Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROK DO LIPNJA

Tomašević: Zagreb je započeo obnovu i prije povlačenja sredstava, a novac ćemo povući naknadno

Zagreb: Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije
Davorin Visnjic/PIXSELL
18.01.2022.
u 10:57

Gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je da se nada da će Vlada uspjeti produljiti rok za povlačenje novaca iz Fonda solidarnosti, ali rade na tome da sve bude gotovo do lipnja

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet na redovnoj konferenciji izvijestili su da je u javno savjetovanje pušten prijedlog nove odluke koja se tiče aktivnijeg sudjelovanja građana u donošenju politika, da se radi na poništenju dvije štetne odluke koje je donijela prethodna vlast, o novim imenovanjima te napretku u obnovi nakon potresa.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec u početku je izvijestila da su u javno savjetovanje uputili prijedlog odluke prema kojoj bi deset posto birača Grada Zagreba imalo mogućnost u roku 90 dana prikupiti potpise da se stavi određena tema na dnevni red Skupštine.

Zamjenik Luka Korlaet objavio je da je u tijeku poništenje štetne odluke kojom bi Grad Zagreb predao trgovačkom društvu Blok Kvatrić upravljačka prava na 155 milijuna kuna vrijednim zemljištem. Pojasnio je da će se prvo donijeti urbanistički plan uređenja, potom će se donijeti odluka o poslovnom modelu i onda ići u traženje investitora. 

Ušteda od 400 milijuna kuna

Gradonačelnik Tomašević rekao je da rade na poništenju još jedne odluke, a ona se tiče investicije u treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda. Iako se tvrdilo da je jedino moguće da se investicija financira potpuno iz gradskog proračuna, rekao je Tomašević, nova gradska vlast dogovorila je da se razvrgne ugovor s privatnim koncesionarom i da investitor ipak bude Vodoopskrba i odvodnja.

– Sada idemo na Skupštinu s prijedlogom da investitor ipak bude Vodoopskrba i odvodnja kako bi se cijela investicija prijavila za financiranje iz EU fondova. Time ćemo direktno uštedjeti iznos od oko 400 milijuna kuna. Moramo ići u tu investiciju jer je ona preduvjet da bi Zagreb povukao oko dvije milijarde kuna za vodoopskrbu i odvodnju u idućih sedam godina – rekao je Tomašević.

Objavljeno je i da je Renata Suša izabrana na natječaju za novu ravnateljicu Zagrebačkog velesajma. Kao najvažniju referenciju iz njezine biografije, gradonačelnik Tomašević je istaknuo da je bila predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture te da je izabrana upravo zbog svog bogatog iskustva u upravljanju.

Obnova 

Tomašević je kazao i da se nadaju da će Vlada uspjeti produljiti rok za povlačenje novaca iz Fonda solidarnosti, ali da rade na tome da sve bude gotovo do lipnja.

– Mi smo došli sada na 1,836 milijardi kuna prijavljenih projekata, a 719 milijuna kuna je ugovoreno, što je nekoliko puta više nego kad smo došli na vlast, jer se nisu projekti na vrijeme prijavili. Ono što je dobra stvar za Zagreb u odnosu na državne projekte jest da je dobar dio projekata već trajao i obnova je već gotova, a da novac nije ni povučen. Evo, idući tjedan vjerujem da ćemo otvoriti prvu cjelovitu obnovu škole na Kaptolu, gdje su deseci milijuna kuna već potrošeni, a da novac nije ni povučen. Da ne govorimo o 160 škola i vrtića koji su sanirani, a za koje smo isto platili iz proračuna, a retroaktivno ćemo povući novac iz Fonda solidarnosti – rekao je pa ponovio da novac koji je bio predviđen za Zagreb ne bi uspjeli potrošiti nikada jer su procjene bile nerealne.

– Kada smo vidjeli procjene projekata, neke procjene koje je radila gradska vlast bile su nerealne. I da Fond solidarnosti traje sto godina, mi nikada taj novac ne bismo mogli potrošiti jer bismo ga mogli trošiti samo na vraćanje u prvobitno stanje nakon štete nastale u potresu. Procjene su bile nerealno visoke, dvostruke veće od onog što je bila stvarna šteta. Obavijestili smo Vladu da se treba relocirati novac na druga ministarstva – kazao je.

Ključne riječi

Komentara 70

Avatar Dokman
Dokman
11:31 18.01.2022.

Ovo sa čime ste se dosada hvalili je katastrofa koja se od medija manje više prikazuje kao uspjeh. Direktno laganje u predizborno vrijeme bolje da ne spominjem, mislim nitko do sada nije došao do tog nivoa da prije izbora laže da neće nešto napraviti a poslije izbora napravi upravo to. Ovi dosadašnji niš korist političari su najviše došli do neispunjavanja obećanja, a ovo direktno laganje je stepenica više. Ovo vam je prvi i zadnji mandat... čak i krimos Bandić je za vas očito profesor ekonomije.

SP
Spezzi
12:01 18.01.2022.

Uzeli su novac djeci i višečlanim obiteljima a dali ga duginim udrugama i udrugama koje se bave "međunarodnom" suradnjom i integracijom migranata. Za te šarene udruge izdvojiti će se preko 800 milja kn.

CI
cirep22
12:27 18.01.2022.

Zagreb je pun smeća i grafita otkada je ovaj preuzeo Zagreb. Unazadio je grad, mrtvilo, užas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije