Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radovi u tijeku

Na tržnici u Španskom postavlja se dugoočekivana nadstrešnica

Zagreb: Započeli radovi na postavljanju krova na tržnici Špansko
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
13.08.2020.
u 14:31

Obnova će koštati 3,5 milijuna, a radovi trajati oko 120 dana. Za to vrijeme, tržnica je preseljena na obližnje parkiralište.

Tko čeka, dočeka, kaže stara poslovica, a građani Španskog obnovu svoje tržnice čekali su skoro desetljeće. Toliko je prošlo od prvog gradonačelnikova obećanja do njegove realizacije. Radovi na obnovi započeli su krajem lipnja, a stanovnici kvarta prve su naznake njihove buduće nadstrešnice mogli vidjeti u srijedu. 

Projekt krova u svoj plan investicija Zagrebački holding je uvrstio još 2008. da bi tri godine kasnije odustao zbog 'financijskih nemogućnosti realizacije'. Iako se u početku govorilo da će obnova koštati oko 4,2 milijuna kuna, cijena je nešto niža, 3,5 milijuna. Radovi će trajati oko 120 dana. Za to vrijeme, tržnica je preseljena na obližnje parkiralište. 


Nadstrešnica u obliku samostojeće čelične prostorne rešetkaste konstrukcije bit će površine 1320 četvornih metara, a i pokrov će biti od čeličnog lima ojačanog antikondenzacijskim filcom i svjetlopropusnim pločama.

– Oslonjena je na šest cijevnih stupova, koji su tlocrtno smješteni u otvorenom prostoru tržnice. Time je nadstrešnica potpuno konstruktivno odvojena od postojeće zgrade tržnice – objašnjeno je u glavnom projektu koji potpisuje inženjer građevine Boris Vranješ.

Postavit će i LED rasvjetu te ukloniti stari asfalt i pločice te postaviti nove, protuklizne. Konstrukcija će imati i sustav zaštite od munje, najmoderniji sprinkler sustav za slučaj požara, a izgradit će se i novi prilaz tržnici za vatrogasna vozila iz Šoljanove ulice s jugozapadne strane placa.


Za vrijeme trajanja najvećih radova,  poput postavljanja stupova i konstrukcije, poslovni prostor unutar tržnice neće moći raditi, no takvi će zahvati trajati samo desetak dana.  Projektirani vijek uporabe građevine uz redovno održavanje i preglede je 50 godina, stoji u projektu. 

Komentara 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
16:30 13.08.2020.

Nepotrebno bacanje novaca za ljubitelje bandića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije