Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parkovi pod opsadom djece

Na sanjkama i vrećama juri se niz svaki brijeg

snijeg
Foto: PIXSELL
1/8
08.01.2016.
u 14:02

Nijedno sanjkalište nije planski uređeno, a roditelji se žale ne nedostatak toplih napitaka i parkirališta uz djeci najdraže zimske lokacije

Na sanjkama, plastičnim tanjurima, bobu, vrećama... juri se niz padine diljem grada, glavno da je snijeg dobro utaban i da se kliže. I dok su mnogi skijaši otišli put neke europske destinacije ili skijaju na sljemenskim stazama, svi oni koji nisu ljubitelji skija, štapova i pancerica, na snijegu uživaju na dobrim starim sanjkama. A osim opreme koja nije manje bitna kada se govori o sanjkanju, važno je pronaći i dobru lokaciju. Stoga smo istražili koje su padine Zagrepčanima omiljene za uživanje u snježnim radostima.

Slaba ugostiteljska ponuda

– Staza je odlična, došli smo u Zagreb iz Splita samo da uživamo u snijegu za vrijeme zimskih praznika, a djeca posebno vole sanjkanje – rekla je Splićanka Marijana Šimić koja je s obitelji dan provela na Cmroku, jednom od najvećih i najpopularnijih sanjkališta u Zagrebu. A tamo je u svojim prvim avanturama na snijegu uživao i 20-mjesečni Kristijan Moralić, jedan od najmlađih sanjkaša, koji se niz brijeg spuštao s roditeljima.

Snijeg je na Cmroku odličan za sanjkanje, padina nije prestrma, a dovoljno je široka da ne bi bilo gužve. No ipak, slažu se svi, sanjkalištu nedostaje planskog uređenja i nije dovoljan samo snijeg da privuče građane. Tako je na Cmroku najveći problem parking koji stvara teškoće svima koji ne žive u blizini sanjkališta. Naime, postoji tek 20-ak mjesta, što je nedovoljno za sanjkalište koje može primiti i do 1000 djece. Također, u blizini sanjkališta nema nijednog ugostiteljskog objekta.

– Bilo bi dobro da djeci možemo kupiti topli kakao ili čaj, a roditeljima kuhano vino. Brzo se i ogladni na snijegu, pa ne bi bio naodmet ni štand sa sendvičima, pecivom... Bilo je tu nekad restorana, no sve se zatvorilo –  rekao je Ljubek Trivanović koji živi u neposrednoj blizini staze. Unuku Unu doveo je na sanjkalište na koje je nekad vodio i svog sina. Kaže i kako bi bilo dobro da se jedan dio staze organizira za spuštanje, a drugi za penjanje jer u suprotnom dolazi do sudara koji nerijetko završavaju u suzama.

Nekoliko je godina prošlo od kada je Cmrok zadnji put uređivan. Tada su na sanjkalište postavljena i dva snježna topa, no slično se ne planira uskoro, kaže Igor Žiljak, voditelj skijaških staza na Sljemenu.

– Cmrok smo uredili jedne godine kada nije bilo snijega, u suradnji s Gradom, da se djeca negdje sanjkanju, no više nije bilo razgovora o daljnjem uređivanju staze – rekao je Igor Žiljak te napomenuo kako se na Sljemenu može sanjkati na dnu Činovničke livade, također omiljenoj lokaciji za ljubitelje sanjkanja. Žiljak napominje i kako postoje i brojne druge padine na Sljemenu koje mogu poslužiti za sanjkanje, no da je zabranjeno sanjkati se na skijaškim stazama. Kako kaže, može doći do sudara koji su jako opasni zbog oštrine skija.

Zabava i u kvartovima

U centru grada brojni su sanjkaši pohrlili pak u Maksimir gdje ima više brežuljaka pa svatko može odabrati visinu i strminu koja mu odgovara. Cijelim se parkom jučer orio dječji smijeh i povici “brže“, “pazi“, “skreni“, a isto je bilo i duž Savskog nasipa te posebice na uvijek popularnom Jarunu. A osim velikih sanjkališta, jednako su popularna i ona manja, kvartovska, pa gotovo da nema padine koju djeca nisu iskoristila za snježne radosti. 

– Živimo pet minuta od ovog brijega i zato nam je najdraži. Ako nam je hladno, samo otrčimo u kuću – rekli su 10-godišnji Karlo i njegova 7-godišnja sestra Ivana koji su se sanjkali u svom kvartu uz Remetinečki rotor.  •

Komentara 1

ZL
zlatnirat
00:18 09.01.2016.

Lijepi prizori u lipoj zemlji ali parkiralista? a moze i koji mcdonald? i neke cajke za provod? Kako se nitko ne sjeti uvesti kombi prijevoz ako je vec priroda dala sve moze ju i covjek onda i cuvati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije