Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorenje Adventa

Nakon paljenja svijeće na trgu zakoračite u Šumu Striborovu

Advent
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/8
30.11.2018.
u 10:32

Advent se otvara sutra u 17 sati na Trgu bana Jelačića koji je jedna od nekoliko desetaka lokacija u gradu

Paljenje prve adventske svijeće na vijencu oko Manduševca u 17 sati samo je prva od tri postaje programa kojim će se sutra svečano otvoriti najveća manifestacija u gradu. Trg bana Jelačića jedna je od nekoliko desetaka lokacija koje će ove godine zaživjeti u blagdanskom duhu u sklopu Adventa u Zagrebu, a na glavnoj pozornici Jelačić-placa tijekom prosinca predstavit će se niz izvođača, renomiranih KUD-ova, brojni amaterski i dječji zborovi, bit će i koncerata pučkih korizmenih i božićnih napjeva, gospel-glazbe... Koncerti su na rasporedu svaki dan, a već sutra, nakon što velika svijeća zasvijetli, publiku će zabaviti SKUD Ivan Goran Kovačić, HSPD Podgorac iz Gračana i KUD Vrhovje župe Dubranec.

Stari filmski studio u prolazu

Slavlje se potom seli nekoliko stotina metara južnije, gdje će Ledeni park u 18 sati postati “Šuma Striborova”. Ta bajka glavna je tema programa otvaranja koji režira kazališna redateljica Anja Maksić Japundžić. U klizačkoj predstavi glumit će ekipa iz kluba Pahuljice, a posebni gosti su Lana Petranović i Antonio Souza Kordeiru, trenutačno najnagrađivaniji hrvatski klizački par.

Advent
1/14

Potom se otvara adventska bajka na Zrinjevcu, a tradicionalno paljenje lampica je u 19.45 sati. U to vrijeme pozornicu u “Staroj Tkalči”, jednoj od tri nove lokacije Adventa, zauzet će osam klapa, koje će pjevati božićne pjesme. Stajat će na podestu postavljenom u parku kod puba Oliver Twist uređenom u stilu brijačnice, a to je tek jedan od starih obrta koje su organizatori, supružnici Alan i Tajana Stanković, odlučili rekonstruirati u Tkalčićevoj ulici. Uredit će je u duhu starih obrta, a s obzirom na to da je Tkalča nekad bila poznata kao ulica bordela, čak su i žute žarulje na javnoj rasvjeti zamijenili crvenima. Postavit će se i brojni fotopunktovi koji će predstavljati stare zanate pa će se posjetitelji moći, osim u ulozi brijača, naći i u onoj klobučara i pekara.

– Posebnost “Stare Tkalče” je u radionicama koje će se održavati svakodnevno od 12 do 13 sati. Primjerice, izrađivat će se šeširići od lavande, na Svetu Luciju sijemo pšenicu, potom i božićnu zvijezdu. Predstavit će se i zagrebačke obrtničke škole, koje će pokazati što su naučili tijekom školovanja – kaže Tajana Stanković, koja vodi i uređenje druge nove adventske lokacije – Prolaz sestara Baković, koji će postati stari filmski studio, dok će se u kinu Europa prikazivati božićni filmovi, a kao posebna projekcija najavljuje se trenutačni hit u kinima – Orašar i četiri kraljevstva. Službeno otvaranje Adventa na Europskom trgu počinje sutra u 20.30 uz koncert Natali Dizdar, Ljetno Kino & DJ Stanko Bondža nastupit će istovremeno na Božićnoj bajci, The Goot Foot Trio i nezaobilazni Plesnjak otvorit će u 19 sati Caffe de Matoš, na platou Gradec u sklopu Adventa u Klovićevim dvorima u 21 zasvirat će Cubismo, Marko Rudelić & Ritam mašina u 17 su na zapadnom dijelu Strossmayerova šetališta, a ispred HNK na KUL Adventu u 19 počinje svirka benda Flyer. Dan kasnije otvara se nova lokacija ovogodišnje manifestacije – Advent u Maksimiru. Paljenje lampica u tom dijelu grada je u 16.30, a organizatori, Katapult promocija, Javna ustanova Park Maksimir i Zoološki vrt, pripremaju zabavu za cijelu obitelj.

