Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Najljepši pogled na Zagreb spašen je od spaljenih olupina

Iako je po Hrvatskoj Romeo Ibrišević već izvadio više od 14.000 olupina, posao još nije gotov. Stigao je poziv s Grmoščice
20. ožujka 2017. u 14:18 3 komentara 3645 prikaza
Grmoščica bez olupina
Foto: Romeo Ibrišević
Pogledajte galeriju 1/6

Već 13 godina teče otkako se Romeo Ibrišević ostavio redovitog fotoreporterskog posla i svoj objektiv usmjerio prema okolišu. U to doba je hrvatska ekologija osim čistim zrakom i lijepim krajolikom obilovala i - olupinama. Vrijedni je Romeo uz pomoć Renaulta Hrvatska i udruge Zelene stope krenuo u ambiciozan pothvat, namjerio se riješiti nacionalne parkove i parkove prirode olupina. Preko pola milijuna kilometara i više od 14.000 izmještenih napuštenih automobila, motocikala, bačenih frižidera, mašina za pranje veća, štednjaka, Romeo Ibrišević ne staje. Svako toliko netko se od negdje javi, ponovo je negdje uočen stari automobil kako se lagano stapa s okolinom otpuštajući različite tvari nastale korozijom ili curenjem kakve tekućine iz nekada djelotvornog sustava. Tako je bilo i nedavno, poziv je stigao s Grmoščice.

- Nazvao me Jadranko Gašpar koji je u tom dijelu grada odrastao, tri su nekadašnja automobila stajala na mjestu s kojega se grad najbolje vidi. Bila su to, ako se ne varam, ona tri golfa koja su nedavno ukradena pa su, eto, i zapaljeni. Četvrti nedostaje, on se možda još i vozi negdje drugdje, kaže fotograf-ekolog. Pomoć je stigla od Zorana Papića iz Hrvatskih šuma čiji su strojevi omogućili da se tri nekadašnja vozila bezbolno uklone s proplanka.

- Zaista je grijeh otići tamo i vidjeti Zagreb u njegovom najvećem sjaju a pogled ti kvari olupina. Trebalo je smjesta poduzeti nešto, a eto, ima još savjesnih ljudi, Jadranka ranije nisam niti poznavao ali on je čuo za mene. Korist je za sve, sada se u pogledu ponovo može uživati, kaže Ibrišević.

Elipso

  • eugen5:

    Svaka čast za uklanjanje olupina i otpada, ali bit nije u tomu. Rješenje je u uspostavi sustava koji će dovesti do toga da ne bude divljih odlagališta i u kažnjavanju onih koji pokušaju baciti otpad tamo gdje mu nije mjesto.

  • filip1912:

    svaka čast za trud. autor nije spomenuo još važniju stvar gdje su ta vozila završila.? da su se ekološki zbrinula u firmi CE-ZA-R ili CIOS na jakomiru što je vrlo važno kako bi ljudi sami dovezli na zbrinjavanje svog vozila ... prikaži još! a ne da se riješavaju na ovakve načine.

  • Blomberg:

    To bi bio spasen da nema te dzungle iza "auta"