Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nadzor rada

Najveći trošak u kulturi stalno su zaposleni – ne dolaze na posao, a imaju natprosječne plaće

Baletani plesači
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
17.01.2014.
u 12:30

Nakon odluke Grada da se zabrane autorski i studentski ugovori to je dodatan udarac – pratit će se trošak po karticama, zapošljavanje, prekovremeni sati... Sve ugovore kazališta i centara za kulturu nadzire od 1. siječnja Gradski kontrolni ured

Četiri tima gradskog kontrolnog ureda od 1. siječnja počela su kontrolirati namjensko trošenje gradskog novca za kulturne djelatnosti, ali i za tri doma zdravlja. Uz gradska kazališta najlošije su prošli centri za kulturu.

Hoće li ih platiti?

– Obavijest smo dobili prošli tjedan, ne znamo koliko će to trajati, a odluka nas koči u radu. Stalni programi mogu se odvijati, no većinu čine programi koje Gradski ured za obrazovanje i kulturu tek treba odobriti i koji se plaćaju preko autorskih i studentskih ugovora. To znači da suradnici koji trenutačno rade ne znaju hoće li biti plaćeni. Mogli bi otvoriti obrte ili se udružiti pa nam ispostaviti fakture, jedino tako bismo ih smjeli platiti – rekao je ravnatelj Centra za kulturu i informacije Maksimir Tomislav Vuković.

Primjerice, za susret amatera nužno je imati žiri koji se honorira preko autorskih ugovora. Umjetničkim amaterima vrlo je važno sudjelovati na smotri jer što im je plasman bolji, to će više bodova osvojiti na temelju kojih dobivaju novac za rad. Veliki problem imat će mladi glumci i kazališni djelatnici koji su u centrima za kulturu dobili priliku raditi i zaraditi nakon izlaska s Akademije.

Iz gradskog Ureda za kulturu i obrazovanje odgovorili su da ustanove koje se financiraju iz gradskog proračuna od 2010. godine, ako su htjele zaposliti osobu na određeno i neodređeno, trebale su zatražiti suglasnost gradonačelnika, a od 1. siječnja 2014. ta je Odredba proširena i na autorske i studentske ugovore, a sve to u cilju “racionalnog trošenja proračunskog novca”.

Trošak zaposlenih

Najveće troškove u kulturi stvaraju stalno zaposleni koji ne dolaze na posao, a često imaju natprosječne plaće. Tome bi se, kaže pročelnik Kontrolnog ureda Mirko Herak, trebalo stati na kraj.

– Obuhvatit ćemo 2012. i razdoblje do rujna 2013. godine i to će trajati do prvog kvartala ove godine, a po potrebi i dulje. Nadzirat ćemo zapošljavanje, prekovremene sate, ugovore na određeno, studentske i autorske ugovore, troškove kartica i službenih automobila – rekao je Herak.

Kontrolirat će i rad Doma zdravlja – centar, zapad i istok. Dom zdravlja istok 1. siječnja preuzeo je stomatolog Raul Protić nakon smjene Jose Škare u studenome. Škaro je Dom zdravlja ostavio sa 10 milijuna kuna na računu. Darko Vid je v.d. Doma zdravlja centar, a DZ zapad vodi Đimi Pavičić.

Komentara 7

ST
stefj
20:31 17.01.2014.

Kultura? Mi smo valjda jedina zemlja gdje jednom kad dobiš posao u nekom državnom/gradskom orkestru nema više provjera do penzije. Možeš zaboraviti svirati, no posao je siguran. U tom svjetlu nije niti čudno što niti poznati svjetski dirigenti ne mogu uštimati naše orkestre. A što se tiče zapošljavanja, npr. HNK u Zagrebu ima preko 800 zaposlenih! 800 zaposlenih za par predstava mjesečno? Pa koliko bi morala koštati karta za pojedinu predstavu da se plati ta gomila ljudi...

ĆA
ćaćaća
13:04 17.01.2014.

još jedan način kako pljačkati zemlju...

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
21:59 17.01.2014.

Hrpa....znate već čega i koga....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije