Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stiglo upozorenje

Niču proljetnice, znate li što ne smijete raditi s njima? Kazne se penju i do 26.500 eura

Kockavica, zašti?ena vrsta iz porodice ljiljana
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/14
22.03.2023.
u 12:55

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičike osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica...

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vijesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače

– Proljetnice su trajnice, odnosno višegodišnje biljke koje zimu preživljavaju pod zemljom u obliku podzemnih organa - lukovice, gomolja ili podanka. Njihov nadzemni dio svake zime odumire, a u proljeće izrasta novi stoga je važno uživati u njihovoj ljepoti i ne brati ih. Sakupljanje cijelih biljaka dovodi do njihovog trajnog uklanjanja sa staništa čime se značajno utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija. Strogo zaštićene biljke poput kockavice i velecvjetnog kukurijeka ne smiju se brati, sakupljati, uništavati, sjeći osim za znanstvena istraživanja uz posebno dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja – stoji u priopćenju.

VIDEO: Niču proljetnice, znate li što ne smijete raditi s njima? Kazne se penju i do 26.500 eura

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura. 

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina. 

Iz Javne ustanove Zeleni prsten stoga pozivaju građane da umjesto branja proljetnice fotografiraju, crtaju, slikaju, uživaju u pogledu i svojim primjerom pokažu djeci kako se odgovorno ponašati prema prirodi.

15.02.2023., Zagreb - Zahvaljujuci toplijem vremenu prve proljetnice zauzele su svoja mjesta na obroncima Gornjeg grada. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Komentara 4

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
14:53 22.03.2023.

Eto pravi primjer apsurda naših zakona. Ubereš visibabu i budeš kažnjen (s čime se slažem, jer zaštićene biljne i životinjske vrste treba čuvati). No ubiješ li nerođeno dijete, nema sankcija jer je sve sukladno zakonu.

JO
JOZO
17:12 22.03.2023.

Kao djeca smo ih sa veseljem brali na brijegu i nitko nam nije branio a sada su mi se namnožile u vrtu tako da visibaba a posebno ljubičica i jaglaca ima u obilju. Zašto braniti ljudima da uberu proljetnice.

MA
master58
15:55 22.03.2023.

Nakaradni zakoni kaomi drzva ,uprosloj ovakve gluposti nisu bili u stanju smisliti.Uskoro ce nam zabraniti i da duboko udahnemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije