Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Na milijun kvadrata u četiri kvarta “niknut” će nova planska naselja

Pripremaju se urbanističke izmjene koje su inicirali investitori u stanogradnju
16. rujna 2020. u 11:06 12 komentara 20303 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Sad su to pretežito neuređene šikare ili poljoprivredne površine, s ponekom obiteljskom kućom ili poslovnom zgradom na samim granicama zemljišta. A u planu je da na rubnim dijelovima metropole niknu prava planska naselja sa svom potrebnom infrastrukturom i javnim sadržajima. Na posljednjoj sjednici Gradske skupštine prihvaćene su, naime, odluke o izradi izmjene i dopune četiri urbanistička plana uređenja (UPU) naziva Odra II, USA škola, Ulica Grada Gospića – sjeveroistok i Staro Brestje – zapad. A izmjena svih tih UPU–a pokrenuta je kako bi se u četiri zagrebačka naselja sagradili novi, ali manji kvartovi te tako postali nova središta tih naselja.

Zagreb: Gradnja stambeno poslovne građevine na k.o. Črnomerec Korona otjerala kupce Cijene stanova u Zagrebu skočile 15 posto, drugdje su pale oko 4 posto

Riječ je o Odri, Brezovici, Starom Brestju u Sesvetama i Volovčici, a izmjene su uglavnom inicirali investitori koji ondje već imaju zemljište u svom vlasništvu. Izgraditi bi se tako trebalo ukupno više od milijun kvadrata. Plus vrtić i škola Plan koji se odnosi na prenamjenu prostora između naselja Odra i Hrašće inicirala je, primjerice, tvrtka Oranice d.o.o., i to ponajprije, kako piše u dokumentaciji, zbog “novih prometnih koridora, posebno u središnjem dijelu, kako bi se što kvalitetnije realizirali kapaciteti gradnje”. Prostor od 550.000 četvornih metara rezerviran je prvenstveno za stambenu gradnju uz prateće sadržaje te javnu i društvenu namjenu, a predviđa se i vrtić ili škola te sportsko-rekreacijska zona.

Što se tiče oblika stambenih jedinica, bit će to slobodnostojeće, poluotvorene i zgrade u nizu, ne više od dva kata, a u istoj će razini biti i vrtić s jaslicama te sportska dvorana. Bit će tu i zelenih površina i parkova te igrališta. Samo deset kilometara dalje, u Brezovici, u sličan projekt uložit će Campus Invest, tvrtka osnovana u Luksemburgu koja je pak pokrenula novu tvrtku u Hrvatskoj.

Ipak postoje uvjeti Jedan grad u BiH nagrađuje stanom parove koji dobiju treće dijete

Na 300.000 kvadrata ‘niknut’ će nova škola, vrtić za deset odgojnih skupina, sportska igrališta, šoping-centar s tržnicom, zgrada javne vatrogasne postrojbe, zdravstvena ustanova s ljekarnom, biciklističke staze, šetnice, ali i 300–tinjak stanova u dvokatnicama za oko 1200 ljudi. Prvo bi trebali početi radovi na vrtiću, i to već sredinom iduće godine, a upravo je u tijeku natječaj za izradu idejnog arhitektonskog rješenja koji traje do 2. listopada. Plan koji je donesen još 2011. tako je nazvan jer se ondje inicijalno trebala graditi Američka međunarodna škola, no s obzirom na to da je ona u međuvremenu podignuta u Središću, u Brezovici će povećati postotak zgrada stambene namjene.

– Predlaže se i kružna prometnica oko središnjeg dijela naselja, oko koje se formira novi centar, a uz glavnu prometnicu i “zeleni prsten” koji povezuje veće parkovne površine i ostale gospodarske, javne i društvene sadržaje. Prometno rješenje predviđa pet ulaza u naselje, dva glavna i tri sporedna – stoji u dokumentaciji.

buzin Nova “gradska vrata” imat će hotel, dva vrtića, ali i moderan studentski dom

Ili igralište i park Za zemljište od 119.000 kvadrata, smješteno sjeveroistočno od Ulice grada Gospića, planira se, pak, transformacija postojeće industrijske zone u “prostor mješovite namjene visokoga urbanog standarda”. Izmjenu tog plana inicirala je Nivogradnja, a jedan privatni vlasnik zatražio je izmjenu u Starom Brestju. Prostor je dio pretežito neizgrađenog područja sjeverno od Gornje Dubrave i Sesveta koje je planirano za daljnji razvoj tih naselja, a njegova je posebnost, ističe se, dobra mogućnost prometnog povezivanja, s obzirom na to da se nalazi na koridoru buduće produljene Branimirove. Uz osam višestambenih građevina visokih do tri kata, predviđaju se ondje sportska i dječja igrališta, javni park, pješačke i biciklističke staze...

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar markoii123
  markoii123:

  Građevinska mafija u sprezi sa politikom.

 • jorgen:

  Ne lažite. Javni sadržaji, parkovi, dvorane se uvijek najavljuju kada trebate građanima prodati podršku za projekte. Na kraju se svaki projekt završi izgradnjom ružnih, sivih betonskih kocki bez prostornog plana, bez zelenih površina, natiskani jedan do drugoga kao da živimo ... prikaži još! u Hong Kongu. Svaki put lažete, a nitko vas ne poziva na odgovornost koju biste trebali imati prema javnim površinama i prostornim planovima!

 • Avatar mustafa1
  mustafa1:

  zasto zagreb a i ostali hrvatski gradovi sve vise slice na cernobil ??? pa upravo zbog ovakve politike gdje se grade potpuno nova naselja a stare zgrade usred grada propadaju i stoje puste.