Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Na bejzbolskom igralištu za 
dvije godine izgradit će 
škole i vrtić

Baseball klub: Službenih informacija o preseljenju još nema
06. lipnja 2015. u 13:00 2 komentara 1872 prikaza
05.06.2015., Zagreb - Teren za bejzbol u Srediscu. Matija Grofelnik. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Bejzbolsko igralište u Središću u iduće dvije godine trebalo bi se preseliti na nedovršeni prostor istočno od jezera Bundek, predviđen za novi sportsko-rekreacijski centar.

A na plohi sadašnjeg terena gradit će se Američka međunarodna škola sa sportskim igralištem, osnovna škola za djecu u Središću i vrtić.

Pokrenut će i inicijativu

– I škola će imati svoje igralište – najavio je gradonačelnik Milan Bandić, dok je pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić dodao da će do 15. lipnja biti objavljen javni poziv za arhitektonski natječaj za ta tri objekta. Očekuju, kažu u Uredu za obrazovanje, da će natječaj trajati do početka rujna te da će do 21. rujna znati izgled škole.

– Nakon toga slijedi projektiranje i gradnja, a očekujemo završetak za dvije­ godine – rekao je Lovrić. O školi na tom zemljištu priča se već 30 godina, kažu stanovnici Središća, koji planiraju pokrenuti i inicijativu za gradnju osnovne škole u svom naselju, jedinom u Novom Zagrebu koje nema osnovnu školu pa su djeca prisiljena putovati u susjedne kvartove.

– Sin Ivan kreće u školu, upisali smo ga u Sopot. No naše naselje pripada školi u Zapruđu pa većina tamo ide. Bez obzira na to koja škola bila, često se mogu vidjeti roditelji, bake, djedovi kako dolaze pred djecu i prate ih u školu jer u Sopot mogu samo kroz mračan pothodnik ili u Zapruđe preko opasne ceste – kaže Snježana Župan Ninić, koja se s prijateljicom Sabinom Marušić i njenom kćeri Mašom prošetala kvartom.

05.06.2015., Zagreb - Teren za bejzbol u Srediscu na kojem bi se trebala graditi osnovna skola. Snjezana Zupan Ninic, Sabina Marusic. Photo: Anto Magzan/PIXSELL | Autor : Anto Magzan/Pixsell Foto: Anto Magzan/Pixsell

Dodatni je problem što će po Snježanina starijeg sina odlaziti i baka koja će čuvati mlađeg Tomislava, s kojim u kolicima ne može ni u pothodnik jer postavljena rampa za invalide – ne radi. O gradnji škole slušaju i kći i majka Ivana Novaković i Jadranka Mandić, i to otkako je Ivana odrastala u Središću.

– Sada ne živim u Središću, djeca idu u novu školu na Kajzerici. No pričalo se i da bi škola mogla biti na mjestu gdje je sad Raiffeisen banka – kaže Ivana Novaković, koja je djecu dovela na igru u park kod bake Jadranke u stari kvart. Službenih informacija o konačnom početku gradnje nema, kažu u Baseball klubu Zagreb, koji koristi terene s kojih je predviđeno njegovo iseljenje. I nemaju ništa protiv takva scenarija.

U klubu je 150 djece

– Uskoro nam istječe koncesija, produljenje zakupa trebalo bi biti na jesen – kaže predsjednik Tomislav Špehar, dok je trener Matija Grofelnik rekao da u klubu trenira oko 150 djece. Prisjetio se da je prije nekoliko godina postojala i namjera da se tamo sagradi poslovno-stambena zgrada, koju su stanovnici zbog veličine prozvali mamuticom, no peticijom su spriječili gradnju.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Avatar rajetin
    rajetin:

    Zar ne postoji bolja namjena za zemljište uz Bundek? Bejzbol je marginalan sport u Hrvatskoj (i u ostatku svijeta, osim USA i Japana) koji gotovo nikoga ne interesira. Postoje igrališta uz Jarun, mogu mu se dodijeliti neke manje atraktivne površine ... prikaži još! na periferiji grada, ali Bundek? Pa to je u središnjoj vertikalnoj osi grada. I zašto onda ne kriket, ako se nadmećemo u blesavim idejama?

  • Blomberg:

    Kako bi ljepo bilo da se na golf igralistu u Zapresicu izgradi veci dom za starije sa popratnim centrima i u super ambijentu, jer ovo golf igraliste je sminka bez veze.