Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA ROĐENJA

Na šetnicu uz Bundek postavit će spomenik Mahatma Gandhiju

bundek
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
17.09.2019.
u 08:43

- Podizanje spomenika na jezeru Bundek uklopit će se u brojne aktivnosti diljem svijeta koje se odvijaju njemu u čast, obrazložili su iz Grada Zagreba

Na šetnicu uz Bundek stiže Mahatma Gandhi. Točnije, njegova bista, djelo Rama Vanjija Sutara, nagrađivanog indijskog kipara, koji je projektirao najveći svjetski spomenik, Kip jedinstva u Indiji.

Gandhijev spomenik visok 2,30 metara, pak, uz jezero će se smjestiti na inicijativu Veleposlanstva Republike Indije u Hrvatskoj, koje će Gradu Zagrebu i darovati samo poprsje od lijevane bronce, a i financirati njegovo postavljanje.

– Ove godine obilježava se 150. obljetnica rođenja svjetske ikone mira i nenasilja, istaknutog humanista i lidera pokreta za neovisnost Indije Mohandasa Karamchanda Gandhija, poznatijeg diljem svijeta kao Mahatma Gandhi. Podizanje spomenika na jezeru Bundek uklopit će se u brojne aktivnosti diljem svijeta koje se odvijaju njemu u čast – obrazložili su iz Grada postavljanje kipa, a dodali kako je to i u čast predsjednika Republike Indije Rama Natha Kovinda, prvog predsjednika Indije koji je posjetio Hrvatsku, i to baš ove godine.

Komentara 7

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:53 17.09.2019.

A do ovog spomenika, odmah spomenik od 30 metara visine i to nikome drugome nego Nelsonu Mandeli, koji je bio tu domaći iz Trnja, samo su ga malo pofarbali u crno i nagovorili da tam dole, u South Africi rušii onaj neki apartheid, a sad je stanje isto kao i prije. Baš me zanima jel u Indiji ima neki park koji se zove Trešnjevka ili Zaprešić, pa nek i oni malo lome jezik, ko i mi sa ovim njihovim kiparom. Nemrem verovati da ovakve bedastoče prolaze u Zagrebu. U Londonu ima oko 4 milijuna indijaca i gradonačelnik im je indijac, a koliko spomenika imaju tamo? Ni jedan, bedaki purgerski. Nisam protiv ljudi, nego protiv bedastoća, plaćenih mojom lovom, koju razbacuju oni koji nisu znali napraviti svoju, nego kradu moju.

MO
moškov
09:33 17.09.2019.

mahatma gandi je toliko zaduzio hrvate i hrvatsku treba mu podici spomenik barem 15m visok.....ako je i od bandica previse je...pa podignite spomenik nikoli subicu zrinjskom...

ŠO
Šokac1
10:50 17.09.2019.

Ludilu gradske uprave i "genijalnog" gradonačelnika nema granica! Po cijelom gradu podižu spomenike likovima koji sa Hrvatskom i Hrvatima nemaju nikakve veze (Puškin, Gagarin, sada Gandhi; možda sam nekoga izostavio), mjesto mnoštva zaslužnih Hrvata tijekom povijesti. A i oni, rijetki, uglavnom su plod "umjetničke impresije" autora i nekakve "simbolike",a ne prikazuju vjerno osobu koju predstavljaju. I to je glavni grad države Hrvatske !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije