Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd

Nemamo vodu i kanalizaciju, a uvode nam gradski plin

08.06.2016., Zagreb - Stanari ulice Ledinski put u naselju Sveta Klara nemaju vodu niti kanalizaciju a grad im uvodi plin. Zale se da nemaju uvjete za zivot.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
09.06.2016.
u 09:00

Vodu stanovnici Svete Klare moraju kupovati jer pojedine septičke jame puštaju, a plaćaju slivne vode

Kopanje i rezanje betona iznenadilo je stanare Ledinskog puta i odvojaka te Sunjske ulice u Svetoj Klari.

Čim su ga čuli, izletjeli su iz svojih kuća i krenuli na ulicu. Ne ljutiti jer su ih radnici koji buše na ulici probudili u rane jutarnje sate, već uzbuđeni jer se konačno u njihovoj ulici kopa. No razočarali su se kad su došli do njih. Ponadali su se da će konačno dobiti kanalizaciju i vodovod, koji traže već četrdeset godina, no saznali da im uvode – plin.

Djeca imaju želučane smetnje

– Nemamo ništa protiv toga, ali bez ovog osnovnog ludost je provoditi plin. Obrnuli su redoslijed! Od pedeset kuća, koliko ih je ovdje, i dvjestotinjak stanovnika, priključit će se možda njih pet – kaže stanar Ledinskog puta Friderik Majhen. I unatoč tome što kanalizaciju nemaju, redovito od Vodoopskrbe i odvodnje dobivaju račune za slijevne vode.

– Evo, pogledajte, 115 kuna plaćam svaki mjesec. A za što? Usto, moramo plaćati ispumpavanje septičke jame koje stoji 250 kuna. A neke još i puštaju tako da moramo kupovati i vodu za piće – kaže Majhen, koji tamo živi već četrdeset godina. Ispumpavanje ovisi o tome koliko je stanara u kući, no minimalno je jednom mjesečno.

– Nas je 13 pa ne može proći dva tjedna da ne praznimo – kaže Marija Štajduhar.

Povrh svega, djece u ovim ulicama, kažu stanovnici, ima “kao u priči”, a svako malo imaju želučane probleme zbog loše kvalitete vode koju piju.

– Čudim se da dosad nije bilo nekih težih bolesti! Čak i ako ju ne pijemo, nečistom vodom se tuširamo. Koliko je to zdravo?!? Osnovne uvjete imaju novoizgrađene kuće odmah pokraj nas, a mi starosjedioci – ništa – ljutita je Brigita Milanković. No bolesti je tijekom godina ipak bilo. Prisjetio se Majhen kada je prije 20-ak godina ulicama zavladala – žutica.

– Tada su nam donosili frišku vodu puna dva tjedna i onda je opet bilo sve po starom – kaže Majhen. Donedavno su odlazili vodu istakati iz tzv. željeznih franceka, koji stoje u obližnjem Blatu i Maloj Mlaki. No sad su i njima zatvorili pipe. Svi se slažu – plin nije nužnost, već luksuz.

– Ne možemo izdvajati na desetke tisuće kuna za priključak plina, nemamo toliko novca – kažu stanovnici, dodajući da čak i u zatvoru u Remetincu, malo dalje od njih, imaju bolje uvjete.

Ne da kopati kroz zemljište

Problem je, objasnili su stanovnici Svete Klare, što bi cijevi morale proći kroz privatni posjed, a vlasnik ne da da se kroz njegovo zemljište kopa.

– Osim toga, i pritisak je loš, pa bi se ovdje trebao sagraditi i kolektor – kažu stanovnici. O problemu je čuo i predsjednik GČ Novi Zagreb – zapad Dražen Hrkač, dodajući da će kanalizacija ići kad se dovrši sudski postupak izvlaštenja s privatnog zemljišta. Iz Vodoopskrbe i odvodnje kažu da je novac za realizaciju projekta predviđen za ovu godinu te da je 1. lipnja pokrenut zahtjev za raspisivanjem javne nabave.

- Dio trase kanala projektiran je preko katastarske čestice (parcele) koja je u suvlasništvu troje vlasnika. Uz pomoć VGČ Novi Zagreb - zapad uspješno smo riješili imovinsko pravne probleme s dvoje vlasnika (ugovor o pravu služnosti) dok je treći još u postupku izvlaštenja - kažu iz ViO-a.

Komentara 3

FA
fakin2012
13:23 09.06.2016.

kad bu vam romski kralj Banditj (Bandić) uselil svoje štićenike, odma' bude dobili vodovod i kanalizaciju :-)

SU
SUBARU
10:43 09.06.2016.

Bu vam Banditos fontanicu podelal.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
13:21 09.06.2016.

Zal mi je nasih sugrađana znam kak je to i moja ulica je bila bez vode i kanalizacije i bili smo nemocni al onda se doselil tajkuncic profiter napravil par vila i prek noci se pocelo delat jos se slikali jesu al jos ima puno mjesta u zagrebu bez osnovnih uvjeta za zivot al gazda dela fontane da bljesči da se vidi ima se more se placamo to mi skupo al zato izbori su uskoro izađimo zagrepćani na izbore masovno i recimo im dosta vrijeme je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije