Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatrogasci JVP zagreb

Non-stop smo vani, od gladi nas spašava i računovotkinja

07.01.2021.
u 17:04

Vagrebački vatrogasci u tjedan dana odradili 810 intervencija. I to samo u Zagrebu pa apeliraju na građane da ih zovu samo u slučaju neposredne opasnosti po život

Da časopis Time ima hrvatsko izdanje, osobama godine u 2020. bili bi proglašeni zagrebački vatrogasci jer su u oba potresa bili među prvima na terenu te odigrali ključnu ulogu u spašavanju života i otklanjanju opasnosti.

Od 29. prosinca oni neumorno rade na raščišćavanju ruševina koje je za sobom ostavio potres od 6,2 Richtera, a nalaze se u svim potresom pogođenim područjima, pa tako i u Zagrebu gdje su nastale štete slične onima od prvog potresa. Oštećeni su dimnjaci koji ponegdje prijeteći vise nad ulicama, a popucali su krovovi i zabatni zidovi.

Ponovno je nastradao centar grada, osobito one zgrade koje čekaju obnovu još od prvog potresa, ali i južni dio Zagreba koji potres u ožujku nije osjetio, najviše naselja Brezovica, Lipnica i Donji Dragonožec. Oštećen je i Zaprešić, što je posebno pogodilo zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Sinišu Jembriha jer je u zgradi na Trgu žrtava fašizma koja je dobila crvenu naljepnicu donedavno živio s obitelji.

Izvlačili su i poginule

– Zaključno s utorkom u 22 sata, u Zagrebu je od potresa odrađeno 810 hitnih intervencija vezanih uz otklanjanje posljedica potresa. Uglavnom se uklanjaju nesigurni dijelovi objekata vozilima za spašavanje s visine, a to čine vatrogasci posebno obučeni za rad na visini. Na području Sisačko-moslavačke županije odrađeno je 245 intervencija. U Sisku smo sudjelovali u spašavanju jedne osobe, a u Petrinji, nažalost, u neuspješnoj reanimaciji čovjeka koji je pao s krova – iznosi zapovjednik Jembrih, koji na terenu koordinira rad svoje postrojbe. Njegovi su dečki, dodaje, sudjelovali i u izvlačenju poginulog iz crkve u Žažini te spašavanju starijeg gospodina u Sisku.

– Odmah smo priskočili Petrinji i Sisku u pomoć. Naše specijalno vozilo za spašavanje iz ruševina odmah je poslano tamo, a najveća vatrogasna ekipa na terenu je naša. U njoj se nalaze i specijalisti za ruševine – dodaje Jembrih. Posebno je ponosan i na dobrovoljne vatrogasce.

Srušili telefonske linije

– Umjesto da budu doma s obiteljima, najprije su obišli svoje kvartove, verali se po zagrebačkim krovovima, a potom otišli u Petrinju. I većina profesionalnih vatrogasaca nakon smjene ponovno je otišla u Petrinju – ponosno kaže Jembrih. I on sa svojom postrojbom dežura na terenu, a od vatrogasaca smo doznali i da je, usprkos supruginoj zabrani, Novu godinu dočekao s dečkima u Petrinji na groblju gdje se nalazi njihov stožer.

– Ma na terenu je super! S nama su kolege iz cijele Hrvatske, alpinisti, volonteri, Boysi... Čak je i naša računovotkinja koja također ima obitelj išla s nama, pekla nam pizze i kuhala bolonjez – opisuje Jembrih nesalomljivi duh postrojbi koje danonoćno pomažu stradalima. Bilo je posla i u Zagrebu, a bit će ga još pa vatrogasci apeliraju na građane da ih zovu samo ako je hitno.

– U prvoj minuti ljudi su nam srušili telefonske linije zbog ne baš toliko hitnih razloga poput crepova koji im vise s kuća ili pucanja dimnjaka. Zbog takvih poziva nismo mogli izaći na spašavanja pa apeliramo na građane da nas ne zovu osim u slučaju neposredne opasnosti za život – poručuju vatrogasci. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije