Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravi nestaško

Nova beba u ZOO-u močvarni je valabi, prvi rođeni Zagrepčanin

Klokan
Foto: ZOO
1/7
01.05.2019.
u 23:30

Vrsta je klokana podrijetlom iz istočne Australije, a iako baš ne iskače iz mamina tobolca, plešući u njemu dokazuje da će biti pravi nestaško

Znatiželja ga tjera da iz mamina tobolca proviri u svijet, ali iz svog sigurnog mjesta sam još ne želi. Da će biti pravi nestaško pokazuje konstantnim “plesanjem”, a baš su po neumornom komešanju tobolca djelatnici Zoološkog vrta prije desetak dana primijetili da je Maksimir postao bogatiji za još jednog močvarnog valabija, i to prvog rođenog Zagrepčanina. Troje ih već živi u ZOO-u, ali stigli su iz Europe.

Narastu do 70 cm

– Glava obitelji trogodišnji je mužjak Skibo, koji je došao iz Belgije, a s njim žive dvije upola mlađe ženke pristigle iz Francuske – objašnjava ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok pa dodaje da je upravo jedna od njih mama malog valabija. Vrsta je to klokana koji živi u divljini istočne Australije, a prosječno teži svega 15-ak kilograma. Narastu oko 70 centimetara, a rep im je otprilike iste dužine kao ostatak tijela. Beba valabi kojoj su već “velika” dva mjeseca bit će sigurno predivan klokan, slažu se djelatnici ZOO-a, koji će ipak, baš kao i posjetitelji, morati još malo pričekati ne bi li novog stanovnika vidjeli kako trčkara svojom nastambom.

Klokan
1/7

Mladunče u tobolcu ostaje oko osam mjeseci, što znači da će s mamom biti sigurno još pola godine – ističe Skok, a pojašnjava i to da će se spol malog klokana znati tek kad ga timaritelji uspiju vidjeti na malo dulje. Jer trenutačno, kaže, beba iskoči iz tobolca samo kad joj je nešto jako zanimljivo, ali brzo se sjeti da se mora vratiti mami. Ona ga, pak, strpljivo i spremno čeka.

– Odlična je mama. Ovoj je obitelji močvarnih valabija to prvo mladunče i ona se odlično snašla. I drugih dvoje, mužjak i ženka klokana, nemaju nikakvih problema s novim članom – govori Skok.

Hrane se noću, danju se skrivaju

Močvarni valabiji preferiraju samački život te se u prirodi u grupi okupljaju samo u vrijeme ishrane, uglavnom noću. Kako žive u divljini, a za klokane su relativno niski, za danjeg se svjetla najčešće skrivaju u visokoj travi. Ovi zagrebački, pak, najviše se vole izležavati kad je vani sunčano, baš kao i ostale životinje s otočnog kontinenta.

A koje životinje još ondje žive, posjetitelji ZOO-a moći će naučiti u subotu od 11 do 18 sati na Danu Australije, koji se organizira u suradnji s australskim Veleposlanstvom. Zagrepčanima će približiti prirodu, sport, kulturu, gastronomiju i običaje tog kontinenta pa će se igrati australski kriket i nogomet te oslikavati bumeranzi, a moći će se posjetiti i osam kutaka vrta koji će predstavljati različite dijelove Australije.

VIDEO Medvjedić Matija u ZOO-u

Ključne riječi

Komentara 5

KD
Knez Drpimir
23:36 01.05.2019.

Danas je vjerojatnije da je valabi rodjeni zagrepcanin nego gradonacelnik ili zaposlenik holdinga.

VE
vecernjitip2
09:32 02.05.2019.

Nije beba, nego mladunče, te nije rođena već okoćena ili štogod. I nije Zagrepčanin jer ne plaća prirez 18%. Prestanite od životnja raditi ljude, pustite ih da budu životinje.

Avatar links
links
08:45 02.05.2019.

pustite te sve životinje u prirodu, svoja staništa!! Ne maltretirajte ih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije