Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Česi bi uskoro mogli oporezivati Crkvu

Nakon što je Donji dom češkog parlamenta izglasao oporezivanje isplata koje Crkva dobiva kao nadoknadu za zapljenjenu imovinu takva odluka će morati proći i kroz češki Senat.
23. siječnja 2019. u 16:43 17 komentara 592 prikaza
Prag
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Donji dom češkog parlamenta u srijedu je izglasao oporezivanje isplata koje Crkva dobiva kao nadoknadu za zapljenjenu imovinu tijekom komunističke vladavine, što je bio ključan zahtjev sadašnje Češke komunističke stranke (KSČM) za podržavanje manjinske vlade lijevog centra. 

Lihtenštajn slavi rođendan Ova zemlja ima jedan zatvor, jednog biskupa i McDonald's, ali ima 15 banaka

Zastupnici vladajuće stranke ANO premijera Andreja Babiša i njihovi manjinski partneri socijaldemokrati, pridružili su se komunistima i stranci krajnje desnice Sloboda i izravna demokracija (SPD) pa je prijedlog zakona prošao sa 106 glasova. Donji dom ima 200 zastupnika. 

Obeštećenja crkvama, ali u najvećoj mjeri katoličkoj, počele su 2013. i iznose dvije milijarde kruna (560 milijuna kuna) godišnje u razdoblju od 30 godina. 

One pokrivanju crkvenu imovinu koju su joj komunističke vlasti zapljenile nakon Drugog svjetskog rata, a vlasti je nisu mogle vratiti prema zakonu o restituciji, jer su, na primjer, promijenile vlasnika u međuvremenu.  

Jan Palach Dogodilo se prije 50 godina Jan Palach – ljudska baklja za slobodu

Zakon mora potvrditi i češki senat, a neki su zastupnici već najavili da će tražiti ocjenu ustavnosti. 

Crkvene vlasti, čiji je utjecaj na češko društvo sve manji, suočene su i s postupnim smanjenjem doprinosa vlade plaćama svećenika i ostalim crkvenim troškovima. 

Prosvjed stanovnika Španskog protiv naplate parkiranja

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • bakulušić:

  Česi su većinom ateisti, katolici su manjina a Česi, kako vidimo, ne pogoduju manjini. Samo u Hrvatskoj manjine uživaju sve povlastice.

 • dom7:

  Pa tamo su protestanti većina,oni i tako izdvajaju...

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  dok naša crkva potkrada vlastitu državu i narod izmišljajući nove župe jer je plaćena djelomično prema broju župa, u biti kod nas je crkva trgovačko društvo oslobođeno plaćanja svega...