Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji u Münchenu

Nijemci cijene radove hrvatskih autora stripa

Festival stripa u Njemačkoj (1)
Foto: Jakov Novak
1/3
05.06.2013.
u 12:35

Među mnogobrojnim međunarodnim gostima festivala, poput Mila Manare, Roberta Crumba i José-Luisa Munuere, ove su se godine predstavljali i regionalni stripaši, a ponajviše oni iz Zagreba.

Kišovito vrijeme u Münchenu prošlog tjedna nije spriječilo brojne obožavatelje stripova da posjete drugi najveći festival te vrste u Njemačkoj. Među mnogobrojnim međunarodnim gostima festivala, poput Mila Manare, Roberta Crumba i José-Luisa Munuere, ove su se godine predstavljali i regionalni stripaši, a ponajviše oni iz Zagreba.

Tako su izložbu i katalog svojih radova na festivalu imale i Komikaze, kolektiv autora nastao 2002. koji se bavi strip-aktivizmom.

 – Prošle smo godine posjetili Erlangen, gdje se održava najveći festival u Njemačkoj i tamo sreli Comicaze, njemačku skupinu autora koji djeluju pod istim imenom kao i mi, ali s drugačijim pristupom i estetikom stripa. Na njihov smo poziv ovamo došli napraviti zajedničku izložbu, da se usporede drugačiji pristupi skupina istog imena – objasnila je Ivana Armanini, članica kolektiva.

Približavanjem Hrvatske Europskoj uniji, kažu iz Komikaza, porastao je interes raznih institucija za promicanje drugačijih vidova domaće kulture. Tako su ovaj projekt financirali Kroatien Kreativ, njemačka udruga za promicanje hrvatske kulture, grad München, Ministarstvo kulture i Ured za kulturu grada Zagreba.

Na festivalu je svoj štand imao i u svijetu poznati crtač stripova iz Zagreba Goran Sudžuka, poznat po radovima na stripovima Hellblazer, Y: the last man i Wonder Woman.

 – Živim u Berlinu pa sam ovamo došao kao samostalni autor umjesto preko izdavača, kako bih predstavio svoj rad. Čini se da Nijemci cijene ono što radimo, četiri dana nisam se stigao odmoriti od crtanja – zadovoljno je primijetio Sudžuka.

Na festivalu se predstavio i zagrebački festival stripova Crtani romani šou.

>>Predstavljen strip o EU fondovima. Pogledajte kako izgleda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije