Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Turski migrant nađen mrtav, ne zna se tko ga je ostavio kod pruge

U policiji su samo kazali da na tijelu nije bilo tragova nasilne smrti, no ne znaju je li muškarac putovao sam ili s nekim tko ga je ostavio
09. studenoga 2017. u 12:57 1 komentara 923 prikaza
Migrantima pružena liječnička pomoć
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Muškarac (61), državljanin Turske, koji je u noći na utorak mrtav nađen pokraj pruge Zagreb – Beograd, u blizini Tovarnika, nedaleko od granice sa Srbijom, bio je migrant. Ustanovljeno je da je umro zbog zatajenja srca, o čemu je u utorak izvijestila PU vukovarsko-srijemska. Ne zna se je li 61-godišnji migrant bio sam dok je ilegalno prelazio granicu ili su ga “prijatelji” s kojima se kretao ostavili nakon što mu je pozlilo.

migranti Stradale migrantice Tragedija: u Italiju uplovio brod s 26 mrtvih ženskih tijela

Granicu nadzire i helikopter

– Nitko to ne zna, kao ni jesu li, ako ih je bilo više, prošli dalje ili se pak vratili nazad. Činjenica je da mi svakodnevno imamo pokušaje ilegalnoga prelaska državne granice i da imigrante redovito u toj namjeri sprječavamo. Ipak, svi smo svjesni i da dio njih, unatoč našoj nazočnosti na granici i tehnologiji kojom raspolažemo, ipak prođe – kaže jedan od graničnih policajaca koji je angažiran na zaštiti zelene granice.

Policija ne izvješćuje svakodnevno o pokušajima ilegalnog prelaska granice, no građani imigrante svakodnevno viđaju u okolici Vukovara, Vinkovaca, po selima, prometnicama…

Imigranti nađu način da prijeđu granicu iako se ona nadzire 24 sata dnevno, a policajci su opremljeni infracrvenim mobilnim i stacionarnim kamerama, dok granicu iz zraka nadzire i policijski helikopter. Imigrantima pri ilegalnom prelasku pomažu i osobe s hrvatske strane granice koje ih dočekuju u vozilima i prevoze dalje, a to, naravno, rade za novac.

Policija je prije nekog vremena na autocesti uhitila vozača koji je u vozilu zagrebačkih oznaka prevozio migrante. Nedavno su zaustavili i bijeli kombi kojim je upravljao talijanski državljanin, a u kombiju je bilo 20-ak migranata koji su prethodno nezakonito prešli hrvatsku granicu. Vozač kombija kretao se prema Zagrebu, no u jednom se trenutku iz nepoznatog razloga okrenuo i počeo voziti u suprotnom smjeru.

Migrantima pružena liječnička pomoć
1 / 13
migranti

Pješke bježao

Skrenuo je prema Vinkovcima, a u potjeru za njim krenula je i policija. Svjestan da više nema kamo, napustio je vozilo i počeo bježati, ali ubrzo je uhićen i priveden. Policija je pronašla ostavljeno vozilo i u njemu 20-ak migranata koji nisu znali što se događa. Inače, osobe koje pokušavaju krijumčariti migrante nisu novost na istoku Hrvatske. Naime, još na početku migrantske krize u rujnu 2015. godine mještani Tovarnika i okolice govorili su kako svakodnevno viđaju nepoznata vozila. Vozila su obično bila parkirana u okolici Tovarnika i obližnjih sela na migrantskoj ruti.

Tada se pretpostavljalo da se dio migranata doveze do granice, nakon čega je ilegalno prijeđu, no te sumnje službeno nisu potvrđene. Kakvo je stvarno stanje na istočnoj granici Hrvatske, teško je reći jer smo MUP-u još u rujnu poslali upit o broju ilegalnih prelazaka u tom dijelu zemlje, no nikakav odgovor još nismo dobili.

Profesor epidemiologije Ranjan Deka i profesor molekularne genetike Florin Grigorescu Intervju 'Migranti bi se trebali pridržavati efekta lososa' U sjeni straha od erupcije Svi misle da je put preko Sredozemlja pakao, ali Sahara krije na tisuće leševa migranti italija Silvije Tomašević Migracije su veći biznis od krijumčarenja narkotika
auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca