Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drugo izdanje

Naša je knjiga o projektu Ilica priručnik i za druge kvartove

Zagreb: Autori knjige Društveni procesi - grad kao organizam
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/6
08.02.2023.
u 19:00

Pokretači festivala u publikaciji "Društveni procesi: Grad kao organizam" tematiziraju razvoj jednog od najvažnijih community art programa metropole, a slični se pothvati, kažu, pripremaju i u Španskom, Maksimiru te Novom Zagrebu

Kako je ulica izgledala nekoliko minuta nakon potresa, performansi i umjetničke instalacije koje su je obilježile te rijeke ljudi oko štandova zbog kojih se četiri puta godišnje zatvara promet u gradskoj žili kucavici samo su neki od motiva na stotinama fotografija u novoj knjizi pokretača projekta Ilica Q'ART.

Napušteni prostori

Jeste li znali da u Ilici od broja 1 do 212 postoje čak 72 prazna prostora koji propadaju? A da su ti prostori, fasade, prizemlja, lokali te mjesta susreta i druženja zapravo estetska, energetska, socijalna, zdravstvena i ekološka slika grada? Tako stoji u opisu knjige nazvane "Društveni procesi: Grad kao organizam" čiji su autori Ivana Nikolić, Aleksandar Battista Ilić, Miško Šuvaković i Darko Šimičić, a sažima povijesno djelovanje umjetničke prakse u metropoli. Koncepcija drugog izdanja slična je onomu koje su I. Nikolić i Battista Ilić objavili prije pet godina te je, ističu, svjedočanstvo i analiza projekta od samog početka do danas.

Zbog njezine će vrijednosti knjigu većinom distribuirati po knjižnicama i podijeliti korisnicima projekta, a manji dio prodati. Publikacija koju su podržali Grad i zagrebačka Turistička zajednica može poslužiti i kao priručnik onima koji se odluče na sličan pothvat u svom kvartu, a neki su se za pomoć već i obratili autorima, koji najavljuju širenje projekta.

2.2.2023., Zagreb - Aleksandar Batista Ilic i Ivana Nikolic napisali su knjigu Drustveni procesi Grad kao organizam. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

– Javljali su nam se stanovnici nekoliko kvartova koji bi voljeli i u svom susjedstvu realizirati projekt sličan Ilici. Trenutačno smo u pregovorima kako bismo definirali lokacije, ali zasad znamo da će biti u Španskom, Maksimiru i u Novom Zagrebu, kao svojevrsna simbolika četiri strane grada. Nazvat ćemo ga Q'ART u tvom kvartu, pomoć u organizaciji ponudit ćemo samo prve godine, a ako budu htjeti nastaviti, imat će priručnik – objašnjava I. Nikolić.

Najveći dio publikacije koja ima gotovo 300 stranica čine upravo fotografije koje su tijekom godina uglavnom snimili autori knjige, ali i one koje su prikupili. Tako je, primjerice, prizor razrušene ulice samo nekoliko minuta nakon potresa snimio saborski zastupnik Nikola Grmoja, a fotografiju intervencija na krovu zgrade u Ilici 71 ustupio im je glumac i redatelj Rene Medvešek. Na oštećenim objektima prije tri su godine osvanuli i crveni platneni križevi, a za tu je umjetničku akciju također bio zadužen Battista Ilić, koji je, primjerice, i jedan od realizatora "Čišćenja napuštenih prostora rada u Ilici". U knjizi se također može pronaći zbirka fotografija tih prostora u procesu adaptacije te svrhe nakon uređenja.

Najvažnija im je, kažu, suradnja sa sugrađanima koji se rado uključuju u projekt, a četiri puta godišnje Ilicu od Frankopanske pa gotovo do Tuđmanova trga preplave rijeke posjetitelja koji dolaze podržati aktere popularnog festivala, brojne umjetnike, glazbenike, dizajnere, obrtnike i humanitarce.

2.2.2023., Zagreb - Aleksandar Batista Ilic i Ivana Nikolic napisali su knjigu Drustveni procesi Grad kao organizam. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

– Vodstvo smo na neki način prepustili umjetnicima i zajednici, a ova je knjiga svojevrstan presjek događaja, poput performansa, instalacija i revija, koji su u posljednjih pet godina, od prvog izdanja, obilježili kako naš projekt tako i samu Ilicu – ističe I. Nikolić.

Okupljanje u travnju

Dozvolu da na nekoliko sati zatvore promet u Ilici od Grada su dobili prije četiri godine. Do tada su se snalazili, kažu, na razne načine pa su akcije realizirali u napuštenim poslovnim prostorima i dvorištima zgrada. Od samog su ih početka stanovnici podržavali i prihvatili njihovu namjeru da pomoću umjetnosti u grad vrate zajedništvo pa su, dodaju, iznenađujuće brzo pristajali da im tu i tamo na prozore postave plakate i umjetničke instalacije.

Projekt u Ilici počeo je prije više od dva desetljeća, kada je na inicijativu Battiste Ilića pokrenuta i udruga Community art, čije je sjedište bilo u Ilici 89, u dvorišnoj zgradi obrta za šivanje napuštenog početkom devedesetih. Aktivnosti su obuhvaćale različite kulturno-umjetničke intervencije i prakse, a Ilica Q'Art svojevrstan je nastavak. Cilj im je bio, kažu, potaknuti kulturno-umjetnički razvoj grada stvaranjem kolektivne vizije i odgovarajućih modela sudioničkog upravljanja zapuštenim prostorima, uključivanjem umjetnika, organizacija civilnog društva, obrazovnih institucija, obrta i stanovnika. Najavljuju i kako će se Ilica u povodu festivala za promet ponovno zatvoriti 2. travnja, 21. svibnja, 17. rujna i 10. prosinca.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije