Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gužva u čekaonicama

Oboljeli od vodenih kozica, gripe i šarlaha napunili Zaraznu

cjepivo
Reuters
Autor
Sonja Hoffman
28.12.2010.
u 16:06

Početkom blagdana krenula je sezona gripe i prehlada pa pacijenti opsjedaju ambulantu

Ambulantom Zarazne bolnice, u posljednjih nekoliko dana, dnevno prođe i dvjestotinjak pacijenata, a liječnici padaju s nogu od umora. Naime, objašnjava ravnatelj bolnice prof. Antun Beus, s početkom blagdana krenula je sezona gripe i prehlada pa pacijenti opsjedaju ambulantu.

Zaraženo 20-ak građana

– U ambulantu šaljemo i liječnike s odjela, pa još nekako guramo, no očito je da tri dežurna doma zdravlja u gradu nisu dovoljna – istaknuo je prof. Beus. Ove je godine, objašnjava, sezonsku gripu potpuno potisnuo virus H1N1, a do sada je kroz bolnicu prošlo 20-ak zaraženih građana.

– Na liječenju je ostalo sedam Zagrepčana – otkriva prof. Beus.

H1N1 je sada zauzeo mjesto sezonskoj gripi, no za razliku od nje ovaj novi virus se ne zadržava na površini već prodire duboko u dišni sustav i pluća, pa zato izaziva komplikacije – naglasio je infektolog. Zbog načina na koji ovaj virus napada organizam, poručuje Zagrepčanima, dobro bi bilo da se cijepe jer za to nikada nije kasno.

– Cjepivo za 15-ak dana počne djelovati i zasigurno sprečava nastanak komplikacija – naglasio je.

A sa zahladnjenjem liječnici u Zaraznoj imaju i drugih briga osim gripe jer broj pacijenata znatno raste zbog bakterijskih upala grla, prehlada, čak i šarlaha.

– Imamo i slučajeva vodenih kozica, a nisu rijetke ni bakterijske i virusne upale pluća koje mogu biti komplikacija i obične prehlade.

Što se prigovora iz bolnice na rad dežurnih službi po Domovima zdravlja tijekom blagdana tiče, iz gradskog Ureda za zdravstvo, kažu, dežura sedam timova plus pedijatri.

Bez povećanog priljeva

– Nije problem u manjku dežurstava, već u građanima koji imaju navadu da s temperaturom idu pravac u Zaraznu bolnicu – rekla je dr. Lidija Hrastić Novak iz Ureda i dodala da od ravnatelja domova zdravlja nisu dobili informaciju da je tijekom blagdanskih dežurstava bilo povećanog priljeva pacijenata.

Ključne riječi

Komentara 5

LO
lola56
17:59 28.12.2010.

Zar je Miliović nabavi novu zalih cjepiva protiv svinjske gripe? Ili se mora iskoristiti prošlogodišnja zaliha??????? Nigdje, u sredstvima informiranja, nisu ove godine spomenuli da je počelo cjepljenje protiv obične gripe.Dakle, ostala je zaliha cjepiva od prošle godine (kada je naš vrli ministar Milinović nakupovao cjepiva za nekoliko stotina milijuna kuna) i sda će se stvoriti EUFORIJA da je opet stigla N1H1 oliti svinjsko-ptičija-ljudska-majmunska.... gripa!!!!!!!!!!!!!!!!

JM
ja-ma
21:38 28.12.2010.

Kakve gluposti ovuda trkeljate pa to je za poludit!Kakve stare zalihe???Pa tom cjepivu je istekao rok prije pola godine.Prošle godine je bilo odvojeno sezonsko i pandemijsko cjepivo.Pandemijsko od tvrtke Novartis se zvalo Focetria,bilo je boje mlijeka i pakirano po 10 doza u jednoj bočici.Svake godine infektolozi prate kretanje virusa i određuju koji će virusi gripe biti dominantni te sezone.Pri tome se ravnaju po stanju koje je bilo na južnoj polutki(Australija,N.Zeland...).Nakon toga radi se cjepivo koje uključuje TRI vodeća virusa.Ove godine jedan od ta tri je H1N1 iliti svinjska gripa pa su njegove antigene sa antigenima još dva virusa stavili u sezonska cjepiva koja su pod istim imenima na tržištu već godinama i pakirana su po jednu dozu(Fluimun,Influvac,Fluarix itd...)

JM
ja-ma
21:41 28.12.2010.

I još nešto.Bilo bi lijepo kada bi se ljudi koji pojma nemaju o medicini suzdržali od davanja svojih imbecilnih komentara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije