Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolji rezultat u povijesti hrvatske debate

Naši političari još uvijek ne shvaćaju da je sadržaj u govoru važniji od stila

07.08.2015., Zagreb - Povratak hrvatske debatne reprezentacije iz Singapura gdje su ucenici Martin Rosenzweig, Marija Jarnjak, Eta Krpanec, Luka Petrovi i Tin Puljic s trenericom Anastazijom Stupar osvojili zlatnu medalju na Svjetskom debatnom prvenstvu.
08.08.2015.
u 11:04

U Singapuru hrvatski reprezentativci startali od posljednje kategorije i od 53 zemlje bili najbolji

Pljeskom i ovacijama mlade su hrvatske reprezentativce u debati jučer na zagrebačkom aerodromu dočekali roditelji, prijatelji, ali i brojni mediji.

Svoje iznenađenje dočekom, unatoč prvom mjestu na natjecanju u Singapuru i najboljem rezultatu u povijesti hrvatske debate, srednjoškolci nisu mogli sakriti jer, kako su i sami objasnili, rezultat je to koji su samo mogli sanjati.

Sumnja pa ponos

–Pripremali smo se, znali smo što nas očekuje, ali budući da Hrvatska godinama nije sudjelovala na svjetskim prvenstvima, nekako smo pomalo bili i skeptični - rekla je Marija Jarnjak, dok je njen kolega iz reprezentacije Martin Rosenzweig objasnio kako su, upravo iz razloga što nisu sudjelovali na prijašnjim natjecanjima, u debate krenuli od posljednje kategorije. Kako su rekli Eta Krpanec i Luka Petrović iz tima, oni i njihovi kolege uspeli su se za čak pet skupina.

–Na kraju smo, u kategoriji od 53 zemlje kojima engleski nije materinji jezik, bili najbolji - ponosni su bili reprezentativci, koji su debatirali o unaprijed predodređenim temama, ali i o onima koje su dobili tek sat vremena prije početka same rasprave. Debatu na takav način i vježbaju, objasnili su reprezentativci, koji su upoznati sa svjetskim političkim i ekonomskim trendovima pa im niti jednu temu nije problem pripremiti u kratkom vremenu.

–Godinu i pol sastajali smo se jednom tjedno, dok smo posljednjih mjesec dana bili zajedno doslovce svaki dan, s pauzom za ručak - pripreme reprezentacije za svjetsko prvenstvo u Singapuru objasnila je njihova trenerica Anastazija Stupar te dodala kako je ključna i činjenica da se, tih sat vremena prije argumentacije teme, dogovarati mogu članovi reprezentacije samo međusobno, nikako s trenerom, a ne smiju se koristiti ni drugim pomagalima, poput interneta.

O oprostu duga Grčkoj

Jedna od teza za koju su se reprezentativci mogli pripremati samo sat vremena jest i ona o tome treba li Europska unija oprostiti dug Grčkoj.

–Postoje takve, konkretne teme, ali i one malo apstraktnije, meni osobno najdraže, kao što je, primjerice, ima li čovjek pravo na smrt, samim time što ima pravo na život - ispričao je Tin Puljić iz debatnog tima, koji je objasnio kako je za dobru debatu, osim samog sadržaja, važan i stil te strategija pripremljenih argumenata. Dakako, objasnio je Puljić, najvažniji je sadržaj, što mnogi iz javnog i političkog života u Hrvatskoj, sa smiješkom je ispričao, još uvijek ne shvaćaju.

–Upravo u sadržaju vidi se najbolje je li netko u pravu jer to treba dokazati kroz primjere - rekao je mladi reprezentativac Puljić, koji dolazi iz II. gimnazije, baš kao i njegovi kolege iz tima, osim Marija Rosenzweiga, koji pohađa XV. gimnaziju. Kako su objasnili članovi najboljeg debatnog tima na svijetu, ljubav prema debati gradili su i u svojoj školi.

–U II. gimnaziji nalazi se jedan od najuspješnijih debatnih klubova u državi, Bušmani - rekli su reprezentativci, koji će, objasnili su, prvo dobro se naspavati, a onda krenuti s daljnjim treninzima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije