Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

[Anketa] Mnogi su već zaboravili da ćevap želi biti samo i jedino ćevap

ćevapi
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
19.02.2016.
u 17:00

Narodno i zasitno jelo kao da je iščezlo iz grada, ali se zato javlja pohano ili u palačinkama. Čemu? Kakve vi volite, prihvaćate li "moderne" kombinacije s drugim sastojcima?

Od sve te roštiljske inflacije/invazije na kraju se čovjek muči da pronađe pravi ćevap. Od univerzalnog specijaliteta zapadnog Balkana napravili su sve. Ekskluzivne restorane u kojima se ćevapi i pljeske jedu najskupljim beštekom s tanjura od najfinijeg porculana, a salate sole Peugeotovim soljenkama.

Što se, jasno, adekvatno i plaća. Koliko se takvih mjesta u Zagrebu pojavilo, mislio bi čovjek da je ćevap dio “haute cuisine” koji je u Hrvatsku došao iz Francuske ili Italije. Pa odnedavno imamo i ćevape u palačinki, još odnedavnije i pohane ćevape. Pa se o tome snima i video da što bolje shvatite kako se to radi. Odnosno kako se to nipošto ne bi smjelo.

Jer ćevap, pa onda i drugi specijaliteti s roštilja, nije ništa drugo doli narodno jelo za 30-ak kuna koje se jede stojeći. Koncept je to na kojem jedne Mimice sa svojim ribicama egzistiraju već 70 godina. Ondje se dolazi zbog brzog i kvalitetnog obroka koji nikada ne iznevjeri. Ćevap je naprosto ćevap, banjalučki ili sarajevski, to su mnogi, bojim se, već zaboravili.

Dugo već gledam kako nema mjesta u gradu gdje se s nogu može pojesti dobar ćevap u somunu. Uostalom, vječni je zagrebački problem manjak restorana gdje ćete žlicom pojesti kakav čobanac, fiš ili gulaš, a da ne bankrotirate prije nego što ste došli do kraja tanjura. Ćevap ne želi biti ništa drugo nego ćevap.

Jeftino i zasitno jelo čiji okus ćete osjećati cijeli dan i vratiti mu se. Nažalost, prečesto ćete se umjesto okusa sjećati – žgaravice. Ne trebaju ćevapu, pa ni filekima, čobancima i fišu, raskošni prostori i skupi bešteci. Bitno da je čisto i uredno, s gazdaricom i osobljem koji će vas uvijek dočekati nasmiješeni i s pristojnim gemištom nakon dobrog objeda. A nikada za ćevap nije bilo pogodnijeg vremena!

Nikada se brže nije živjelo, nikada nije bila veća potražnja za brzim i kvalitetnim zalogajem. Idealno za balkanski fast food! Hvala lijepa, pomodni hamburgeri i pizze, dajte nam još mjesta poput The Chevapa. Dotad, čekamo vas u našim Kupicama, Osijecima, Orkanima, Vuglecima...

Komentara 37

KA
kažemja
22:10 19.02.2016.

Bivšu vojsku sam služio u Sarajevu i mada je od tada prošlo puno godina nikad neću zaboraviti okus i miris ćevapa na Baščaršiji ! Neponovljivo!

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
23:01 19.02.2016.

Hm, da novinar ode tu i tam na plac, znao bi da se oko placa uvijek jedu najbolji ćevapi, ma koji god oni bili i za koje god vjerske skupine služili. Plac je mjesto gdje ljudi još uvijek ne varaju previše druge ljude. Zato su u Saboru ćevapi očaj, a na trešnjevačkom placu hrana.

CH
Challenger
18:07 19.02.2016.

Bez svinjetine, odležan 24 u frižideru sata sa malo soli, s dobrom lepinjom i s prilogom luka i ajvara :)) Može i svinjetina ali onda nije ćevap!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije