Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASILI SE IZ ZET-A

'Najoštrije osuđujemo napad na vozačicu tramvaja. Tražili smo da se to tretira kao napad na službenu osobu'

Zagreb: Najstariji tramvaji ZET-a ponovno u punom pogonu
Patrik Macek/PIXSELL
21.02.2024.
u 16:40

Kao što je vozačica i navela, dodaju iz ZET-a, kontaktirala je njihov Centar za nadzor prometa prilikom incidenta i rekla da je potrebno pozvati policiju, no kako je grupa žena tijekom tog poziva na spomen policije napustila vozilo i udaljila se u nepoznatom smjeru, vozačica je odustala od pozivanja policije te nastavila vožnju

Vozačica ZET-ova tramvaja obratila nam se nakon napisa u medijima o krađama na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru pa otkrila da je i ona prošli vikend imala posla s grupom od sedam žena koje su radile probleme u šestici. Silom su pokušavale otvoriti vrata, a kada ih je na Zrinjevcu vozačica zamolila da napuste tramvaj, počele su psovati. Vozačica se, između ostalog, obratila i nadležnima nakon čega su dvije žene izišle iz vozila. Treća je došla do djelatnice ZET-a i pristojno je upitala mora li izići, na što joj je vozačica odgovorila da mora.

– Tada mi je pljunula u lice dva puta. I ne samo ona, već i njezina kolegica. Što ja takvim osobama mogu reći na radnom mjestu? Bila sam u kabini i ponovno pogledala na kamere, a one su opet držale vrata da ih ne mogu zatvoriti jer su čekale da iziđu njihove kolegice. Sve ukupno bilo ih je oko sedam – zaključuje vozačica tramvaja. 

U ZET-u su, kažu nam, upoznati s navedenim događajem u tramvaju linije 6 koji najoštrije osuđuju. Kao što je vozačica i navela, dodaju, kontaktirala je ZET-ov Centar za nadzor prometa prilikom incidenta i rekla da je potrebno pozvati policiju, no kako je grupa žena tijekom tog poziva na spomen policije napustila vozilo i udaljila se u nepoznatom smjeru, vozačica je odustala od pozivanja policije te nastavila vožnju.

VEZANI ČLANCI:

– U slučaju bilo kakvih izvanrednih događaja, vozači kontaktiraju ZET-ov Centar za nadzor prometa koji promptno poduzima adekvatne korake kako bi se pomoglo prometnom osoblju te adekvatno reagiralo na terenu, što bi u ovakvoj situaciji prvenstveno bilo pozivanje policije i eventualno Hitne pomoći, no procjena je također i na vozaču da li mu je nužna asistencija i da li može nakon nekakvog događaja nastaviti voziti. Vozački, kao i kontrolorski posao iznimno je kompleksan te nažalost učestalo dolazi do verbalnih napada, koji sve češće završe fizičkim nasiljem, a čemu svjedočimo u zadnje vrijeme – kažu nam iz ZET-a. 

Oni su, dodaju, na raspolaganju svojim djelatnicima koji su žrtve verbalnih ili fizičkih napada te im nastoje pružiti podršku i pomoć. S ciljem podizanja razine sigurnosti radnika, ističu, pri nabavci novih vozila vodi se računa o tome da su ona opremljena video nadzorom.

– Podsjećamo i da su gradonačelnik Grada Zagreba i predsjednik Uprave ZET-a, zajedno s predstavnicima sindikata, na temu strožeg sankcioniranja napada na radnike ZET-a i Zagrebačkog holdinga inicirali i održali sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova te ministrom pravosuđa i uprave, pri čemu su zatražili da se napadi na radnike gradskih komunalnih poduzeća tretiraju kao napadi na službene osobe – zaključuju iz ZET-a.

Iz Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-Zagreb kažu nam da su psovke i vrijeđanja "najžalosnije svakodnevica u poslu vozača tramvaja i autobusa". Stoga su MUP-u i Ministarstvu pravosuđa te zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću uputili zahtjeve u kojima traže određene radnje u cilju zaustavljanja fizičkih i verbalnih napada.

– Ako se taj problem ne krene rješavati spremni smo i na mnogo veće akcije. Vozači odgovaraju za sigurnost većeg broja putnika, a kako da im to osiguraju kad ni sami nisu sigurni – poručuju iz Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-Zagreb.

VIDEO: Nekadašnji simbol Univerzijade i moćnog Agrokora sada izgleda potpuno drukčije, evo što se događa

Ključne riječi

Komentara 3

V0
Vlaskoulicanec2.0
10:40 22.02.2024.

Sigurno Kajtazijeve biračice...

KI
Kitnjak
02:05 22.02.2024.

Ne treba ugraditi video nadzor već top

Avatar mrIvan
mrIvan
11:47 22.02.2024.

"Službena osoba" - my ass. Kazneni zakon i pravo ne funkcioniraju po načelu isključivo je žrtva bitna. Naravno, užasnu su glupost napravile te klinke (pretpostavljam da nemaju više od 25g) ali vozačica ZET-a nije i ne može biti službena osoba. Neka joj ZET pruži pomoć u građanskoj parnici jednom kad se identificiraju napadačice a ne da ovako brsla i lupa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije