Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Na tržnici u Španskom postavlja se dugoočekivana nadstrešnica

Obnova će koštati 3,5 milijuna, a radovi trajati oko 120 dana. Za to vrijeme, tržnica je preseljena na obližnje parkiralište.
13. kolovoza 2020. u 14:31 1 komentara 1691 prikaza
Zagreb: Započeli radovi na postavljanju krova na tržnici Špansko
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Tko čeka, dočeka, kaže stara poslovica, a građani Španskog obnovu svoje tržnice čekali su skoro desetljeće. Toliko je prošlo od prvog gradonačelnikova obećanja do njegove realizacije. Radovi na obnovi započeli su krajem lipnja, a stanovnici kvarta prve su naznake njihove buduće nadstrešnice mogli vidjeti u srijedu. 

Tržnica Špansko uskoro bi trebala dobiti krov koji ce natkriti štandove Izabran izvođač radova Za natkrivanje placa u Španskom 4,2 milijuna, štandove će preseliti

Projekt krova u svoj plan investicija Zagrebački holding je uvrstio još 2008. da bi tri godine kasnije odustao zbog 'financijskih nemogućnosti realizacije'. Iako se u početku govorilo da će obnova koštati oko 4,2 milijuna kuna, cijena je nešto niža, 3,5 milijuna. Radovi će trajati oko 120 dana. Za to vrijeme, tržnica je preseljena na obližnje parkiralište. 


Nadstrešnica u obliku samostojeće čelične prostorne rešetkaste konstrukcije bit će površine 1320 četvornih metara, a i pokrov će biti od čeličnog lima ojačanog antikondenzacijskim filcom i svjetlopropusnim pločama.

Tržnica Špansko Nadstrešnicu koju čekaju od 2008. dobit će u rujnu

– Oslonjena je na šest cijevnih stupova, koji su tlocrtno smješteni u otvorenom prostoru tržnice. Time je nadstrešnica potpuno konstruktivno odvojena od postojeće zgrade tržnice – objašnjeno je u glavnom projektu koji potpisuje inženjer građevine Boris Vranješ.

Postavit će i LED rasvjetu te ukloniti stari asfalt i pločice te postaviti nove, protuklizne. Konstrukcija će imati i sustav zaštite od munje, najmoderniji sprinkler sustav za slučaj požara, a izgradit će se i novi prilaz tržnici za vatrogasna vozila iz Šoljanove ulice s jugozapadne strane placa.

Tržnica Špansko uskoro bi trebala dobiti krov koji ce natkriti štandove VELIKI PROJEKT Uskoro počinju radovi na tržnici u Španskom


Za vrijeme trajanja najvećih radova,  poput postavljanja stupova i konstrukcije, poslovni prostor unutar tržnice neće moći raditi, no takvi će zahvati trajati samo desetak dana.  Projektirani vijek uporabe građevine uz redovno održavanje i preglede je 50 godina, stoji u projektu. 

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje