Naslovnica Zagreb ZG Život

Naša škola pomiče granice i zato joj se rado vraćaju bivši učenici

Peta gimnazija, poznata i kao jedna od najboljih u zemlji, iznjedrila je brojne ugledne znanstvenike, liječnike, gospodarstvenike, a sutra će proslaviti 80. rođendan.
16. siječnja 2019. u 23:24 2 komentara 1090 prikaza
Peta gimnazija
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Smijeh tisuća učenika mnogih naraštaja odzvanjao je hodnicima Pete gimnazije, a u njezinim su školskim klupama svoje znanje brusili danas poznati znanstvenici, liječnici, političari, inženjeri... Prirodoslovno-matematička gimnazija u Klaićevoj proglašena je jednom od najboljih škola u Hrvatskoj, a ove godine slavi 80. rođendan. Povijest joj se piše od 1938., kada je osnovana kraljevskim ukazom kao muška realna gimnazija, a već je prve godine imala više od 700 đaka, koliko ih ima i danas.

MIOC Što pokazuju upisi Gužva u elitnim školama: Ovo je 10 najboljih gimnazija u Hrvatskoj!

Ima nešto posebno

– Kroz našu je školu prošlo zaista puno učenika na koje smo ponosni. Mnogi od njih ugledni su liječnici, profesori, pravnici... U našim su klupama, primjerice, sjedili i ministar rada Marko Pavić, akademkinja i profesorica neurologije Vida Demarin, Miroslav Tuđman, Željka Ogresta, poduzetnik Emil Tedeschi... – kaže ravnatelj Tihomir Engelsfeld, koji je nekoć u Petoj gimnaziji predavao fiziku.

Peta gimnazija
1 / 10
Peta gimnazija

Đak mu je bio i Davor Bruketa, jedan od osnivača agencije Bruketa&Žinić&Grey, koji izrađuje i pozivnice za proslavu rođendana škole, koja će se održati sutra u Lisinskom. Nastupit će zbor i dramska skupina škole koje čine profesori i učenici, ali i umirovljeni nastavnici i bivši đaci. Svečanost će voditi Luka Bulić, koji je također nekoć sjedio u njezinim klupama.

– Peta gimnazija ima nešto posebno i zato svim učenicima ostane u dobrom sjećanju i uvijek se rado vraćamo. U moje je doba odnos profesora i đaka bio topao, prijateljski, a koliko čujem, to se nije promijenilo. Naravno, uvijek je postojala disciplina i moralo se naporno učiti – ističe bivša učenica Mirna Maravić. Maturirala je, objašnjava, 1991., pa upisala studij kemije, a svoje se škole u Klaićevoj uvijek rado sjeti. Neki od đaka u nju su se i vratili, pa sada predaju novim generacijama.

škola Odlikovani su najbolji učenici i najbolji profesori Peta gimnazija dobila svoju ploču slavnih

A mnogo je naraštaja iz Pete gimnazije otpratila profesorica Marijana Švenda Lučić, koja već 37 godina predaje sociologiju, politiku i gospodarstvo te etiku.

– Svako vrijeme nosi nove navike i to nije loše. Prije se učilo po principu “slušaj i piši”, a danas se sve temelji na suradnji – kaže profesorica koja svoj posao uspoređuje s poslom glumca te dodaje kako je svaki dan na pozornici po nekoliko sati. Neki bi za nju, napominje, možda i rekli da je stroga, ali svi brzo shvate da se mora zagrijati stolac, pa na kraju godine prođu s dobrim ocjenama.

Peta gimnazija | Autor : Dalibor Urukalović/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Lekcije za život

Dobre ocjene ima i maturant Matej Črep, koji će, ističe, upisati medicinu. Bio je na državnom natjecanju iz latinskog, pa čak i vodio pripreme kada je profesorica bila bolesna, organizirao Božićni sajam na kojemu se prikupljao novac za kupnju aparata koji mjeri vitalne funkcije za Klaićevu bolnicu, predsjednik je Vijeća učenika, pjeva u školskome zboru... Nije mu teško, kaže, ali rado bi da se ne mora toliko opterećivati društvenim predmetima koji ga baš i ne zanimaju.

Ustrajanje na društvenim predmetima nimalo ne smeta njegovoj kolegici iz razreda Klari Čelan, koja planira upisati pravo. Fakultetske klupe na medicinskom fakultetu, pak, s Matejem će dijeliti Eva Stanec koja, objašnjava, odmalena zna da će biti doktorica, i to dermatologinja ili kirurginja. Iako joj je ponekad teško iz svih predmeta imati dobre ocjene, Petu je gimnaziju, objašnjava, upisala kako bi imala šanse za uspjeh i ostvarenje svojih ciljeva.

Peta gimnazija | Autor : Dalibor Urukalović/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

– Ova škola, naime, pomiče naše granice, učimo, među ostalim, kako balansirati između više područja, a to će nam svakako pomoći u životu – zaključuju Matej, Klara i Eva.

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar magarac.jozo
    magarac.jozo:

    ......... kaj reći?... na glupim temama 100 komentara, jel JK napumpala sise ili nije.... Moram priznati da sam pažljivo pročitao članak, drago mi je da dajete ovakve tekstove.... Hvala profesorima koji troše sebe prenoseći znanje na djecu.. ( i moja ... prikaži još! supruga)... a opet, drago ti je kada vidiš da uče i napreduju, da su od klinaca postali pravi ljudi, za primjer....gospon novinar(ka), svaka čast 😀