime, još donedavno poznata po dućanima s autodijelovima i salonima automobila, Martićeva ulica postaje kreativna zona u kojoj će se u lipnju održati novi festival dizajna – Design District Zagreb.

– Kao i u mnogim drugim europskim gradovima, i u Zagrebu dolazi do prenamjene industrijske infrastrukture u pogone za proizvodnju kulture, posebno u širem središtu grada – objasnila je Ira Payer, autorica projekta i kreativna direktorica festivala. Kako kaže, važno je da je u Martićevoj spontano došlo do useljavanja kreativnog sadržaja u napuštene poslovne prostore, nekad povezane s autoindustrijom, i to bez narušavanja prepoznatljivoga duha četvrti.

Svjedoci buđenja

Glavna ideja projekta je povezivanje postojećih umjetničkih inicijativa, ali i poticanje novih projekata i oživljavanje i dalje brojnih neiskorištenih prostora. Stoga će se tijekom četverodnevnog festivala od 16. do 19. lipnja pripremiti program i za Zagrepčane i za turiste. Na raznim punktovima u kvartu će se postaviti umjetnički radovi, stvaralačke instalacije na otvorenom...

– Mi koji i sami radimo u Martićevoj svjedoci smo njezina buđenja te želimo njezin potencijal pokazati i ostalima – rekla je Ira Payer, inače kreativna direktorica Croatian Design Superstorea koji od 2014. godine djeluje u prostoru u Martićevoj 4.

U njegovu se prodajnom salonu izlažu najbolji primjerci hrvatskog dizajna, a otvoren je upravo s ciljem osnaživanja domaćih dizajnera te je iz njega i krenula ideja o pokretanju festivala. A s obzirom na to da je Martićeva ulica područje u kojem su koncentrirani neki od najboljih dizajnerskih i arhitektonskih studija u Zagrebu, sudionike događanja nije bilo teško pronaći.

Booksa među prvima

U programu Design District Zagreba aktivno će sudjelovati knjižare, galerije, trgovine dizajnerskog namještaja, arhitektonski uredi, atelijeri, dizajnerski studiji, ugostitelji, ali i male obrtničke radionice.

– Kada se Booksa 2004. uselila u bivši salon autodijelova, kvart još nije bio toliko kulturno razvijen, ali ekipa je oduvijek bila super. Ovdje je puno umjetnika, glumaca, sveučilišnih radnika... – rekla je za Design District Miljenka Buljević Mika, pokretačica književnog kluba Booksa u Martićevoj 14d, koja također sudjeluje na festivalu. Booksa je, dodala je, postala jedan od razloga da se dođe u kvart, no njegov razvoj odvijao se više-manje spontano.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije