Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dašak zaboravljenih vremena

Musica Nota za Božić Zagrepčanima daruje dvije adventske senzacije

Zagreb: Paljenje plinskih lanterni na Gornjem gradu uz pjevanje božićnih pjesama
Tomislav Miletic/PIXSELL
29.11.2021.
u 17:46

Svakog petka i subote u 18 sati do Božića prolaznici će moći uživati u nekim od najljepših napjeva i skladbi adventsko-božićnog ciklusa iz hrvatske i svjetske glazbene riznice

Kulturna udruga Musica Nota tijekom Adventa u Zagrebu organizira dva vrijedna kulturna događanja, Festival adventskih i božićnih pjesama i Advent pod lanternom. Festival je postao već tradicionalno kulturno događanje tijekom Adventa u Zagrebu. Većina koncerata bit će na otvorenom, pod okriljem Svetišta Majke Božje od Kamenitih vrata, i to svaki petak i subotu do Božića s početkom u 18 sati. Prolaznici će moći uživati u nekim od najljepših napjeva i skladbi adventsko-božićnog ciklusa iz hrvatske i svjetske glazbene riznice. 

Programom Festivala bit će obuhvaćeni pučki napjevi, ali i poznate skladbe klasične literature. Primjerice, Vokalni sastav Zwizde izvest će šokačke napjeve te će nam time približiti pučku tradiciju Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke koju rijetko imamo prilike čuti u Zagrebu. Solisti Zagrebačkog katedralnog mješovitog zbora i duo Vedrana Zrnić, mezzosopran i Tamara Perc, gitara izvest će bisere klasične glazbe adventsko-božićnog ozračja.

Otvorenje festivala je 1. prosinca u 19.30 u crkvi Svetog Blaža. Ansambl Kazališta Komedija izvest će oratorij "Mesiah" Georga Friedricha Händela. Djelo čine tri cjeline, petnaest slika i pedeset i tri vokalno-instrumentalna stavka. U izvedbi zbora i orkestra ZGK „Komedija“ slušat ćemo prvi dio velikog oratorija koji se odnosi na navještaj, rođenje i djelovanje Mesije. Dirigent je Davor Kelić, a pjevat će sopranistica Kristina Habuš, mezosopranistica Zorica Antonić i tenor Filip Hozjak. 

Ulaznice možete rezervirati na info.musicanota@gmail.com, a za ulaz na koncert potrebna je EU covid putovnica. Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Hrvatskog društva skladatelja.

Drugo događanje, Advent pod lanternom pružit će poseban doživljaj Božića, spoj svjetla i božićnih pjesama, a sve pod okriljem lanterni. Paljenje plinskih lanterni na Gornjem Gradu tijekom Adventa u Zagrebu prožeto je posebnom čarolijom, najljepšim adventskim i božićnim pjesmama iz hrvatske i svjetske glazbene riznice. Pridružite se nažigačima i u pjevanoj šetnji doživite ovu tradiciju koja je posebna za grad Zagreb.

Svaku srijedu, četvrtak i petak do Božiča s početkom u 16.30 sati, i polaskom od Kule Lotršćak, preko Vranyczanyeve poljane (park Belle IV.) do parka Grič. Vrijeme trajanja pjevane šetnje je 30 minuta. Prva šetnja kreće u srijedu, 1. prosinac. 

Zagreb je jedan od rijetkih gradova u svijetu koji ima plinsku rasvjetu u kontinuitetu od 31. listopada 1863. godine. Nažigači koji svaku večer pale i svako jutro gase plinske lampe, postoje samo u Zagrebu. Nažigači pri jednom obilasku plinskih lanterni pješače oko četiri kilometra. Advent pod lanternom ostvaruje se u suradnji Turističke zajednice grada Zagreba, Gradske plinare i Udruge za kulturu Musica Nota.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije