Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Najam 30 kvadrata na Črnomercu 2598 kn

Za stan od 50 kvadrata u zgradi u Zagrebu trebati platiti 3377 kuna mjesečno, u Splitu 3008, a u Rijeci 2439 kuna za mjesec dana
12. rujna 2017. u 13:11 25 komentara 12818 prikaza
stanovi
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U luksuzno uređenih 164 kvadrata nalazi se potpuno opremljen dnevni boravak s kuhinjom te izlazom na balkon. Tu su i dvije spavaće sobe, svaka sa svojom kupaonicom, te još jedna dodatna soba koja može poslužiti kao radna ili dječja. Prema internetskim oglasnicima, taj luksuzno uređen četverosobni stan u samom centru Zagreba trenutačno je najskuplji što se mjesečnog najma tiče. Za njega će trebati izdvojiti 4001 euro mjesečno, odnosno 29.889 kuna. Slijede ga još tri stana za 4000 eura mjesečno, dva na Tuškancu i jedan na Šalati.

DESETA SREĆA Grad u najam daje stanove u Jelkovcu – 113 kvadrata za 1830 kuna

Na drugoj strani popisa, onoj jeftinijoj, nalaze se pak tri stana za koja mjesečni najam iznosi 100 eura, odnosno 747 kuna mjesečno.

Jedan se nalazi u sklopu privatne kuće u Svetoj Klari, drugi je u Ivanjoj Reki, a treći u Maksimiru. Svi su opisani kao “stanovi za radnike“ ili studente te je predviđeno da u njima živi više stanara odjednom, odnosno traže se cimeri. Nakon zajedničkih stanova, cijenom slijede garsonijere od 18 i 20 kvadrata u Trnavi i na Trešnjevci koje stoje 130 eura mjesečno, odnosno 971 kunu.

Jeftiniji stanovi u kućama

Na popisu između luksuznih vila i malih garsonijera u Zagrebu se trenutačno mogu naći tisuće stanova za najam, a svima im je zajedničko da im cijene u ovom razdoblju skaču u nebesa. Počinje, naime, akademska godina i u Zagreb stižu studenti iz svih dijelova Hrvatske. Većina ih je u potrazi za smještajem, a ako nisu uspjeli dobiti mjesto u jednom od studentskih domova, traže stanove i sobe za najam.

– Ako se uzme u obzir stan od 50 kvadrata, cijena najma nije narasla samo u odnosu na prethodne mjesece, nego je u prosjeku veća za 9 posto u odnosu na isto ovo razdoblje lani, odnosno čak 21 posto u odnosu na to vrijeme 2013. godine – stoji u analizi cijena nekretnina oglasnika Njuškalo. Pritom su najveći skok u odnosu na prošlu godinu ostvarili veliki stanovi s više od 120 kvadrata, te male garsonijere do 30 kvadrata. A na početku akademske godine povećana je potražnja upravo jednosobnih i dvosobnih stanova od 30-ak, odnosno onih od 60-ak kvadrata. Cijena raste ovisno o veličini stana, a u Zagrebu je stan od 60 kvadrata u prosjeku za 38 posto skuplji od najma onog od 40 kvadrata. Najmanja razlika u cijeni je između stanova od 40 i 30 kvadrata, tek nešto više od 1 posto.

– Na Njuškalu, u kategoriji iznajmljivanje stanova, najviše se nude stanovi veličine između 40 i 70 kvadrata čije se cijena u prosjeku kreću od 2500 tisuće kuna do nešto više od 4000 kuna – stoji u analizi koja pokazuje i kako cijene jako variraju ovisno od kvarta do kvarta. Tako je evidentno najskuplji dio grada Centar gdje prosječna cijena mjesečnog najma od 30 kvadrata iznosi 2881 kuna, dok se za dvostruko veći stan treba platiti 4534 kuna. Za istu je kvadraturu u Dubravi potrebno izdvojiti 1527, odnosno 2306 kuna. Na drugom mjestu “po skupoći“ je Črnomerec, a slijede Trešnjevka, Borovje, Maksimir i Jarun. A osim veličine i lokacije, na cijenu utječe i to nalazi li se stan u stambenoj zgradi ili u kući.

stanovi VELIK INTERES Za najam 21 državnog stana u Zagrebu stiglo više od 300 ponuda

– U Zagrebu će stan veličine 40 kvadrata u zgradi biti u prosjeku 39 posto skuplji u odnosnu na isti stan u kući, što je daleko veća razlika nego kada se gleda prosjek u cijeloj Hrvatskoj gdje su stanovi u zgradama 21 posto skuplji u odnosu na one u kućama – ističu na Njuškalu te dodaju kako je Zagreb u usporedbi s drugim gradovima u kojima se nalazi veći broj fakulteta, odnosno u usporedbi s Rijekom, Splitom, Zadrom, Osijekom i Varaždinom prosječno najskuplji. Tako se za stan od 50 kvadrata u zgradi u Zagrebu trebati platiti 3377 kuna mjesečno, u Splitu 3008, a u Rijeci 2439 kuna za mjesec dana.

Potraga jako teška

No, da nije sve u cijeni, potvrđuju studenti s kojima smo razgovarali.

– Naravno da novac igra veliku ulogu, ali zato što je jako teško naći dobar odnos cijene i kvalitete. Moji se kolege stalno seljakaju jer su u jeftinijim stanovima uvjeti jako loši, a noviji, adaptirani i moderniji stanovi su jako skupi – govori Milan Vukšić, 20-godišnji student prava. S njime se slaže i studentica Martina Hanževački koja osobno još nije tražila stan, ali je pomagala prijateljima.

– Najveći problem nije u cijeni nego u stanodavcima koji su nepouzdani i samo žele zaraditi na račun drugih. Najgore je što većina ne dopušta kućne ljubimce u stanovima, a u zadnje vrijeme sam čula da je ista situacija i s malom djecom. Jednoj prijateljici su rekli da bi radije u stan pustili psa nego malu bebu. To je strašno – govori 24-godišnjakinja te dodaje kako tu ne prestaju problemi. Tako se u oglasima na internetu mogu pronaći objave studenata u panici koji smještaj traže u zadnji čas jer im je stanodavac otkazao u zadnji čas.

– Mi koji dajemo svoje stanove u najam, zaziremo od studenata jer se bojimo da su neodgovorni, da će uništiti stanove te da će kasniti s plaćanjem s obzirom na to da nemaju stalne prihode – otkriva pak drugu strane medalje jedan zagrebački vlasnik dvaju stanova koje iznajmljuje.  

Zagreb Tržište nekretnina Cijene stanova i dalje su niske, 
ali je prodaja napokon porasla 01.05.2015., Zagreb - Zgrada u Ilici 31 u kojoj Drzavni ured za upravljanje drzavnom imovinom nudi stanove u najam.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL 1,2 milijarde Umjesto u najam, tri i pol tisuće državnih stanova ipak će u prodaju stanovi ZADNJI PUT ISPOD 10.000 KN za KVADRAT BILO JE 2006. Cijene stanova u Zagrebu smanjenje za 12,7 posto, ali na to je najviše utjecao jedan projekt

VIP izdvaja za Vas

  • Vito:

    Jednoj prijateljici su rekli da bi radije u stan pustili psa nego malu bebu. ::::::: Potpuno razumljivo i opravdano __ Dopustite li useljenje s malom bebom ode i stan i sve što ste ikad u njega uložili __ Jednostavno vam ... prikaži još! više ne moraju ništa plaćati, a promjenom brave stan automatski postaje njihov. __ Nije sitina??? __ Pročitajte zakon i pročitajte sudske spise - još postoje sudske rasprave tko je vasnik stana - podstanar ili pravi vlasnik __ Samo što se o tome ne piše, jer je "dosadno" i "stara vijest", a sud morate prikazati kao pošten i pravedan. -- A što je poštenije i pravednije od stana koji pripada majci s bebom, a ne iznajmljivaču kojeg samo zanima novac???

  • moriss77:

    Užas od cijena,pa taj koji ima 4000 eura mjesecno mislim da mu nije onda ni problem kupit si bilo gdje stan a ne placat najam nekome 4000 eura. Ja sam od centra Stuttgarta 800 metara u novoj zgradi u stanu ... prikaži još! koji je kompletno namjesten pa placam dvosobni stan sa rezijama i parkingom 580 eura a placa mi je 3250 eura netto a radit u Zagrebu za 4000-5000 kn i placat 3000-3500 kn stan i rezije mi nema neke logike

  • Vito:

    Najam 30 kvadrata na Črnomercu 2598 kn :::::::::::: Da??? iii ??? __ U središtu Zagreba na tavanu 12,5 "kvadrata" bez kupaonice i zahoda 100 eura ili 750 kn, mjesečno -- uredno prijavljeno za povrat poreza