Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 22. lipnja do 2. srpnja

Najavljeno je šesto izdanje glazbenog spektakla na Tomislavcu, gradonačelnik poručio: 'Ponesite dekice i uživajte u programu'

Neva Zagnec/PIXSELL
14.06.2024.
u 09:21

Trg kralja Tomislava ponovno će postati središte vrhunske klasične glazbe na otvorenom.

Ljeto u Zagrebu nosi poseban šarm i iako mnogi Zagrepčani bježe na obalu u potrazi za osvježenjem, grad nikada ne ostaje prazan. Mnoštvo kulturnih i društvenih događanja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta, a jedan od najiščekivanijih događaja svakako je Zagreb Classic festival. Ljubitelji klasične glazbe svake godine dolaze u Zagreb kako bi uživali u vrhunskim izvedbama pod zvjezdanim nebom, na predivnom Trgu kralja Tomislava.

Ove godine, od 22. lipnja do 2. srpnja, u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), Grada Zagreba te partnera, Zagreb će biti domaćin devet besplatnih koncerata vrhunske klasične glazbe na otvorenom. Na Zagreb Classicu 2024. nastupit će Ansambl GK Komedija, Balet HNK u Zagrebu, Jazz orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar HRT-a, Tango y cine, Urban&4, Zagrebačka filharmonija. Festival se održava od 2016. godine, a među umjetnicima i ljubiteljima glazbe uživa kultni status koji potvrđuju i ovogodišnjim izdanjem.

Foto: Neva Zagnec/PIXSELL

- I ovo ljeto Zagreb svim građanima i gostima grada nudi niz kulturnih događanja, počevši s vrhunskim klasicima za sve ljubitelje glazbe, Zagreb Classicom. U 11 dana moći ćemo uživati na Trgu kralja Tomislava, jednom od najljepših zagrebačkih trgova, u izvedbama renomiranih glazbenika koji su nas mnogobrojno posjetili – izjavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević te pozvao sve da ponesu svoje dekice i dođu u dobrom društvu uživati u bogatom programu, kojim zajedno gradimo kulturni identitet i posebnu kulturu. 

- Sa sigurnošću mogu reći da je svake godine program sve bolji i bolji, a raznolikost glazbenog sadržaja osigurava ponešto za svakoga. Zagreb doista treba biti ponosan na Zagreb Classic festival, u svakom smislu. Šalje se slika Zagreba kao uzbudljivog, otvorenog i dinamičnog mjesta za kulturu, u cijeli svijet.

Foto: Neva Zagnec/PIXSELL

Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a, dodala je da nas Zagreb Classic uvodi u ljeto na najljepši mogući način. 

- Ugošćujemo vrhunske glazbenike klasične, baletne izvedbe, filmske skladbe, jazz standarde i suvremena djela. Nastupaju, između ostalih, talijanski pijanist Hyung-ki Joo, talijanski tenor Stefano Pietrodarchi, sopranistica Caterina Ioro, kao i domaće zvijezde klasične glazbe – objašnjava.

Zaštitni lik ovogodišnjeg festivala je ptica kos, što je vrlo simbolično s obzirom na to da upravo ta ptica pjeva počevši od siječnja pa kroz cijelu godinu, a može se čuti i noću. Planirani program uključuje najljepše ulomke klasične glazbe korištene kao soundtrack u filmskim klasicima, a solisti su mladi, uspješni i iznimno daroviti vokalni umjetnici. 

Večer 25. lipnja bit će posvećena baletu, gdje će ansambl baleta HNK-a izvesti isječke iz tri baleta, započevši s Labuđim jezerom. Dan poslije, 26. lipnja, kazalište Komedija, jedino kazalište specijalizirano za operete i mjuzikle, izvest će isječke iz popularnih mjuzikala poput “Gričke vještice“, “Jalte, jalte“, “Gubec bega“ i mnogih drugih, što će zasigurno biti velika noć za pamćenje koja će, u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta,  biti premješten na 27. lipnja.

Osim devet koncerata, najavljena je posebna novost - velika premijera Bečkog glazbeno-filmskog festivala, koji ove godine slavi 33 godine u Beču, a  prvi put, u sklopu Zagreb classic festivala, dolazi u Zagreb.  Na repertoaru će 27. lipnja biti omiljena Mozzartova opera "Čarobna frula" te 29. lipnja opereta "Šišmiš" Johanna Straussa mlađeg.

Foto: Neva Zagnec/PIXSELL

Dana 1. srpnja Urban i Simfonijski orkestar HRT-a ponovno će se susresti na pozornici Tomislavca, nakon prošlogodišnjeg koncerta u Areni. Za sve koji možda neće biti u prilici prisustvovati koncertu, omogućeno je praćenje njihove probe dan ranije, u nedjelju 30. lipnja. Festival će zaključiti Zagrebačka filharmonija 2. srpnja

HTZ Grada Zagreba, kao i kod svakog svog festivala i manjeg događanja, nastoji promovirati održivost pa su tako svojim posjetiteljima poručili da na koncerte dođu s vlastitim bočicama vode koje, ukoliko se isprazne, bez problema mogu napuniti na zagrebačkim francekima, odnosno javnim slavinama koje se nalaze u blizini i kojima je Zagreb, među rijetkim gradovima, dobro opskrbljen.

Programski savjetnik Massimo Nebuloni također je izrazio oduševljenje.

- Divno je biti dio ove čarobne priče u prekrasnom gradu Zagrebu. Besplatan ulaz pruža priliku prolaznicima koji možda nisu ljubitelji klasične glazbe da provedu tamo desetak minuta i možda  to postanu – izjavio je.

Od ukupno devet koncertnih programa, šest će ih započeti u 21:00 sat, dok će preostala tri, uključujući onaj predviđen 24. lipnja kada će se odigrati utakmica Hrvatske i Italije, započet će nešto ranije, u 20:30 sati, kako bi svi ljubitelji nogometa mogli ispratiti oba događanja. Uz izvođače iz Hrvatske, nastupit će i glazbenici iz Italije, Velike Britanije i Poljske, a cjelokupni program dostupan je na: infozagreb.hr/zagreb-classic. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, programi će, sukladno mogućnostima, biti prebačeni na drugi dan ili otkazani.

Ne propustite priliku za ovo jedinstveno iskustvo koje oživljava zagrebačku kulturnu scenu na najljepši mogući način. 

Foto: Neva Zagnec/PIXSELL

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije