Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽUPLJANI

Naša župa ima 20 godina: Misu još slušamo u osnovnoj školi

Župa bl. Alojzija Stepinca - Savica, Zagreb
Foto: Facebook
1/4
25.01.2019.
u 15:03

Od 1999. godine, otkako je župa osnovana, bilo je nekoliko pokušaja gradnje crkve, no svi su propali

“Mi smo još uvijek svake nedjelje na istom mjestu - u osnovnoj školi. Samo smo na donjoj slici stariji 20 godina...” Tom su porukom uz fotografiju stavljenu na Facebook vjernici Župe bl. Alojzija Stepinca apelirali da ni nakon dva desetljeća, unatoč obećanjima, nemaju crkvu. Uz “hashtag” #trebamocrkvu župljani Savice najavili su da su ušli u godinu kada slave “okrugli” rođendan župe. I bez obzira na to što nemaju crkvu, odlučili su ga proslaviti nizom koncerata tijekom cijele godine. Počinju već sutra u 20 sati humanitarnim koncertom u OŠ Jure Kaštelana u čijem se predvorju svake nedjelje okupljaju na misi.

Prvo treba izmijeniti GUP

– Uz povećani mješoviti župni zbor nastupit će i naši gosti: ansambl Pučki pivači KBF-a s etnomuzikologom Joškom Ćaletom, sopranistica Natalija Kralj i tenor Mislav Lucić, a svirat će studenti Instituta za crkvenu glazbu i Muzičke akademije – kaže zborovođa Ivan Šćepanović. Nakon besplatnog koncerta prikupljat će se donacije za udrugu Marijini obroci koja osigurava prehranu u školama u nekima od najsiromašnijih država svijeta. Idući koncert planiraju za vrijeme korizme, a završni bit će na Stepinčevo u listopadu. Na isti su se blagdan prije dvije godine okupili u molitvi u parku u središtu Savice, kao odgovor na prosvjede dijela stanovnika naselja koji su se pobunili ne želeći crkvu na tome mjestu.

Od projekta se tada odustalo, pronađena je i nova lokacija nekoliko stotina metara dalje, na Prisavlju. No sve to, kaže župnik Antun Vukmanić, još visi u zraku jer će točnu lokaciju znati tek nakon što se izmijeni generalni urbanistički plan (GUP), s obzirom na to da je zasad planirani prostor predviđen za sportsko-rekreacijsku odnosno mješovitu namjenu.

– Nama u župi nitko se nije ni obratio i službeno rekao da postoji mogućnost za novu lokaciju, to smo doznali iz medija – kaže velečasni dodajući da mu je želja za 20. rođendan župe da dobiju pravomoćnu lokacijsku dozvolu, što bi bio prvi korak s mrtve točke nakon toliko godina. U idealnim uvjetima, dodaje župnik Vukmanić, odnosno izmijeni li se GUP, ishode li sve dozvole i obavi li se sva papirologija, gradnja crkve mogla bi početi u ljeto 2020. Početak gradnje mogao bi se poklopiti s početkom radova na novoj školi čija se gradnja planira.

– Ured za obrazovanje već je pokrenuo proceduru za gradnju nove škole, pa bi postojeću trebalo srušiti. Počne li gradnja tih dviju građevina istodobno, bit ćemo beskućnici – ističe župnik i dodaje da se vjernici mole za novu crkvu kad god se okupe, ali i pojedinačno u svojim domovima.

Premalen prostor

Od 1999. godine, otkako je župa osnovana, bilo je nekoliko pokušaja gradnje objekta koji bi zadovoljavao sve uvjete i koji bi bio dovoljan za mnogobrojne aktivnosti koje se odvijaju u sklopu župe, od raznih kateheza, susreta mladih, obiteljskih zajednica, vjeronauka, molitve krunice...

– Već 2000. godine počelo je projektiranje. Prva lokacija bila je u istom parku, ali malo bliže zgradama, pa su se i zbog toga bunili. Onda je 2007. godine proveden natječaj, ali ga nije prihvatila Zagrebačka nadbiskupija, pa nam je 2011. kupila poslovni prostor u zgradi u Rogozovoj ulici. Otad je ondje naš pastoralni centar, koji nam je često premalen. Akcije Caritasa ne možemo često organizirati jer nemamo kamo s donacijama pa ih moramo odmah podijeliti – kaže župnik.

>>Pogledajte video: U parku Trnjanska Savica travnata površina priprema se za uređenje

 

Ključne riječi

Komentara 2

RP
rpzagreb
17:19 25.01.2019.

Učlanite se kod bandica I eto vam crkve.

NI
nirovad
18:50 25.01.2019.

Bog je svuda oko nas pa i u školi. U čemu je problem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije