Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI PREDSJEDNIK

Na Mirogoju obilježena 16. obljetnica smrti Franje Tuđmana

Franjo Tuđman
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/23
10.12.2015.
u 11:42

Milijan Brkić rekao je novinarima da je dr. Franjo Tuđman najveći Hrvat u povijesti hrvatskog naroda

U povodu 16. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana, danas su na njegov grob na Mirogoju, u nazočnosti više tisuća ljudi, vijence položila izaslanstva predsjednice Republike, HDZ-a, braniteljskih udruga, obitelj. Vijence su položili i svijeće zapalili obitelj Tuđman, izaslanstva predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović, HDZ-a i HDZ-a Bosne i Hercegovine, HDSSB-a, Zbora ratnih veterana, braniteljskih udruga, sinjskog Viteškog alkarskog društva i drugih. 

Nakon polaganja vijenaca, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić rekao je novinarima da je dr. Franjo Tuđman najveći Hrvat u povijesti hrvatskog naroda jer je pod njegovim vodstvom i vizijom stvorena hrvatska država. 

"Tuđman je bio prvi predsjednik HDZ-a i novostvorene samostalne i neovisne hrvatske države. Uveo je višestranačje, demokraciju i parlamentarizam u zemlju i svima nam svojim djelom može biti uzor i inspiracija kako se živi i voli Hrvatska", kazao je.

Na pitanje o promjeni odnosa prema Tuđmanu tijekom predizborne kampanje i prijedlogu SDP-a da se zagrebačka zračna luka nazove po Tuđmanu, odgovorio je kako se u tome ne mogu izjednačavati HDZ i SDP jer HDZ od početka "zna tko je zaglavni kamen hrvatske države" - Franjo Tuđman, Domovinski rat i hrvatski branitelji.

"Oni koji prigodno koriste hrvatske branitelje i Franju Tuđmana za uske političke interese i trenutne ciljeve hrvatskoj javnosti pokazuju da su nevjerodostojni i licemjerni", kazao je.

Saborski zastupnik Miroslav Tuđman rekao je kako je njegov otac 1990-tih godina, do smrti, imao nepodijeljenu političku i javnu potporu. Uslijedila je politika detuđmanizacije, koja je, rekao je, imala dva sloja: službena politika je bila nemilosrdna u obračunu sa svima koji su stvarali hrvatsku državu, a gdje je HDZ bio na vlasti - u većini županija i općina, daleko više su nicali spomenici Tuđmanu, a ulice dobivala njegova imena.  

Po njegovu mišljenu, "današnja svekolika kriza" je rezultat toga što u zemlji još nema pravoga konsenzusa o temeljnim vrijednostima i o onima koji su zaslužni za stvaranje Hrvatske. "Bilo bi normalno i poželjno da sve stranke ili barem sve parlamentarne stranke prihvate predsjednika Tuđmana i njegov program kao vlastito političko naslijeđe jer to znači da su hrvatska država i oni koji su je stvarali zajedničko naslijeđe. To je praksa u svim demokratskim državama", kazao je Tuđman.   

Drži i kako bi imenovanje zagrebačke zračne luke po Franji Tuđmanu bila dobra poruka. Ocijenio je kako će to biti test koji će pokazati je li to bilo samo SDP-ovo predizborno obećanje kako bi privukli više birača.

>> Građani odaju počast Tuđmanu na 16. obljetnicu smrti

>> Arsen Bauk citirao Račanovu izjavu o Tuđmanu

Komentara 12

UR
uragan
12:25 10.12.2015.

Porazio si Srbske okupatore, agresore i Hrvatima donio slobodu koja je danas opet ugrožena Her su poražene Srbske snage opet okupirale Hrvatdku. Neka ti je laka Hrvatdka zemlja!!

UR
uragan
12:23 10.12.2015.

Stvorio je Yhrvatdku vojsku i obranio, oslobodi Hrvatsku od srpskih okupatora, agresora i Hrvstima kobacno donio slobodu i nezavisnost koju opet danas na žalost pirazene Srbske snage ugrožavaju. Neka ti je laka Hrvatska zemlja predsjedniče.

DR
drugPlenky
12:19 10.12.2015.

Franjo je legenda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije