Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ako zabrana stupi na snagu, mogu se zatvoriti sva gradska kazališta

Odluka da se u gradskoj upravi i ustanovama od 1. siječnja ne smije više uzimati radnike, ni na određeno ni na neodređeno, kao ni na autorski ugovor, najviše šteti kulturnoj sceni koja ovisi o angažiranju vanjskih suradnika
09. siječnja 2014. u 09:05 0 komentara 2331 prikaza
Glumci Komedija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Odluka gradonačelnika Milana Bandića da od 1. siječnja zabrani zapošljavanje u gradskoj upravi i ustanovama kojima je osnivač Grad najviše će, čini se, pogoditi kulturnu scenu.

Nešto neviđeno

Prema odredbi koju je gradonačelnik poslao na sve adrese na koje se isplaćuje plaća iz gradskog proračuna, zabranjuje se zapošljavanje na neodređeno, određeno, povremeno i privremeno, ali i na temelju ugovora o autorskom djelu te putem Studentskog servisa. Upravo ugovor o autorskom djelu, kao i privremeno i povremeno zapošljavanje, ono je o čemu ovisi kazališna scena, a zabrana bi u konačnici značila zatvaranje vrata kazališta.

radnik Odluka Bandić otkazuje kolektivni ugovor za zaposlene u gradskoj upravi

– Ovo je napravljeno nepromišljeno. Mi jesmo za racionalizaciju poslova, no ovakva zabrana, naglašavam zabrana, nešto je neviđeno. Ako ovo stupi na snagu, mogu se zatvoriti sva gradska kazališta – kazala je Ljubica Pilić, glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Iako kazališta imaju stalno zaposlene, zbog specifičnosti posla, potrebno je stalno angažirati vanjske suradnike, a ako se to onemogući novom odlukom gradonačelnika, ni programi koje kazališta imaju neće biti izvedivi.

– Ako se odredba odnosi i na već potpisane ugovore, što se iz odluke ne može jasno iščitati, onda se kazališta mogu zatvoriti već večeras. Na temelju ove odluke, svi koji se povremeno angažiraju bili bi ilegalno zaposleni jer ne bi imali nikakav ugovor – dodala je Ljubica Pilić.I ravnatelj najvećeg zagrebačkog kazališta Komedija smatra da se radi o ishitrenoj odluci.

Honorar u 93. godini

– Primjerice, mi imamo i zaposlene preko studentskih ugovora, to su osobe koje nitko ne vidi, no bez njih ne bismo mogli – kazao je ravnatelj Pavlović.Ipak, ima i loših primjera korištenja autorskih ugovora.

– Dogodilo se da smo pronašli osobu kojoj je u 93. godini života isplaćivan honorar putem autorskog ugovora za rad u Gradskoj skupštini – kazao je pak Vlado Korbar, sindikalni povjerenik zaposlenika gradske uprave.

Najviše za legalizaciju

Dvije trećine zaposlenih u gradskoj upravi, otkad je gradonačelnik Milan Bandić ponovno pobijedio na izborima u svibnju, primljeni su ili će tek biti primljeni zbog legalizacije bespravne gradnje. Od lipnja 2013. gradonačelnik je zaposlio 365 ljudi, od kojih je u Uredu za izgradnju grada zaposleno 287.

Gotovo svi su angažirani na legalizaciji, doznajemo u gradskoj upravi. Za veliku većinu od svih zaposlenih uvjet je bio da imaju tek jednu godinu iskustva, dok su se u Ured za izgradnju masovno tražili i vježbenici, osobito arhitektonske, geodetske i građevinske struke. Bandić se, naime, zainatio da neće rješavanje legalizacije bespravnih zgrada prepustiti Agenciji za legalizaciju koju osniva ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, već da će Zagreb samostalno rješavati više od 90.000 zahtjeva.

Od 365 natječaja za posao, devet ih je bilo raspisano za zamjenike pročelnika koji su zamijenili dosadašnje službenike na tom mjestu ili ostali na svojim pozicijama. Osim masovnog zapošljavanja u Uredu za izgradnju, najviše je zaposlenika i u novoosnovanom Uredu za javnu nabavu – 24. Taj Ured vodi Anica Tavra, nekadašnja pomoćnica pročelnika za izgradnju. U Uredu gradonačelnika, koji je jedan od najvećih ureda jer obuhvaća i tehničke radnike poput zaštitara i vozača, zaposlene su 22 osobe. Osnovica za obračun plaće u gradskoj upravi je 4600 kuna bruto, odnosno 3470 kuna neto. Koeficijenti su za većinu radnih mjesta za koja je u posljednjih pola godine raspisan natječaj od 1,5 do 2, što znači da će većina zaposlenika imati plaću od 4800 do 6100 kuna neto. (Velinka Buljan/VLM)

Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.