Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dimnjačari u akciji

Grijete se na plin? Evo koliko bi vas to moglo koštati

Dimnjačar
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
05.07.2014.
u 11:00

Kontrola ložišta obavlja se iz sigurnosnih razloga kako ne bi došlo do trovanja, a ogluši li se vlasnik na uklanjanje nedostatka, dimnjačar ga može prijaviti policiji i komunalnom redaru

Osim čišćenja dimnjaka, dimnjačari su odnedavno počeli obavljati i posao kontrole izgaranja u ložištu, što su prije radili djelatnici Plinare pa su brojni građani ostali iznenađeni kada su im pozvonili i zatražili pristup bojlerima.

Iznenađenje je bilo tim veće kada su od njih dobili obavijest da posao ne mogu obaviti jer bojler nema potrebne mjerne otvore koje vlasnici moraju napraviti. A za taj posao u prosjeku će serviserima morati platiti do 500 kuna. Želimir Jakobović iz tvrtke Ening pojasnio je da je provjera ložišta pod njihovom kontrolom od prošle godine odlukom Gradske skupštine.

- Naš je posao da izmjerimo izgaranje u ložištu, a ako aparat nema mjesto za takvo mjerenje, korisnicima napišemo obavijest i uputimo ih da se jave serviserima da im to naprave kako bi ubuduće mogli provoditi mjerenje - pojasnio je Jakobović. Dodao je kako se izgaranje u peći kontrolira radi sigurnosti te pozvao sve građane da se na upute ne ogluše jer se radi o njihovim životima.

Istaknuo je i da ta odluka nema veze s ulaskom u Europsku uniju, već da je planirano njezino uvođenje prije više od 15 godina pa sada na snagu stupa sa zakašnjenjem. Opisao je kako je riječ o rupi koja se izbuši u plastičnom plinskom dimnjaku i u koju se ugradi čep kako bi dimnjačari pri kontroli mogli ondje uvući sondu kojom mjere postotak izgaranja.

Osim kontrole ložišta, dimnjačari uočavaju i druge nepravilnosti.

- Kada dimnjačar uoči da je aparat postavljen suprotno sigurnosnim standardima, o tome obavijesti vlasnika, a istu obavijest na znanje može poslati i policiji i komunalnom redaru koji imaju ovlasti napisati kaznu i na taj način prisiliti vlasnika da poduzme sigurnosne mjere - objasnio je Jakobović.

U Gradskoj plinari kažu da su najveća opasnost atmosferski bojleri u starim zgradama jer postoji mogućnost povrata dimnih plinova u prostoriju te trovanje ugljičnim monoksidom.

- Situacija je najteža u užem centru grada gdje se godinama nije vodila briga o stanju dimnjaka pa je potrebno provesti atestiranje i sanaciju dimnjaka kako bi korištenje plina bilo sigurno - pojasnio je Dubravko Duvančić iz Gradske plinare.

Stanarima isključen plin zbog opasnosti od trovanja

Za Gornju Dubravu izdvojeno najviše, za 9 milijuna kuna novi priključci i obnova starih cijevi

Komentara 16

Avatar dva4u
dva4u
11:45 05.07.2014.

500 kuna za bušenje jedne rupe??? a zašto ne 2.000kn?... kad je bal...

DU
Deleted user
12:02 05.07.2014.

Ovo je još jedna u nizu pljački malog čovjeka. Znam za slučaj gdje su dimnjačari inzistirali na mjerenju kod potpuno novog FASADNOG kombi bojlera koji uopće nema veze sa prostorijom u kojoj je smješten već uzima zrak iz vana i dimne plinove (kojih skoro da ni nema) šalje van. Osim toga bojler je pod garancijom ovlaštenog servisera i montažera a opremljen je max. sigurnosnom opremom. Dakle i u ovom slučaju je NETKO ovlastio NEKOGA da pljačka kako mu se svidi. Znaju li ti ljudi uopće razliku između fasadnog bojlera i onog na dimnjak. I naravno čemu onda serviseri?

CH
chemica
12:07 05.07.2014.

Vraga će meni dimnjačar ikada više prijeći kućni prag. Zvoni majstore koliko oćeš. Zar se baš moramo tako ponašati? Izgleda da moramo. On će meni bušiti rupe po bojleru!? Ludilo brale. Ludilo. Ono balkansko. U glavama ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije