Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Sadnjom stabala na Dubravkinom putu te nabavkom električnih vozila Hrvatske šume odlučno do smanjenja emisija štetnih plinova

Hrvatske šume
Foto: Hrvatske šume
1/3
21.03.2023.
u 16:21

Korištenjem vozila na električni pogon Hrvatske šume smanjit će emisiju CO2 za čak 18 tona

Uz jasnu i konkretnu poruku, „U proljeće PRVO posadi DRVO“, povodom prvog dana proljeća i Svjetskog dana šuma, Hrvatske šume danas su organizirale sadnju 150 stabala hrasta kitnjaka i hrasta lužnjaka na Dubravkinom putu u Zagrebu, ali i hrvatskoj javnosti predstavile šest električnih vozila upotrebom kojih će emisija CO2 u narednim godinama biti smanjena za čak 18 tona godišnje.

Park šuma Dubravkin put jedna je od najposjećenijih urbanih šuma u Zagrebu s neprocjenjivom ekološkom i socijalnom vrijednošću, budući da je nastala prirodnim pomlađivanjem te predstavlja prirodnu oazu i ekološko uporište u gradskim uvjetima.

Cilj ovog hvalevrijednog projekta je potaknuti svijest o važnosti očuvanja šuma i promicanju održivog razvoja.

“Hrvatske šume itekako su svjesne da su šume nezamjenjiv resurs za održavanje životne ravnoteže, posebno za smanjenje emisije štetnih plinova koji doprinose globalnom zagrijavanju. Upravo zato Hrvatske šume godišnje zasade više od 9 milijuna sadnica različitih šumskih vrsta. Šume se pomlađuju kroz brojne samostalne, ali i akcije koje uključuju udruge građana, škole, dječje vrtiće i vanjske suradnike. Iznimno velik odaziv ovim akcijama daje nam vjetar u leđa i poticaj jer je svaka posađena biljka dragocjena za život na Zemlji i sve nas”, izjavio je predsjednik Uprave Nediljko Dujić te dodao:

“Hrvatske šume redovito provode ovakve i slične aktivnosti te smo uvjereni da je ova inicijativa još jedan uspješan korak u zaštiti naše prirode i osiguranju kvalitetnijeg života za sve nas. Zajedno činimo razliku i pozitivno utječemo na okoliš, čuvamo prirodu i šume za naše buduće generacije”.

Foto: Hrvatske šume

Inicijativu kolektivne sadnje, svojim dolaskom podržali su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković i dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Josip Margaletić.

„Čestitam vam Međunarodni dan šuma, najraznovrsnijih ekosustava na našem planetu. Pri tome, želim posebno čestitati hrvatskoj šumarskoj struci i znanosti, a i svima onima koji su doveli do činjenice da je Hrvatska prepoznata kao država s njegovanjem ove znanosti, tradicije i struke i gospodarenja šumama više od 2 i pol stoljeća. S obzirom na to da je ovo Međunarodni dan šuma, koji s pravom obilježavamo prisjećajući se i naglašavajući važnost šuma, koji je i ove godine posvećen povezanosti šuma s njenim zdravljem, sa zdravljem biljaka, životinja i ljudi, uz naglasak koliko su naše šume važne za očuvanje zdravlja, želim vam svima puno zdravlja“ izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Uz zajedničku sadnju stabala, ovom je prilikom održano i predstavljanje šest električnih vozila koja su nedavno nabavljena putem Fonda zajedničkog financiranja temeljem Javnog poziva za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila u javnom sektoru. Radi se o šest Volkswagen ID.4 Pro Performance vozila na električni pogon kategorije M1, koja će pomoći Hrvatskim šumama smanjiti emisiju CO2 za čak 18 tona godišnje, uzimajući u obzir da prosječno osobno vozilo emitira oko 3 tone CO2 godišnje.

Foto: Hrvatske šume

"Svjesni onečišćenja koje sa sobom nosi moderan način života i sve veća urbanizacija, cilj nam je aktivno sudjelovati u smanjenu emisija štetnih plinova i doprinijeti zaštiti okoliša, ali i osigurati efikasniji i ekonomičniji rad naše tvrtke. Izrazito smo ponosni što smo predvodnik zelene tranzicije. Naime, do sad smo izvršili zamjenu sustava grijanja u više od 107 naših poslovnih zgrada, odnosno sa fosilnih goriva prešli smo na lokalni drvni pelet ili sječku, a sve svoje objekte obnavljamo primjenom nisko-energetskih standarda gradnje", izjavio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Nediljko Dujić.

Ova inicijativa Hrvatskih šuma sjajan je primjer kako se briga za okoliš i održivi razvoj trebaju provoditi kroz konkretne akcije i projekte. Upravo zato, ovih se dana na svim našim podružnicama održavaju dani kolektivne sadnje stabala u kojima sudjeluju stotine građana, a nabavka električnih vozila dodatni je važni korak u smanjenju emisije štetnih plinova i zaštiti prirode za buduće generacije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije