Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kulturnjaci o štednji

Ako zabrana stupi na snagu, mogu se zatvoriti sva gradska kazališta

Glumci Komedija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
09.01.2014.
u 09:05

Odluka da se u gradskoj upravi i ustanovama od 1. siječnja ne smije više uzimati radnike, ni na određeno ni na neodređeno, kao ni na autorski ugovor, najviše šteti kulturnoj sceni koja ovisi o angažiranju vanjskih suradnika

Odluka gradonačelnika Milana Bandića da od 1. siječnja zabrani zapošljavanje u gradskoj upravi i ustanovama kojima je osnivač Grad najviše će, čini se, pogoditi kulturnu scenu.

Nešto neviđeno

Prema odredbi koju je gradonačelnik poslao na sve adrese na koje se isplaćuje plaća iz gradskog proračuna, zabranjuje se zapošljavanje na neodređeno, određeno, povremeno i privremeno, ali i na temelju ugovora o autorskom djelu te putem Studentskog servisa. Upravo ugovor o autorskom djelu, kao i privremeno i povremeno zapošljavanje, ono je o čemu ovisi kazališna scena, a zabrana bi u konačnici značila zatvaranje vrata kazališta.

– Ovo je napravljeno nepromišljeno. Mi jesmo za racionalizaciju poslova, no ovakva zabrana, naglašavam zabrana, nešto je neviđeno. Ako ovo stupi na snagu, mogu se zatvoriti sva gradska kazališta – kazala je Ljubica Pilić, glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Iako kazališta imaju stalno zaposlene, zbog specifičnosti posla, potrebno je stalno angažirati vanjske suradnike, a ako se to onemogući novom odlukom gradonačelnika, ni programi koje kazališta imaju neće biti izvedivi.

– Ako se odredba odnosi i na već potpisane ugovore, što se iz odluke ne može jasno iščitati, onda se kazališta mogu zatvoriti već večeras. Na temelju ove odluke, svi koji se povremeno angažiraju bili bi ilegalno zaposleni jer ne bi imali nikakav ugovor – dodala je Ljubica Pilić.I ravnatelj najvećeg zagrebačkog kazališta Komedija smatra da se radi o ishitrenoj odluci.

Honorar u 93. godini

– Primjerice, mi imamo i zaposlene preko studentskih ugovora, to su osobe koje nitko ne vidi, no bez njih ne bismo mogli – kazao je ravnatelj Pavlović.Ipak, ima i loših primjera korištenja autorskih ugovora.

– Dogodilo se da smo pronašli osobu kojoj je u 93. godini života isplaćivan honorar putem autorskog ugovora za rad u Gradskoj skupštini – kazao je pak Vlado Korbar, sindikalni povjerenik zaposlenika gradske uprave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije