Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

BM365 novom procedurom traži da se izmjene odluke o roditeljima odgojiteljima stave izvan snage

Takvom diskriminatornom odlukom oko 5800 korisnika mjere (i oko 20.000 djece od kojih je oko 6.000 vrtićke dobi) postaju građani drugog reda - kažu zastupnici BM365.
14. siječnja 2022. u 07:32 9 komentara 461 prikaza
Roditelji odgojitelji i njihova djeca pred Gradskom upravom u Zagrebu pale lampaše
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Zastupnici Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti  otvorili su javno savjetovanje kojim predlažu da se donose Odluka kojom će se u prosincu uvedene izmjene mjere roditelj odgojitelj stave izvan snage. Savjetovanje je otvoreno, a prijedlog dokumenta možete vidjeti ovdje

storyeditor/2022-01-10/PXL_241121_90806048.jpg TRI EKIPE Doznali smo zašto su se roditelji odgojitelji podijelili u dvije udruge i inicijativu

"Gradska skupština Grada Zagreba na 6. sjednici, 9. prosinca 2021. donijela je Odluku o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja (Službeni glasnik Grada Zagreba 29/21) koja će osim članka 2. stavka 6. Odluke stupiti na snagu 1. svibnja 2022. Ukidanjem, odnosno drastičnim revidiranjem Mjere roditelj odgojitelj Odlukom o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja grubo su i bezobzirno umanjena stečena prava korisnika Mjere roditelj odgojitelj", stoji u obrazloženju. Podloga za revidiranje, a po stvarnim posljedicama zapravo ukidanje te demografske mjere, dodaju, bila je površna analiza i dokument sastavljen bez ikakve znanstvene ili stručne ekspertize i bez mogućnosti korisnika mjere da sudjeluju u njegovoj izradi.

- Provedbom tako okljaštrene izvorne mjere njeni korisnici bi od 1. svibnja 2022. postali građani ostavljeni na nemilost situaciji u kojoj im se za gotovo pet puta smanjuje naknada (s 4850 kuna na 1000 kuna mjesečno) i naprasno ih se baca u nemoguću životnu situaciju. Takvom diskriminatornom odlukom oko 5800 korisnika mjere (i oko 20.000 djece od kojih je oko 6.000 vrtićke dobi) postaju građani drugog reda - kažu zastupnici BM365. 

istraživanje AEM-a ’Nezdrave’ reklame brinu 62% roditelja: Svako treće dijete traži hranu koju je vidjelo na TV-u

"Pri donošenju odluke o drakonskom revidiranju mjere, ne samo da se nije vodilo računa o korisnicima mjere već se nije sagledala ni šira slika demografskog kretanja u Gradu Zagrebu (i Republici Hrvatskoj) gdje je „zagrebačka mjera“ polučila dobar demografski učinak, već se ukidanje te mjere temelji na vrlo slobodnom i proizvoljnom tumačenju Ustava, zakona i pravnih propisa. Već i zbog tog vrlo dvojbenog korištenja zakona, roditeljima odgojiteljima koji su pravo na novčanu pomoć stekli temeljem odluka iz 2016. odnosno iz 2018. i kojima je navedeno pravo priznato i utvrđeno pravomoćnim i pojedinačnim aktom donesenim u upravnom postupku i nadalje treba osigurati primjenu toga akta dok se ne ispune uvjeti za prestanak njihovoga prava sukladno pojedinačnom aktu temeljem kojega su predmetno pravo stekli.


Nadalje, korisnici su se dragovoljno i pod jasno definiranim uvjetima uključivali u mjeru koju su shvaćali kao svoje pravo supotpisano s Gradom Zagrebom, u ovom slučaju stečeno pravo i prema njoj su planirali živote. Uz to što je mjera dala vidljive demografske rezultate u većem broju trećerođene djece i svakog sljedećeg djeteta (obitelji su se lakše odlučivale za treće dijete upravo i zbog te mjere), dala je i dobre rezultate u poboljšanju životnih uvjeta korisnika mjere. Brojna su svjedočenja obitelji o tome koliko im je životnoga prostora otvorila ta mjera.

Roditelj odgajatelj 'U djeci je budućnost' Roditelji odgojitelji Visokom upravnom sudu podnijeli zahtjev za ocjenu zakonitosti


Nemuštom pripremom za promjenom odluka o Mjeri roditelj odgojitelj iz 2016. i 2018. godine, korisnici mjere, a to su uglavnom majke, izložene su neviđenom linču, prostakluku i vrijeđanju na društvenim mrežama i u javnom prostoru. Time je otvorena Pandorina kutija najsvirepijeg degradiranja ljudskog dostojanstva majki koje koriste Mjeru roditelj odgojitelj. Provociranje takvog javnog linča izazvanog traljavom pripremom nedopustivo je u suvremenom demokratskom društvu.
Kako se godišnji rashodi za Mjeru roditelj odgojitelj procjenjuju u visini 485.000.000 kuna, a za tu namjenu proračunom Grada Zagreba planirani su rashodi u visini 220.000.000 kuna, proizlazi da bi tako za 2022. uštedu činila razlika od 265.000.000 kuna, dakle svega 1,77% proračuna Grada Zagreba! A i takva relativno mala „ušteda“ dolazi u pitanje jer u nju nisu ukalkulirani troškovi svakog pojedinog djeteta u dječjem vrtiću i drugi troškovi povezani s tim.
Gradonačelnikovim neprihvaćanjem amandmana na proračun koji je predložio Klub gradskih zastupnika Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti, kojim se nudilo namicanje nedostajućih sredstava za tu mjeru povećanjem vrijednosti prodaje udjela u APIS IT d.o.o. za 100.000.000 kuna i uz dodatnu prodaju nefinancijske imovine u visini od 165.000.000 kuna (to je 0,5% od ukupne imovine Grada Zagreba), propuštena je pri samom donošenju  proračuna mogućnost bezbolnog nastavka korištenja Mjere roditelj odgojitelj koja u svom temelju predstavlja stečeno pravo", pišu dalje. 

Nenad Periš
POTRAGA JOŠ TRAJE
Otac nestalog Splićanina: Javljaju mi se svakakve vračare, govore mi da znaju gdje je Matej
Tehnički pregled vozila
SAVJETI PROFESIONALACA
Jednostavni dnevni pregled automobila može vas spasiti velikih kazni u prometu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Radnik12:

  Podržavam raditelje i one koji se bore da se ukine nepravedna odluka o ukidanju prava koja su isključivo namjenjena da imamo bolju nataletnu politiku. Kaj je grad bez djece, smisao života i stvaranja da omogućimo da svima nama danas sutra ... prikaži još! bude bolje, a bez djece sigurno to neće biti. Koliko se razumijem i znam sa financijams kada stavite sve na papir od prava koja ostvaruje jedna majka ili otac sa i ili više od troje djece ispada da Grad Zagreb i sve nas manje košta dati naknadu nego sve ostalo. Podrška raditeljima da se mjera vrati.

 • lotrscak:

  B stranka vise ne postoji. Koliko se zna nemaju niti jedan posto podrske. Kad je gotovo - gotovo je - nema vise.

 • Daisy55:

  A tko je obrisao moj komentar u kojem je stajalo da pravnici kažu da će te mame spor dobiti i da će Tomašević njima to platiti uz kamate i sudske troškove. Znači, svjesno nanosi štetu Gradu ovakvom odlukom, a može ... prikaži još! se puno bolje i pametnije. Samo što on dana radnog staža nema pa otkud mu pamet i iskustvo. Evo, sad brišite ponovo.