Advent Advent
1/22

– Za glazbenu atmosferu na otvaranju zadužen je dječji zbor Kikići koji će, uz plesnu skupinu My Way, zasigurno oduševiti najmlađe, te bend Groovy Cakes – otkrili su iz organizacije. Na samom ulazu u park Maksimir postavit će osam adventskih kućica, tri grijana paviljona za djecu prilagođena različitim uzrastima – za bebe i djecu do 5 godina, za djecu do 10 godina te paviljon za mlade do 15 godina.

– Edukativno-zabavni programi rađeni su u suradnji sa Sonijom Živković, stručnjakinjom za kreativni razvoj djece – kažu organizatori. Posebnu instalaciju osmislio je i tim Muzeja iluzija, u kojoj će se posjetitelji moći fotkati. Osvijetljenom stazom put će odvesti do Zoološkog vrta, gdje se u 17 sati na Zebrinu trgu kiti bor uz djecu iz SOS Dječjeg sela u Lekeniku te pjesme Antonije Šole i finalista Međunarodnog dječjeg festivala Čarobna frula. Zoološki će petkom, subotom i nedjeljom imati i večernje ture od 18 sati, a u “Mrak obilazak” vodit će Djed Božićnjak ili vilenjak.

Uspinjača vozi do ponoći

Na ulicama u središtu grada za vrijeme trajanja Adventa vrijedit će posebna prometna regulacija, postavit će se privremena prometna signalizacija, a policija će na mjestima zabrane uspostaviti blokadne punktove. Posjetiteljima se preporučuje javni gradski prijevoz koji će vikendom biti besplatan na području I. tarifne zone, točnije petkom od 12 sati do nedjelje u ponoć. Uspinjača će produljiti radno vrijeme do ponoći, vožnja će koštati pet kuna, a vikendom tramvaji broj 6 i 13 neće voziti između Trga bana Josipa Jelačića i Glavnog kolodvora, već će ići obilazno. Središtem grada vozit će i elektrovozila, a cijena vožnje bit će 20 kuna.

Pogledajte video: Rekonstrukcija zagrebačkog rotora

Ključne riječi

Komentara 3

VI
Vito
15:56 30.11.2018.

::: Likovi su dobili onakav kraj kakav zaslužuju – dobri su završili sretno, zli nesretno, ali je baš svatko, kao i čitatelj, naučio životnu lekciju. ::: tako će završiti i "gradonačelnik" - umjesto u šumi Striborovoj završit će u Remetincuu iza čeličnih rešetaka i viiisokog zida

VI
Vito
15:46 30.11.2018.

Nakon paljenja svijeće na trgu zakoračite u Šumu Striborovu ::: Wikipedia --- Šuma Striborova je jedna od pripovijedaka iz knjige Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić. Govori o starici, njezinom sinu i snahi-zmiji. Snahu je sin našao u šumi, učinila mu se prikladnom za suprugu i doveo ju je kući potpuno nesvjestan njezina podrijetla i začaranosti. No, njezinu su zmijsku prirodu lukavstvom razotkrili mladićeva majka i Malik Tintilinić (namamili su je da pred mladićem tj. suprugom zapaluca rascijepljenim zmijskim jezikom). Raskrinkana snaha je u obličju zmije pobjegla natrag u šumu.

VI
Vito
15:53 30.11.2018.

Nakon paljenja svijeće na trgu zakoračite u Šumu Striborovu ::: Je li to "gradonačelnik" priznaje posjetiteljima da je on zmija??? __ Jer ne vidim drugog razloga da bi ljude pozivao u šumu, budući smo svi već davno upoznati da imaa zmijski jezik i škorpionsku narav. __ Vjerujem da će i "gradonačelnik" završiti kao zmija u pripovjetki - mladić upravo zbog te ljepote nije primjećivao koliko je zla osoba. -- Tako i stanovnici zagreba zbog površinske ljepote ne vide koliko je "gradonačelnik" zao i zlo za Zagreb

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije