Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Na neplaćeni račun Holdinga uredno stižu čak tri ovrhe!

Svaka podružnica posebno naplaćuje svoj dug jer svaka od usluga koju pruža trgovačko društvo ima drukčiji rok zastare
14. ožujka 2017. u 08:10 14 komentara 10449 prikaza
03.08.2016., Zagreb - Racune za neke od usluga Zagrebackog Holdinga moguce je platiti i putem interneta, tj. aplikacijom pomocu kojih se mogu dojavljivati stanja brojila te tako platiti stvarnu potrosnju vode, struje ili plina.  Photo: Borna Filic/PIXSE
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Objedinjena uplatnica za više usluga, ali opomene od svake podružnice pojedinačno. Također, za svaku od naknada i usluga koje pruža Zagrebački holding različito je vrijeme zastare, pa samim time i ovrhe Zagrepčanima koji nisu platili komunalije dolaze u različito vrijeme.

“Zakon se mora mijenjati”

– Preko jedinstvene uplatnice plaća se komunalna naknada, naknada za uređenje voda, stambena pričuva, naknada za odvoz komunalnog otpada i naknada za potrošnju vode, ali na računu točno stoji koliki je iznos za svaku od navedenih usluga – objasnili su u Holdingu, unutar kojeg se ti iznosi, nakon što Zagrepčani plate komunalije, preusmjeruju na račune svake podružnice pojedinačno. Brigu o neplatišama, točnije o slanju opomena i pokretanju postupka ovrhe vode zatim Vodoopskrba i odvodnja (ViO), Gradsko-stambeno komunalno gospodarstvo (GSKS) i Čistoća. Uz pričuvu, posao primjerice GSKG-a, koji u pravilu dužnike ovršuje jednom u dvije godine, je i komunalna naknada te naknada za uređenje voda, dok će opomene ne plati li se potrošnja vode ipak poslati ViO.

– To je, nažalost, jedan od apsurda kod nas općenito. Previše je onih koji izvlače novac od građana. Samo za vodu, primjerice, postoji sedam različitih vrsta usluga s različitim zastarnim rokom – objasnio je Ilija Rkman iz Društva za zaštitu potrošača Hrvatske, koji smatra kako bi se čitav ovršni zakon iz temelja trebao mijenjati. Ocjena njegove ustavnosti te usklađenost s direktivama Europske unije prvi je korak u njegovu poboljšanju, ističe Rkman te dodaje da se ovršni postupci u Hrvatskoj najčešće svode na odugovlačenje i pogodovanje trgovcu.

15.02.2017., Buje - Hotel Buje koji je pretvoren u prenociste ide na drazbu. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL ovrhe Blokiranim građanima s računa uzeto 7 mlrd. kuna naslovnica 14.3.2017. DANAS U VEČERNJEM Ovršna rješenja javnih bilježnika ne vrijede u Europskoj uniji

Zagrebparking najsporniji

– Ne dogodi se rijetko da na naplatu ljudima dolazi nešto što je staro i po 15 godina, a u takvim slučajevima odnos zateznih kamata prema glavnici zna biti i 50 prema jedan. Konkretno, glavnica od 600 kuna naraste na ukupni iznos od 20 tisuća kuna – kaže Rkman pa ističe kako ovrhe ne bi smjele dolaziti kao iznenađenja. Rokovi zastare točno bi trebali biti definirani, i nakon toga, govori, ovršna pisma od odvjetnika, sudova i javnih bilježnika ne bi smjela dolaziti.

Što se tiče Zagrebačkog holdinga, koji je 2010. godine proveo šezdesetak tisuća ovrha, i to za neplaćene račune za odvoz komunalnog otpada, vodu i režijske troškove, pa čak i za nepodmirivanje troškova dodjele grobnog mjesta i troškova ukopa, najspornije su ovrhe koje dolaze onima koji odbijaju platiti kaznu Zagrebparkingu, koji, zapravo, izdaje cjelodnevne karte.

>> Odbijen prijedlog udruge Blokirani protiv Ovršnog zakona

>> Oduzeli joj stan i prodali ga na dražbi zbog 1400 kuna duga za pričuvu

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
 • poluprovokator:

  Sta cemo kad smo dozvolili da nas krade u vlastitoj kuruzi! Sa prirezom 18% sto je samo po sebi masakr uveden je the Holding kako bi se usluge objedinile, sustav pojednostavio i smanjili troškovi- naravno to sve nisu osjetili sami ... prikaži još!i građani za koje je od uvođenja famoznog Hodlinga harač na sve porastao preko 400%... i uz sav taj silni novac koji nam se bezočno otima grad Zagreb svoje potrebe ne financira tim "nazovi vlastitim" novcem nego je grad Zagreb zadužen ko grčka i jedva plaća kamate i obveze. Scenarij je da će se jednog dana otetim novcem i namjernom prezaduženošću banke odnosno neki "tajni" konzorcij proglasiti vlasnikom Holdinga----> Što znači da će privatni vlasnik postati vlasnik grada Zagreba tj njegove kompletne infrastrukture, a vlasništvo nad gradom će preuzeti našim novcem.

 • Deleted user:

  Bandićev način sakupljanja love za kampanju. Već viđeno. Gore od toga je samo to što od pristojnih građana koji se pridržavaju pravila i reda pravi mulce (vožnja bez karte, parkiranje na invalidskim mjestima itd.).

 • Avatar comandante
  comandante:

  sjajna organizacija holdinga!!! zaposli još kumova, rodijaka, saučesnika....