Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snažan potres u hrvatskoj

Prekinut tramvajski promet u Zagrebu. Vatrogasci imali niz intervencija, zastoji dizala i požari

Zagreb
Foto: PIXSELL
1/20
29.12.2020.
u 16:22

Potres se osjetio u cijeloj Hrvatskoj i susjednim zemljama

U 12 sati i 19 minuta, seizmografi Seizmološke službe zabilježili izuzetno jak/razoran potres s epicentrom 5 kilometara jugozapadno od Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX stupnjeva EMS ljestvice. 

16:21 - Zagrebačka Hitna pomoć poslala je svojih 12 timova u Sisak i Petrinju kao ispomoć za zbrinjavanje stradalih. U Zagrebu su nakon potresa  imali osam intervencija. 

- Uglavnom su to bile lakše ozljede zadobivene od pada raznih predmeta po kući, dakle udarci, natučenja, posjekotine, ali i psihička stanja koja su zahtijevala liječničku pomoć - rekao nam je prof. Željko Rašić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.  

15:37 - Od potresa do 15 sati vatrogasci Grada Zagreba odradili su 48 intervencija. Uglavnom se radilo o zastojima dizala i manjim požarima. 54 vatrogasaca sa 12 vozila je na putu prema Sisku. Jedno vozilo je od prije bilo tamo, dapače bilo je na visini od 18 metara u trenutku potresa.

14:21 - Tramvajski promet obustavlja se na nekoliko sati, javljaju iz ZET-a. Autobusi voze, ali otežano.

"Tramvajski promet trenutno je obustavljen dok se na terenu ne osiguraju uvjeti za sigurno prometovanje. Autobusne linije funkcioniraju, no zbog gustog prometa, u većem dijelu prometne mreže autobusi voze otežano i usporeno. Cijenjene sugrađane ljubazano molimo za razumijevanje i strpljenje".poručilisu iz ZET-a.

14:13 - Stanari najveće zgrade u Hrvatskoj, Mamutice, kao i susjednih zgrada u Travnom, u grupicama čekaju na igralištu i okolnim livadama hoće li još biti opasne trešnje. Iako je upravo Mamutica, uz Superandriju u Sigetu, među najsigurnijim zgradama za slučaj potresa, malo tko se usudi vratiti u stan. Najnoviji potres bio je duži i neugodniji i od proljetnog, u stanovima su nastale nove štete, a mnogi još nisu sanirali oštećenja ni od prijašnjih potresa. Svi komentiraju, kako li je tek ljudima u Petrinji.

14:09 - Nakon snažnog potresa u Petrinji, a koji se osjetio i u Zagrebu i izazvao oštećenja na već ranije oštećenim zgradama, Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba uputio je apel Zagrepčanima da se s automobilima maknu s prometnica jer hitne službe ne mogu proći.  Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama kažu da su građani svojim automobilima zakrčili promet pa zbog njih hitne službe ne mogu proći. Zato ih pozivaju da se s automobilima maknu s cesta. Snažan potres koji je oko 12,20 sati pogodio Petrinju, izazvao je oštećenja na objektima u Zagrebu. U Uredu za upravljanje u hitnim situacijama zasad nemaju dojava o stradalim ljudima u Zagrebu.  

29.12.2020., Zagreb - Oko 12,20 sati novi siloviti potres snage 6.3 po Richteru zatresao je Hrvatsku, bio je 46 kilometara od Zagreba i devet kilometara zapadno, jugozapadno od Siska na području Petrinje, izvijestio je EMSC.. Gradjani su u strahu izasli iz svojih stanova. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

Pročelnik gradskog Ured za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić ranije danas izjavio je Hini da je snažan potres s epicentrom u Petrinji od 6,2 stupnjeva, izazvao  oštećenja i na objektima u Zagrebu, ali zasad nemamo dojava o stradalim ljudima.

14:07 - Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman izjavio je u utorak da je u najnovijem potresu s epicentrom u Petrinji, a koji se osjetio i u Zagrebu ponovno oštećena zgrada Ministarstva, a mediji javljaju da je oštećena i zgrada Ministarstva obrane na Trgu kralja Petra Krešimira IV. 

„Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u ožujku pretrpjelo znatna oštećenja i sada je ponovno pogođeno potresom, trenutno ne znamo koja su oštećenja, ali se treslo, padala je žbuka i lusteri”, izjavio je Grlić Radman u parku Zrinjevac, gdje je izašao iz svojeg ureda, nakon što je snažan potres magnitude 6,2 stupnja oko 12,20 sati pogodio područje Petrinje, a snažno se osjetio i u Zagrebu. „Bio sam u svojem uredu kada je pogodio potres, sve kolege su izašle iz svojih ureda i sada stojimo na Zrinjevcu”, dodao je ministar Grlić Radman. Novinari s terena u Zagrebu javljaju da je u potresu oštećena i zgrada Ministarstva obrane na Trgu kralja Petra Krešimira IV.  Također mediji javljaju da su pacijenti i liječnici bolnice Sveti Duh izašli ispred zgrade bolnice, kao i da je u Dječjoj bolnici u Klaićevoj dio pacijenata premješteno u noviji dio zgrade a dio otpušten kućama.

14:06 - Iz Gradske plinare Zagreb izvijestili su u utorak o postupanju  s plinom nakon potresa.

"Plin na glavnom ventilu smještenom u žutom ormariću na objektu građani trebaju zatvoriti samo u slučajevima ako osjete miris plina te ako im je srušen ili oštećen dimnjak te da o tome obavijeste Gradsku plinaru Zagreb na brojeve 0800 400 400 ili 01 6437 755, 01 6302 382, 01 6437 741. Preporuka je zatvoriti i ventil ispred plinomjera.“, izvijestili su iz Gradske plinare Zagreb.

U trenutku potresa, Zagrepčani su istrčali na ulice u strahu. Plač, nevjerica i strah zavladao je među svima.

"Ne mogu ovo više, zovem nikoga ne mogu dobiti", kazala je starija sugrađanka u suzama. Djeca su također bila u strahu i plakala. U cijeloj metropoli čuju se sirene.

Snažan potres izazvao je oštećenja na objektima u Zagrebu, ali zasad nemamo dojava o stradalim ljudima, izjavio je nakon snažnog potresa Hini pročelnik Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić. Kalinić je rekao da odmah kreću pružiti pomoć stradalima u Petrinji i  na ostalom području koje je strašno pogođeno potresom.

Potres se osjetio u cijeloj Hrvatskoj i susjednim zemljama. Iz Policijske uprave zagrebačke pozvali su u utorak građane da osobna vozila koriste samo u hitnim situacijama. Pozivaju i da se građani drže drugih preporuka u slučaju potresa.

Video: Srušene kuće u Petrinji nakon potresa

Pokrenute su vatrogasne snage i sve potrebne službe i na putu su u Petrinju da bi pružile pomoć, izvijestio je u utorak nakon potresa ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut koji je savjetovao građanima da pažljivo prate situaciju i napuste oštećene objekte ako mogu.

Žurni broj 112, hitna pomoć i vatrogasci i sve linije su u funkciji i vjerujem da će ih građani moći kontaktirati, izjavio je Trut za N1 televiziju na putu za Petrinju. 

Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako, prema informacijama s kojima raspolaže, bolnice u Zagrebu nemaju veće štete.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije