Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obilazak gradilišta

Muzička akademija ipak neće biti gotova ove jeseni

'23.08.2013., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic u sklopu redovitih obilazaka gradilista, obisao je i radove na Muzickoj akademiji.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
1/3
06.09.2013.
u 09:41

Zgrada Muzičke akademije neće spremna dočekati studente na početku nove akademske godine

Kako je to i običaj, rokovi za dovršetak ili početak gradnje građevina od javnog interesa uvijek se pomiču.

Problem opremanja

Zgrada Muzičke akademije neće spremna dočekati studente na početku nove akademske godine. Rokovi završetka radova ipak su pomaknuti unatoč ljetnim obećanjima gradonačelnika Milana Bandića i ministra obrazovanja Željka Jovanovića da će novo zdanje biti spremno do početka listopada. Ovaj put problem je u uređenju unutrašnjosti. Zahtjevna tehnička oprema za koju je kvalificirano tek nekoliko izvođača u Hrvatskoj razlog je zbog kojega će ova obrazovne institucija godinu početi i dalje raseljena na nekoliko lokacija diljem grada.

– Rokovi su se malo pomaknuli, no s obzirom na opsežnost i zahtjevnost koje ova zgrada ima, to i nije neko iznenađenje. Mi ćemo dati sve od sebe da do Nove godine to završimo i da zgrada bude spremna za useljenje – kazao je dekan Muzičke akademije Mladen Janjanin.

Sto milijuna kuna vrijednost je adaptacije i nadogradnje stare Ferimportove zgrade, a projekt zajednički financiraju Grad Zagreb i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Zgrada će kada konačno bude završena imati dvije podzemne etaže, prizemlje i sedam nadzemnih etaža, a u njoj će biti smješteni svi odsjeci Akademije: dekanat, knjižnica, vježbaonice, kabineti i dvije koncertne dvorane s čijim je opremanjem zbog izolacije i stvaranja akustike i nastao problem. Još jedan veliki projekt, koji je također trebao biti u najmanju ruku započet, jest adaptacija stare Tvornice duhana Zagreb. U nju bi se kako je poznato trebao smjestiti Hrvatski povijesni muzej i to na površini od 9700 metara četvornih metara. Odluku o tome konačno bi trebala donijeti Vlada. Iako je još u siječnju zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš najavio da je to jedna od najvećih investicija u kulturi od velikog značenja, stvar se ipak nije pomaknula s mrtve točke.

Privatne investicije

– Čeka se odluka Vlade o financiranju. Projekt građenja vrijedan je 90 milijuna kuna i mi razumijemo da novaca nema, no nadamo se da će se to konačno početi raditi i da ćemo se mi premjestiti na duplo veći prostor kakav naš muzej i zaslužuje - kazala je ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Ankica Pandžić. S druge pak strane, neke od privatnih investicija u poodmakloj su fazi da se od gradilišta pretvore u zavidne komplekse. Poslovna zgrada Adris grupe koja dijeli dvorište s Tvornicom duhana, u završnoj je fazi.

– Poslovni centar Adris grupe dobio je uporabnu dozvolu za rohbau fazu u ožujku. Predstoji završno uređenje interijera, koje je jednim dijelom upravo u tijeku – kazali su iz Adris grupe.

Stanovi, lokali i uredi budućeg centra u Strojarskoj ulici, u koji ulaže tvrtka VMD, već su u prodaji. Kako je poznato, VMD će u gradnju investirati 70 do 80 milijuna eura, a po završetku na gradilištu na kojemu je nekoć bilo deponij Zagreparkinga, trebale bi niknuti dvije stambene te četiri poslovne zgrade. Čak ni sporovi oko neriješenih imovinsko-pravnih poslova nisu spriječili gradnju kompleksa.

>>Građevinski radovi na Muzičkoj akademiji gotovi do 15. studenog

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije