Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Memorandum sam objavio da ne moram trošiti riječi

Bandić objavio kakav je “deal” sklopio u Dubaiju s Eagle Hillsom
03. rujna 2019. u 22:49 8 komentara 889 prikaza
Milan Bandić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Objavio ga je, kaže, jer je bio prisiljen. Jedino tako će memorandum koji je, kako je sam objasnio, gradonačelnik Milan Bandić potpisao s Eagle Hillsom biti autentičan te će ga pročitati svi. Koji je “deal” sklopljen u Dubaiju za područje uz Savu, sad se može pročitati na 24 stranice koje su objavljene na internetskoj stranici Grada iako su čelnici gradske uprave još do prekjučer tvrdili da se dokument ne može objaviti jer bi se time kršila stavka o njegovoj tajnosti.

Milan Bandić MILAN BANDIĆ 'Bilo bi dobro da vam Milanović pokaže memorandum s tvrtkom koja je gradila zračnu luku'

– Uz memorandum bit će i objašnjenje svega što se ondje planira da ja više ne moram trošiti riječi – kazao je gradonačelnik, koji će vrlo vjerojatno o Zagreb Cityju, odnosno zagrebačkom Manhattanu morati raspravljati i na današnjoj sjednici Gradske skupštine, budući da je oporba predložila upravo taj projekt kao jednu od točaka dnevnog reda, a za Bandića imaju još poneko pitanje. Podsjetimo, upravo kako bi se realizirao “Manhattan”, potrebno je izmijeniti Generalni urbanistički plan (GUP), na koji su protekli mjesec Zagrepčani Gradu mogli poslati svoje primjedbe. Iako ih je stiglo više od deset tisuća, gradski su čelnici isprva bili uvjereni da će sve prigovore moći obraditi tijekom rujna, ali na kraju su ipak zaključili da to neće biti moguće.

– Sve ćemo riješiti do kraja listopada i onda, sukladno datumima sjednica, uputiti prijedlog o izmjenama i dopunama GUP-a na Gradsku skupštinu – pojasnila je pročelnica Gradskog ureda za strategiju Sanja Jerković. Gradonačelnik Bandić, pak, nije propustio spomenuti kako je veliki dio tih primjedbi “plagijat”.

– Kako se zove ono što je imao naš Ljutić? – pitao je suradnike, misleći na plagiran diplomski rad trenutačnog šefa komunalnih i prometnih redara Roberta Ljutića. E, baš toga, kazao je, ima i među primjedbama.

– Iste su, samo su drugi ljudi potpisani – rekao je Bandić pa dodao da će “odgovori na njih biti isti kakvi su i prigovori”. Što se samog memoranduma tiče, u njemu stoji kako će Zagreb s Eagle Hillsom na području Velesajma formirati središte Novog Zagreba, a kako je čitav dokument na 24 stranice uglavnom načelan, iz njega se ne može iščitati koji točno dijelovi sadašnjeg prostora se planiraju rušiti i seliti te što bi se točno na tim područjima trebalo graditi. Na tim će odgovorima, već su najavili, inzistirati oporba, koja je cijelo vrijeme i pritiskala Grad kako bi memorandum uopće ugledao svjetlo dana. On je, tvrdili su prvo u gradskoj upravi, tajan, pa su ga davali samo na uvid koji bi trajao po 15 minuta, ali su ga na kraju ipak odlučili objaviti.

Bandićev Memorandum o razumijevanju iz Dubaija DOKUMENT NA 24 STRANICE Bandić objavio cijeli 'Memorandum o razumijevanju': Što je sve potpisao u Dubaiju

A odmah nakon što su objelodanili njega, oglasili su se i priopćenjem u kojem su pojasnili koje su korake odradili prije i poslije potpisivanja dokumenta, a onda i kako Grad vidi u budućnosti 1,1 milijun četvornih metara, gdje bi trebao biti “Manhattan”.

- Prostor koji obuhvaća projekt Zagreb City trebao bi postati drugo moderno središte grada, nezaobilazna turistička destinacija, a uz sadržaje planiranog modernog Kongresno-sajamskog centra i Tehnološkog parka, Inovacijskog centra i Centra robotike te atraktivnih poslovnih prostora, bio bi i važan poslovni centar grada - zaključili su u gradskoj upravi pa dodali kako bi prostor sadašnjeg Velesajma postao centar poslovnih okupljanja ne samo Zagreba nego cijele Hrvatske. Za to, Grad se memorandumom obvezao osigurati vlasnički list za zemljište Hipodroma i Velesajma na ime Ciljnog društva koje će se osnovati za potrebe izvođenje gradnje projekta te ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu da investitor krene s radovima. Prema ugovoru, za to Zagreb ima još šest mjeseci.

Pogledajte i video: Bandić otkrio kada će biti gotovi radovi na remetinečkom rotoru

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar Nick2k
  Nick2k:

  Tip dovodi najovratnije arape u grad. To je izdaja. Sada se čudimo emigrantima, a kada tipvi u resortu sutra propišu internim pravilnikom da žene moraju hodati sa maramama uz rijeku, onda će biti nisam ja...

 • rpzagreb:

  Ovaj se ozbiljno, stvarno i svojski trudi da svi zagrepčani konačno izađu na ulice. Prejadno je na koga i na što je spao Zagreb.

 • dopizdilomi:

  Ti ne trošiš ništa osim zraka i našeg novca.