Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob

Novac posvadio ravnatelje kulturnih događanja

Virtuozi berlinske filharmonije
ARHIVA VL-A
19.03.2010.
u 10:45

Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe dobio je više novca - negoduje Neven Valent, ravnatelj Festivala sv. Marka, koji je ove godine dobio 40.000 kuna manje.

Negodovanju zbog drastičnog smanjenja gradskog proračunskog novca namijenjenog kulturi ovih se dana pridružio i Neven Valent, ravnatelj Festivala sv. Marka koji u Zagreb već dvanaest godina dovodi vrsne komorne glazbenike iz cijeloga svijeta. Unatoč tradiciji, festival koji uz sebe veže i brojne humanitarne akcije ove je godine od Grada dobio čak 40.000 kuna manje.

Nepoštena raspodjela?

– Teret krize nije pravedno raspoređen. Dok nama sredstva sa 300.000 kuna režu na 260.000, Zagrebačkom međunarodnom festivalu komorne glazbe, koji okuplja slične glazbenike, budžet raste – primjećuje Valent i dodaje da ZMFKG uz osnovnih 200.000 kuna od Grada dobiva i dodatnih 150.000 iz Fonda za međunarodnu suradnju. “Nepoštena” raspodjela novca ne bi mu, kaže, toliko smetala kad se ne bi kosila s visokim ocjenama koje je festival dobio od Kulturnog vijeća za glazbenu djelatnost.

– Zar činjenica da smo prošlih godina ugostili vrsne glazbenike poput violinista Guya Braunsteina, bečkog Hayden kvarteta ili Marijane Lipovšek nije dovoljan dokaz kvalitete? – pita se i podsjeća da je festival uz pomoć solo violista Berlinske filharmonije W. Strehlea lani osigurao donaciju triju dječjih operacijskih stolova za bolnicu u Klaićevoj. Povećanje sredstava ZMFKG-u iznenadilo je i predsjednika Vijeća Gorana Končara.

Visoke ocjene

– Oba su festivala od nas dobila visoke ocjene, no Zagreb kom se zbog veće medijske pozornosti očito nametnuo. Teško je suditi je li to pošteno – smatra on. Iz Grada, pak, stiže drukčije objašnjenje: – ZMFKG je manifestacija u porastu i prezentira Zagreb na najvišoj razini, a Festival sv. Marka ustaljena je manifestacija za koju veći dio struke misli da stagnira.

Komentara 1

Avatar punkufer
punkufer
11:10 19.03.2010.

Nije vrijeme za trošenje novca za takve stvari. Tih 300.000 kuna je netko morao krvavo zaraditi i platiti kao porez. U ovo doba krize i nezaposlenosti država nema pravo trošiti novac na kojekakve festivale (koliko god bili prestižni). ZATO JERJER ZA NJIH LOVE NEMA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije