Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nova regulacija oko rotora počinje sutra u zoru, a samo bi jedan smjer mogao biti problematičan

Kako su već istaknuli u Gradu, važno je samo biti oprezan i pratiti znakove, a najbitniji dio samih radova već je sad završen
19. listopada 2019. u 08:57 7 komentara 21662 prikaza
Radovi na rekonstrukciji remetinečkog rotora
Foto: Antonio Bronic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Kako gume prianjaju uz novi asfalt, je li lako smotati kad motaš i koliko je dobro uopće napravljen rotor, točnije barem jedan njegov dio, od ranog će sutrašnjeg jutra moći isprobati vozači koji će mu prilaziti sa zapada i kretati prema istoku.

Tunel ispod zagrebačkog rotora PODVOŽNJAK VIDEO Ušli smo u 'tunel': Prvi pogled na cijev novog zagrebačkog rotora

Pratiti semafore i znakove

Umjesto po privremenoj, odnosno pristupnoj cesti koja je funkcionirala od lanjskog prosinca do sada, oni koji će prema remetinečkom rotoru ići s Jadranske avenije za Novi Zagreb od šest sati ujutro prelazit će dijelom novog rotora, što nije jedina novost prve faze završe etape gradnje kružnog toka. Zagrepčani koji će također prema Novom Zagrebu, ali s Jadranskog mosta, na semafor će naići nešto kasnije nego dosad jer se on pomiče južnije, a odmah nakon što prođu njega, još uvijek raspoređeni u dva traka morat će se svi preusmjeriti u jedan koji će ih voditi dalje prema Aveniji Dubrovnik.

Radovi na rekonstrukciji remetinečkog rotora
1 / 8
Radovi na rekonstrukciji remetinečkog rotora

Od sjevera prema zapadu vozila će, umjesto skretanja na privremenu prometnicu, produžiti ravno preko novog rotora na Jadransku aveniju, a najjednostavnije u novoj fazi radova bit će onima koji moraju sa zapada na istok, odnosno iz Novog Zagreba prema autocesti, tj. Jadranskoj aveniji, jer jedina je to regulacija koja će ostati posve ista, automobilima će se i dalje najnormalnije po privremenoj prometnici kojom se prolazi već deset mjeseci. Putnici od Avenije Dubrovnik prema Jadranskom mostu sad će morati biti malo oprezniji jer dosad su na sjever prolazili slobodnim tokom, a od sutra dolaskom na most dočekat će ih znak koji će ih upozoravati da stižu na raskrižje s cestom koja ima prednost prolaska. Promjene neće biti ide li se od zapada prema sjeveru jer se u tom slučaju zadržavaju dva prometna traka i postojeća regulacija semaforom.

Radovi na rekonstrukciji remetinečkog rotora
1 / 30
Tunel ispod zagrebačkog rotora

Najvažniji dio je gotov

– Svi prometni tokovi bit će kanalizirani i odvojeni bez kolizija, a zbog korištenja više prometnih površina propusna moć raskrižja bit će povećana – obećali su iz Grada, u kojem kažu kako će opisana prometna regulacija vrijediti do 10. studenog. Jedino gdje se očekuje otežano prometovanje vozila jest smjer od istoka prema sjeveru, a i tom će dionicom biti lakše u drugoj fazi završne etape gradnje rotora.

Zagreb: Rotor u Remetincu Zagreb VIDEO Pogledajte spektakularnu zračnu snimku remetinečkog rotora

Od 10. studenog do 1. prosinca trajat će faza u kojoj će se za smjer od Novog Zagreba prema Jadranskom mostu formirati dva prometna traka te će uvjeti prometovanja biti bolji i od današnjih – objašnjavaju u gradskoj upravi pa dodaju da će i od sjevera prema istoku u tom razdoblju također funkcionirati oba traka. Ostali smjerovi u ovoj se fazi neće mijenjati, ali do potpunog završetka rekonstrukcije remetinečkog rotora još će se nekoliko puta nanovo regulirati promet oko njega, ovisno o tome koji će se dio kružnog toka završiti.

Kako su već istaknuli u Gradu, važno je samo biti oprezan i pratiti znakove, a najbitniji dio samih radova već je sad završen. Riječ je o tunelima koji prolaze smjerom istok-zapad, a koji bi trebali, kad sve u travnju bude gotovo, “primiti” najveći dio automobila “izvana”, dok će se sam gradski promet odvijati iznad, na novom, semaforiziranom kružnom toku. On košta, podsjetimo, 331,7 milijuna kuna, od čega je 272,8 milijuna stiglo iz fondova Europske unije, 48,1 milijun iz državnog proračuna, dok je 11 milijuna dao Grad. Sama je rekonstrukcija startala prošle godine u kolovozu, odnosno tada su počeli radovi na pristupnim cestama, dok je sam rotor za sav promet zatvoren lanjskog prosinca.

Promjene

1. Promjena neće biti u smjeru istok – zapad jer će se promet i dalje odvijati po privremenoj cesti po kojoj “teče” posljednjih deset mjeseci.   

2. U smjeru zapad – istok djelomice će se voziti po novom rotoru, odnosno vozači koji dolaze s Jadranske avenije neće morati preko mosta da dođu u Novi Zagreb.      

3. Kad se iz Novog Zagreba ide na Jadranski most, vozači više neće imati slobodan tok, već će ih dočekati znak da su na raskrižju s cestom koja ima prednost prolaska.     

4. Od sjevera prema zapadu vozila će, umjesto skretanja na privremenu prometnicu, produžiti ravno preko novog rotora na Jadransku aveniju.

Video: Zagreb: Rotor u Remetincu

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • Dotepenec:

  Toliki milijuni za rotor da ne kažem kružni tok, da ne pišem što ta riječ znači i onda će postaviti semafor. Pa tu je netko .......

 • Avatar Samo Pozitiva
  Samo Pozitiva:

  osim slika rotora koje ne sluze bas nicemu da ste barem nacrtali nove smjerove kretanja...ali za to treba imati i mozga.

 • stefj:

  Ma sve je to divno i krasno, no žalosno je da se i ovaj prometni problem rješava krpanjem i stavljanjem semafora na rotor umjesto da se napravi normalna petlja... A o skoro nepremostivom problemu kao napraviti još jedan most ili ... prikaži još! metro da ne pričamo... Grad ima ogroman proračun, ali taj isti nije dovoljan da nahrani sve uhljebe, interesne skupine i kumove. Zato se grad stalno zadužuje, zato se izdaju građevinske dozvole van pameti, zato dio infrastrukture propada i nove jedva ima... Problem je isti kao i u državi, s jedne strane se malo manje vidi jer je privreda bolja od prosjeka, s druge strane je veći jer pojede puno više novaca... Niti u Zagrebu, kao niti u državi neće biti bolje ako se tom uhljebizmu ne stane na kraj. A da su jako mali izgledi za to vidi se na svakim izborima, gdje uhljebi imaju ključnu, sve veću i veću ulogu.