Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrebna rasprava

Petek: Realnije je da zakon o obnovi Zagreba donese novi saziv Sabora

Renato Petek
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
Autori: Hina, Hana Ivković
13.05.2020.
u 16:13

Potrebno je da se svi možemo uključiti kroz javnu raspravu, a i oni arhitekti i svi ostali koji eventualno nisu bili uključeni u izradu zakona da imaju prilike poboljšati ga, kazao je Petek.

Realnije bi bilo da se zakon o obnovi Zagreba pogođenog potresom donese s novim sazivom Sabora, jer je potrebna javna rasprava kako bi on bio što bolji. Rekao je to danas Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek, dodavši da će potrebno da bude kvalitetniji. 

- Potrebno je da se svi možemo uključiti kroz javnu raspravu, a i oni arhitekti i svi ostali koji eventualno nisu bili uključeni u izradu zakona da imaju prilike poboljšati ga. Nemoguće je zakon donijeti do sljedećeg petka kad se predviđa eventualno raspuštanje Sabora - izjavio je Petek na konferenciji za novinare u povodu sutrašnjeg nastavka sjednice Gradske skupštine. Smatra da do tada ionako postoji dovoljno posla s hitnim intervencijama koje se trebaju odvijati u gradu. 

- I za to ćemo osigurati sredstva, vjerujemo i u rebalansu gradskog proračuna, a vidimo i Vlada je pripremila 141 milijun kuna u rebalansu državnog proračuna -  rekao je Petek. Na najave stranke gradonačelnika Bandića da neće poduprijeti raspuštanje Sabora ako se ne donese taj zakon, Petek kaže da je to "prepucavanje i pozicioniranje Milana Bandića i HDZ-a, a nažalost žrtve su građani Zagreba jer ove hitne mjere smo trebali donijeti u roku nekoliko dana od potresa". 

Petek kaže da su Zagreb pogodile tri elementarne nepogode - koronavirus i potres, a ključna je "koalicija Milana Bandića i HDZ-a" jer građani nakon potresa 22. ožujka još ne znaju jasne protokole, a nema ni preciznih podataka o broju stradalih - spominje se oko 6000 ljudi koji su ostali bez doma, oko 3500 objekata gdje su stradali dimnjaci i gotovo 20.000 objekata koji još nisu pregledani. 

Kako je izjavio, premijer Andrej Plenković malo se više uključio u pomoć Zagrebu tek od prošlog četvrtka, kada je na Markovu trgu posjetio oporbene gradske zastupnike koji su ondje sudjelovali na sjednici Gradske skupštine u znak prosvjeda što se održava on-line. Petek kaže da mu je zbog toga drago jer se do tada Vlada prema Zagrebu ponašala kao "loša maćeha". Dodao je i da se Bandić i HDZ sada "predizborno pozicioniraju, odmiču jedni od drugih i potkusuruju s planovima obnove". Napomenuo je  ikako se spominje i mogućnost izgradnje stanova na području Podbrežja i kampusa Borongaja za Zagrepčane koji su u potresu ostali bez doma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije