Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački lovac na skladišta

Ništa nije za bacanje! Sve ja to fino izbrusim, ofarbam i bude tip-top

24.02.2017. Stubicke Toplice- Igor Racek Gangster, jedan od najpoznatijih zagrebackih restauratora u svojoj kuci i radionici u Strmcu Stubickom. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
08.03.2017.
u 13:45

Igor Recek, poznatiji kao Gangster, ljubitelj je starina. Traži ih, nabavlja, skuplja, obnavlja... Tri prostorije u njegovoj kući krcate su “robom” na kojoj treba poraditi, a u jednoj ima – svoj muzej

Veliki regal s lijeve strane, desno hrpa prašnjavih stolaca, a tu je i nekoliko sanduka, prastari hladnjak, lampe, dječji konjić... Ukratko: krama od poda do stropa.

– Uđite, uđite... To je tek prvo skladište, imam ih još tri – govori Igor Recek Gangster dok nam pokazuje jednu od prostorija u svojoj kući u Strmcu Stubičkom. Dojam je da samo što ne pukne po šavovima.

– Ništa nije za bacanje! To su moji miceki. Ja ih izbrusim, polakiram, ofarbam i onda su tip top – nastavlja Gangster, koji nije poznat po opasnoj naravi, iako bi se to moglo zaključiti po njegovu nadimku. On je, naime, jedan od najpoznatijih zagrebačkih ljubitelja starina.

Torbica od kutije za kasete

Gangster staru robu, koju jednostavno obožava, traži, nabavlja i skuplja te je na kraju obnavlja.

– Idem po stanovima, kućama, podrumima, tavanima... Mene ljudi zovu kada, primjerice, naslijede stan. Ja im ga “očistim”, a oni mi daju da zadržim stvari. Za njih je to otpad, a za mene blago – kaže Recek, koji skuplja doslovno sve, od igle do lokomotive. Napominje da treba samo malo volje i truda da bi se starini udahnuo život. Ipak, nije jednostavno kako se čini, pa Gangster, kroz čije je ruke prošlo nekoliko tisuća komada namještaja, ističe da je lakše napraviti novi komad nego kvalitetno obnoviti stari i vratiti ga u funkciju, za što treba i nekoliko tjedana. Sitnice pak čisti, a često im nađe i novu funkciju. Tako je, primjerice, od kutije za kasete napravio torbicu. Obnovom i restauracijom bavi se od dvije tisućitih. Bio je jedan od prvih prodavača na Britancu kad je ondje pokrenut sajam antikviteta i na tom je trgu proveo punih 15 godina. Zadnje se dvije godine povukao na imanje u Strmcu Stubičkom, gdje je nastavio raditi ono što najviše voli – uređivati starinu.

Vodi Retro House

Osim u vintage stil, rođeni Trešnjevčanin s Remize zaljubljen je i u rockabilly, tetovaže, ples, glazbu... A sve je počelo 1974., kada su mu bile samo četiri godine. – Na TV-u je svirao Elvis, a mama mi je rekla da su moje nogice, čim sam čuo prve taktove, počele plesati same od sebe – prisjeća se Recek, koji u tri skladišta drži robu koja čeka obnovu, a u jednom je njegov privatni muzej.

“Vidi ovo”, “A tek ovo”, “Ovo slikaj, to je genijalno”, govori nam Gangster dok trči od jedne do druge stvari i priča priču o svakoj. Tu su igraće karte s motivom pin up djevojaka iz 50-ih, zatim stari upaljači, sušila, lampe, torbice, igračke, brijaći pribor... Sve stvari datiraju od početka 19. stoljeća do 1970-ih. Među njima ima i iznimno vrijednih i rijetkih, no Recek kaže da ih ne bi prodao ni za što na svijetu. Ipak, neke su njegove stvari završile u muzeju, poput starih kolica za djecu iz 1820. Mnoge imaju i jako zanimljivu priču, poput uvijača za kosu iz 1907. Jedan primjerak ima Muzej grada Zagreba, a drugi Gangster.

– Priča se da ovakvi strojevi nisu bili sigurni te su strujom ubili dosta žena – kaže Recek te dodaje da povijesne priče upija od starijih sugrađana. Nekad ipak nađe neobične stvari za koje ne zna čemu su služile.

– Godinama sam čuvao jednu drvenu napravu i nisam znao što je. Onda je konačno netko prepoznao da je riječ o starom vibratoru iz 1927. godine – smije se Gangster, koji vodi i stranicu na Facebooku Retro House, a krajem ožujka u Medulićevoj 6 otvara izložbeni prostor s još četiri umjetnika. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije