Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budući prostorni planeri

Neka Ilica bude ulica vještina, a Vlaška uživanja

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
28.05.2017.
u 10:06

Studenti PMF-a mapirali su prazne prostore u četiri ulice i predložili im novu namjenu

Ilica kao zagrebačko središte IT sektora postaje “skillica”, Vlaška kao ulica “dobre hrane i pića”, Branimirova glavna turistička destinacija u gradu, a Tratinska se usmjerava u svijet alternative. Tako su zagrebačke ulice poznate po napuštenim prostorima zamislili studenti Geografskog odsjeka PMF-a, smjera Prostorno planiranje i regionalni razvoj.

Da bi došli do tih zaključaka, u suradnji sa Sindikatom biciklista obišli su te četiri ulice, mapirali sve prazne prostore, ispitali njihovu povijest i anketirali sugrađane željevši saznati po čemu ih pamte.

Istraživati počeli još lani

– Članovi Sindikata biciklista Slaven Kliček i Marko Stančec, ujedno bivši studenti Geografskog odsjeka PMF-a, na taj su način htjeli prenijeti praktična iskustva planiranja gradskog prostora i rada u civilnom sektoru – kažu studenti Filip Biščević, Marijan Begonja, Doroteja Harjač i Silvija Komes koji su, uz još 15 studenata, istraživanje proveli uz nadgledanje profesorice Petre Radeljak-Kaufmann. Istraživati su počeli u proljeće 2016. godine, a ovaj su tjedan prvi put svoje ideje izložili javnosti u prostorijama Zelene akcije. Njihove ideje toliko su se svidjele prisutnima,da su ih već pozvali da gostuju na nekim predstojećim manifestacijama.

– Smatramo da se treba odvojiti od starih obrta, no treba ih usmjeriti onamo kamo su spontano i same “krenule”. U Tratinskoj su se već sad počeli otvarati tattoo saloni, dućani usmjereni na glazbu, skate shopovi... treba samo nastaviti razvijati dalje taj potencijal – kažu dečki. Velik dio Branimirove mogao bi se “riješiti” uređenjem tvornice Nade Dimić. Tamo bi se, smatraju studenti, mogao otvoriti trgovački centar s hrvatskim proizvodima.

U vojnoj bolnici pučka kuhinja

U prizemlje bi se smjestio plac koji bi se premjestio s Branimirove tržnice, a na tome mjestu otvorio bi se veliki infocentar, u kojem bi se dobile informacije o svemu što se može razgledati u gradu.

– To bi bila vrata Zagreba, mjesto koje bi turist koji iziđe iz autobusa na obližnjem kolodvoru prvo posjetio – kaže Filip Biščević. Pučku kuhinju iz Branimirove premjestili bi u prednju zgradu vojne bolnice u Vlaškoj, a stražnja zgrada postala bi centar izvrsnosti za medicinu, svojevrsni medicinski inkubator, koji bi mogli koristiti obližnji Medicinski fakultet i Petrova bolnica, ali i ostale zdravstvene ustanove.     

Komentara 2

Avatar punkufer
punkufer
08:48 30.05.2017.

Gluposti. Ono... kako djeca zamišljaju urbanizam - skejt i tatoo šopovi... ha, ha, ha, ha...

BO
bozomih
09:58 30.05.2017.

A tko bi to sve platio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije