Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krpelji napadaju

Nakon šetnje u prirodi stigli u Zaraznu s upalom mozga

krpelj
Arhiva VL
Autor
Sonja Hoffman
01.06.2011.
u 14:39

Infektolozi poručuju da nakon uboda ne treba odmah trčati liječniku, već krpelja odstraniti i pratiti simptome

Nakon uboda krpelja, koji su najaktivniji u svibnju i lipnju, nekoliko se Zagrepčana liječi od upale mozga u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Liječenje antibioticima

– Kao i svake godine, imamo nekoliko pacijenata koji se liječe od ozbiljne upale mozga – rekao je prof. Ilija Kuzman, ravnatelj bolnice, i dodao da to nije neuobičajen broj zaraženih za ovo doba godine.

Iako, ističe, nakon uboda krpelja nekoliko dana treba obratiti pažnju na simptome poput visoke temperature ili stvaranja crvenog kruga na koži oko mjesta uboda, ne treba odmah hitati u bolnicu.

– Nakon boravka u prirodi treba se obvezno istuširati te pregledati kosu i tijelo – naglasio je infektolog.

Dodao je i da je najbolje krpelja pokušati odstraniti, a tek ako njegova “glavica” ostane u koži, potražiti pomoć liječnika.

– Tada se treba otići kirurgu koji će odstraniti glavicu iz kože – objasnio je prof. Kuzman.

Osim uzročnika upale mozga krpelji ljudima mogu prenijeti i Lyme boreliozu, bakterijsku bolest. Ona se manifestira tako da na mjestu uboda nastaje crvenilo koje se postupno širi u okolicu, dok sredina kože postaje sve bljeđa.

Liječenje se provodi antibioticima, a važno je liječniku otići u ranom stupnju bolesti, kada su oni daleko učinkovitiji, jer ako se bolest ne liječi, može imati ozbiljne posljedice.

Zato stručnjaci upozoravaju da je prije boravka u prirodi nužno nanositi sredstva koja štite od krpelja, a mogu se kupiti u ljekarnama.

Cijepljenje u tri doze

Oni građani koji, primjerice zbog posla, češće i dulje borave u prirodi trebali bi se i cijepiti protiv krpeljnog meningitisa. Problem je samo u tome što se cijepljenje provodi u tri doze pa se prva doza preporučuje početkom godine.

Komentara 2

LI
liliZG
15:18 01.06.2011.

........vrijeme inkubacije, manifestiranje bolesti, moguće komplikacije i posljedice ne liječenja.......e to bi bio onda bio pravi članak......

DU
Deleted user
23:46 01.06.2011.

Pa nisu svi KLOPOVI prijenisnici zaraze ... NEKI JESU, ali većina NIJE !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije