Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijepor na ulazu

Migranti bi u hostel odmah, no Remetinec je prenapučen

hostel arena (1)
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
1/7
20.11.2017.
u 22:22

Izgrađen je prije Univerzijade 1987., a tamo su bili smješteni radnici koji su radili na gradnji objekata potrebnih za događaj poput hotela I

Jedna neprovjerena informacija i cijeli se kvart digao na noge.

Iako nijedna nadležna institucija nije potvrdila da se uistinu planira premještanje izbjeglica iz Porina u hostel Arena, čim su se pojavila nagađanja, proširila se panika među stanovnicima Remetinca, Laništa i okolnih kvartova.

Najjeftiniji smještaj

Sporni hostel nalazi se na adresi Remetinečki gaj 28, na samoj granici s Laništem. Sagrađen je ususret Univerzijadi koja se održala u Zagrebu 1987., a tamo su bili smješteni radnici koji su radili na gradnji objekata potrebnih za sam događaj poput obližnjeg hotela I. Kada za tu svrhu više nije bio potreban, otvoren je tamo omladinski hotel Remetinec. Tijekom godina više je puta mijenjao ime sve do sadašnjeg naziva hostel Arena. Njime upravlja Zagrebački holding, a ima ukupno 261 ležaj u 117 jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih soba s vlastitom kupaonicom. Noćenje s doručkom po osobi, ovisno o sobi, varira od 140 do 190 kuna zbog čega je popularan među strancima, no kako doznajemo u kvartu, u njemu borave i domaći ljudi koji rade u šoping-centru.

– Kvart je skup, ali i napučen pa je teško naći jeftin stan. Zato mnogi prodavači iz Arene žive u hostelu. Ima ih iz Slavonije te Like i Gorskog kotara, ali ima i Zagrepčana. Nemaju danas mladi baš puno mogućnosti – objašnjava nam umirovljenik Goran Ilić te ističe kako je i sam pomogao svom rođaku iz Orahovice pronaći ovdje smještaj kada je došao u Zagreb.

hostel arena (1)
1/9

Mjesečni najam jednokrevetne sobe je 1200 kuna, a treba izdvojiti još i manje ako nekome nije problem sobu dijeliti s cimerima. Uvjeti su, kažu nam stanari koje smo sreli ispred hostela, dosta dobri s obzirom na to da su sobe nekoliko puta u zadnjih desetak godina “osvježene“. Uvjeti su definitivno bolji nego u hotelu Porin u Dugavama. Već se neko vrijeme zna da Ministarstvo unutarnjih poslova traži zamjenski objekt koji bi funkcionirao kao prihvatilište za tražitelje azila jer Porin na proljeće ide u renovaciju.

– U Porinu su uvjeti sve lošiji, jedan dio zgrade više nema ni struje. Stanari su čuli da će se seliti, ali ne i kamo, no sviđa im se ideja da bi mogli u Remetinec – rekla nam je Asja Korbar iz udruge Are you Syrious koja radi s njima i koja je javno podržala preseljenje, a samo dan nakon toga suočili su se s napadom. Jučer im je kombi parkiran ispred ureda u Središću razbijen betonskim blokom.

– Dosad nismo imali problema tako da je jedan od mogućih razloga to što su nakon prosvjeda u Remetincu porasle tenzije – rekli su. Stanari su već pokrenuli i peticiju protiv dolaska tražitelja međunarodne zaštite, a argumenti su im strah, nepripremljenost, ali i prenapučenost.

hostel arena (1)
1/24

Odluka nije donesena

– Tu već ima previše ljudi, premalo je mjesta u školi, vrtiću... Bolje da su negdje gdje nije tako napučeno – govori stanarka Anamarija Perović. Situaciju pak smiruje prvi čovjek Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad Jadranko Baturić.

– Digla se buna zbog odluke koja nije donesena. Ne znam odakle je informacija došla, ali nije točna. Policija bi znala, a ništa im nije javljeno – kaže Baturić i dodaje da ipak ne može garantirati da odluka neće biti donesena jer to nije u njegovoj nadležnosti.

Pogledajte kako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor:

Željko
kovač (53)
umirovljenik

Mislim da je najvažnije informirati ljude o svemu. Ovako, dok ništa ne znamo, jasno da se širi panika

Tatjana Kovač (49)
domaćica

Da nije bilo negativnih slučajeva iz Dugava za koje smo čuli, ne bismo bili protiv. Ovako nas je strah

Josip Pavlinić (75)
umirovljenik

Od kada je tu Arena, kvart funkcionira kao centar za sebe. Oni neće tu samo živjeti, nego će biti u kvartu cijeli dan

Gordana Pavlinić (71)
umirovljenica

Naravno da im treba dati zaštitu, ali ovi kvartovi nemaju svu infrastrukturu i već su prenapučeni

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar 123456
123456
22:47 20.11.2017.

Useliti ih pusički i ostoji, pa nek uživaju u društvu inžonjera i atomskih fizičara fukare!

ZA
!zagreb!
00:27 21.11.2017.

Treba im dati nešto u podsljemenskoj zoni kod wanna be ekipe.

ST
Startrack
03:18 21.11.2017.

Valjda aziljanti. To nisu migranti, to su nezvani gosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije