Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nogometni kamp u Velikoj Gorici bio bi jeftiniji od Svetica

Aduti su blizina aerodroma, prometna povezanost. Uvjet je jedino bazen za građane
05. veljače 2015. u 15:00 7 komentara 2800 prikaza
22.06.2011., , Velika Gorica - Predsjednik nogometnog kluba Velika Gorica Nenad Crnko. Odluka Izvrsnog odbora HNS-a kojom se uskracuje HNK Gorici licenca za 1. HNL sokirala je sve u gorickom klubu, ali i sve velikogoricane koji su s nestrpljenjem cekali p
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ne prođe li Hrvatskom nogometnom savezu projekt nogometnog kampa na Sveticama, Velika Gorica spremna je na suradnju s HNS-om.

Nudi mu novu, atraktivnu lokaciju od 200-tinjak tisuća četvornih metara, u neposrednoj blizini zračne luke, neposredno uz stadion drugoligaša HNK Gorica.

– Grad Velika Gorica vlasnik je zemljišta od 40.000 četvornih metara i spreman ga je, pod određenim uvjetima, ustupiti Hrvatskom nogometnom savezu – kazao nam je predsjednik HNK Gorica i velikogorički gradski vijećnik HDZ-a Nenad Črnko.

Tihi planovi

U Gorici se već dulje vrijeme u tišini rade planovi o nogometnom kampu, a nadu im je probudila najnovija pat-pozicija između Grada i HNS-a zbog projekta na Sveticama. I sam izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović najavio je da će Savez u najkraćem roku početi razmatrati alternativne lokacije za nogometni kamp, što je Goričanima signal da krenu u ofenzivu.

Što zapravo Gorica nudi i zašto Turopoljci misle da su u prednosti pred konkurencijom?

– Najprije, zemljište takve veličine nema nitko u Hrvatskoj. Ono se nalazi samo petstotinjak metara zračne linije od novoga terminala zračne luke, čija će gradnja biti završena 2017. godine. Usto, izvrsno smo prometno povezani sa Zagrebom, pa od budućega kampa do stadiona u Maksimiru ne treba više od 10 do 15 minuta vožnje – pojašnjava Črnko.

Spremni i za održavanje

Grad V. Gorica bio bi spreman održavati budući kamp oko 250 dana godišnje u kojima selekcije nogometnoga saveza ne bi imale svoje akcije. Črnko tvrdi kako bi i projekt kampa u Gorici bio jeftiniji od Svetica.

nogometni kamp | Autor : Proarh Foto: Proarh

Naime, HNS, koji raspolaže sa sedam milijuna eura od Uefe za gradnju kampa, morao bi uložiti samo u obnovu stadiona (sagrađenoga 1987. za Univerzijadu), na kojemu bi nastupale mlade selekcije HNS-a i trenirala reprezentacija, te sagraditi još dva pomoćna igrališta. Savez ne bi, za razliku od Svetica, morao uložiti u gradnju hotela, jer su se poznati hotelski lanci već počeli raspitivati o mogućnosti gradnje na tom zemljištu. Grad Gorica spreman je i tu na ustupke prema ulagačima, uz uvjet da se u sklopu hotela sagradi i zatvoreni bazen koji bi mogli koristiti i građani.

Sportsko rekreacijski centar Svetice Pregovori Švaljek-HNS U veljači odluka gradi li se na Sveticama nogometni kamp ili se traži nova lokacija 18.01.2014., SRC Svetice, Zagreb - Konferencija za novinare koju je organizirala gradjanska inicijativa Svetice za sve povodom najave izgradnje nogometnog kampa na mjesto danasnjeg sportskog centra. Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL Sportska investicija Umjesto na Sveticama, HNS će nogometni kamp graditi u Velikoj Gorici?

– Svjesni smo da su i druge lokalne zajednice zainteresirane za kamp, no tvrdim da nitko u Hrvatskoj nema takav potencijal kao Velika Gorica. Njegova gradnja donijela bi i stotinjak novih radnih mjesta za naše sugrađane – ističe Črnko. HNK Gorica, vodeći u Drugoj HNL, spreman je sudjelovati u gradnji kampa s pedeset milijuna kuna, ali pod uvjetom da mu HNS u skoro vrijeme zajamči da će se odlučiti za projekt na toj lokaciji. Stoga gradski čelnici kreću u lobiranje i intenziviranje sastanaka s vodstvom HNS-a.

– Kod nas nema zakulisnih igara, mi smo otvoreni za suradnju. Stoga oko toga projekta u našemu Gradskom vijeću vlada konsenzus svih političkih stranaka – zaključio je Nenad Črnko.

"Zbunila" ih veličina zemljišta za gradnju

Neriješeni imovinsko-pravni poslovi – opravdanje je na temelju kojega je s iduće sjednice ponovno povučena rasprava o Sveticama, na kojoj je, među ostalim, pred skupštinare trebao ići i dopunjeni ugovor kojim i Grad i HNS definiraju međusobna prava i obveze u investiciji vrijednoj više od 90 milijuna kuna. Opravdanje i dogradonačelnici Sandri Švaljek, ali i predsjedniku Skupštine Darinku Kosoru neznanje je o potraživanju Crkve, ali i činjenici da natječajna i projektna dokumentacija nisu bile usklađene. Naime, u natječaju su navedene dvije zemljišne čestice, dok je cijeli projekt predviđen na četiri zemljišne čestice.

– Za proširene čestice nismo znali sve donedavno. To je jasan propust famoznog pročelnika gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Imovinsko-pravnog ureda, ali i Ureda za izgradnju grada – poručio je Darinko Kosor. Iako je Kosor tražio od dogradonačelnice Sandre Švaljek da za odgovorne povuče sankcije, dogradonačelnicu ne drži odgovornom za probleme zbog kojih HNS razmišlja o promjeni lokacije.

– Švaljek posao obavlja tri mjeseca, a potezi su iz ranijih dana. Ništa nije rađeno u njezinu mandatu – obranio je dogradonačelnicu Kosor.

Kako je naveo, proširivanje čestica na konačnom projektu kršenje je natječaja, a o tome su propustu i u HNS-u tek nedavno obaviješteni. Propadne li kamp u Zagrebu, Velika Gorica morat će raspisati novi natječaj koji bi cijeli projekt mogao prolongirati za najmanje šest mjeseci. (lk)

INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
Sberbank
#OSTAJEM DOMA
Sberbank pokreće Pričaroliju: Poznati hrvatski glumci djeci čitaju priče na Sberbank YouTube kanalu
 • 215794:

  Dobra lokacija bila bi Jakusevac

 • Berlioz:

  500 metara od zračne luke? Pa to nije idealna lokacija zbog buke aviona.

 • Avatar StudentZG
  StudentZG:

  Gradi li se nogometni kamp zbog zbog izgradnje hotela i zapošljavanja radnika ili zbog nogometaša? Trebala bi se odabrati lokacija koja tokom zimske stanke između dviju polusezona pruža blage klimatske uvjete, i koja eventualno omogućuje visinske pripreme. Na navedenoj lokaciji ... prikaži još! nije moguće ni jedno i drugo. Zimi će nogometaše dočekati blato i mraz.