Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Nostalgija nas još vuče da na more idemo starom cestom

gužva
Borna Filić/PIXSELL
25.07.2016.
u 17:00

Cilj odmora nije samo što brže odjuriti “dolje” i smočiti se već u svakom njegovom trenutku uživati uz obitelj ili prijatelje

I prije nego što u četiri ujutro zazvoni budilica, čuju se zvukovi iz kuhinje. Spremaju se sendviči, kuha se kava za termosicu, voda i sokovi iz frižidera premještaju se u prijenosni hladnjak, a putne torbe na ramenima nose se u automobile. Klime nema, pa je nužno krenuti što ranije ujutro da se, prije nego se sunce digne visoko, stigne na željenu morsku destinaciju. Dakako, kreće se na staru cestu jer autocesta nije na svim dijelovima jednako dobra i još se mora platiti. Sedam sati traje vožnja od Zagreba do Splita, pa se sa sobom nose i razne društvene igre, ali i džeparac jer će se sigurno stati negdje na janjetinu. Ako ne prema dolje, onda sigurno u povratku.

– Sjećate li se kako smo nekad išli na ljetovanje? E, pa sjetila sam se ja sad kad sam samo na Lučkom u koloni od dvanaest kilometara čekala dva sata da se pomaknemo – požalila nam se čitateljica, koja je za vikend krenula do Zadra autocestom. Brže i efikasnije bit će, zaključila je, pa, kako sama kaže, zaboravila sve čari stare ceste koja je nekoć bila puna isto tako starih automobila kojima su se obitelji s kontinenta makar i na par dana željele domoći obale. Vratit će se, sigurna je ova Zagrepčanka, upravo tom cestom, a usput i stati na Plitvičkim jezerima koja nije posjetila otkad je bila mala.

– Nemojte se šaliti, nikada više na staru cestu. Vožnja traje dulje, treba vam više goriva, a sve što je nekad bilo zanimljivo vidjeti danas je zatvoreno. Plus, sve je puno kamiona, ne možete voziti brže od šezdeset na sat. Na autocesti ima zastoja, ali to je normalno, “špica” je. Srećom, imamo klimu, dosta vode, grickalice, preživjet ćemo – odlučni su bili neki od vozača, koji su, čini se, na autocesti razmišljali o svemu osim o nostalgiji. Koja je, naravno, bez cestarine, jedan od glavnih razloga što Zagrepčani i danas rado na more pođu upravo starom cestom. Jer, kako sami kažu, cilj odmora nije samo što brže odjuriti “dolje” i smočiti se već u svakom njegovom trenutku uživati uz obitelj ili prijatelje. Pa makar i na dužem putu i s vjetrom, umjesto klime, u kosi. 

Komentara 8

AN
anonimus00
17:48 25.07.2016.

vise se goriva potrosi na autocesti zbog brzine voznje.starom cestom idu oni kojima je autocesta preskupa. starom cestom ne voze sleperi

PR
prarvat
17:53 25.07.2016.

nostalgija za kunama koje odu na cestarinu i gorivo. kad idem autocestom lučko-zagvozd dođe me s gorivom skuplje oko 260 kn nego starom cestom. opet, na staroj vrebaju policajci a gotovo stalno se vozi u prekršaju...

ZN
zanne.nevenka
17:39 25.07.2016.

pa ni bi ja rekla i karkovac i plitvice imaju svoje cari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije