Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jarun kao neretva

Maraton lađa slavi drevnu pobjedu, a nama je cilj očuvati tradiciju i ući u natjecanje

16.07.2015  Zagreb - Zagrebacka ekipa
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/7
21.07.2015.
u 21:35

Sponzore izbjegavamo, sve je na prijateljskoj osnovi. Zato smo i dali lađu Ivoru i njegovoj ekipi za trenin, kaže Marin Ćulum, vođa ekipe i dečko s Neretve

Ako se ovih dana prošećete oko zagrebačkog jezera Jarun, uočit ćete nesvakidašnji prizor. Točno, Jarunsko je jezero mjesto gdje treniraju mnoge ekipe, no ujutro i popodne vježbaju dvije sasvim posebne. Riječ je o dvije ekipe koje će sudjelovati na tradicionalnom Maratonu lađa između Metkovića i Ploča, na ruti dugačkoj 22.500 metara, koji će se održati početkom kolovoza.

– Treba podsjetiti da je riječ o obilježavanju nečega što se dogodilo prije više od 1100 godina. A ove se godine slavi i 300. Alka! Neretvanski su gusari na čelu s knezom Branimirom tada kod Makarske porazili mletačku flotu te ih tako natjerali da plaćaju porez za prolaz našom obalom. Danas se taj datum slavi i kao Dan hrvatske ratne mornarice – kaže Marin Ćulum, kapetan ekipe Crnostrik i Radnički sin.

Mala Hrvatska u lađi

Marin je i sam s Neretve, ali svoju ekipu gleda kao malu Hrvatsku u jednoj lađi.

– Imamo Slavonca, dva purgera, dva Hercegovca, jednog iz Dalmatinske zagore, jednog iz Letovanića, mene s Neretve, ali i dvojicu iz Komina, i to iz najtrofejnije momčadi, višestrukih osvajača titule pobjednika Maratona lađa... Cilj je sačuvati tradiciju koja je zaista vrijedna, a od ovog nastupa očekujem da se kvalificiramo što bi svakako bio veliki uspjeh – kaže Marin te ističe i jednu zanimljivu pojedinost o samoj lađi.

– To je lađa koja je s Neretve otišla u Bjelovar pa otamo stigla u Zagreb. I sam sam sa 14 godina došao u Zagreb, a sada, 16 godina kasnije, odlučio sam oformiti ekipu i nastupiti. Sponzore izbjegavamo, sve je na prijateljskoj bazi. Kasnije nam se javio i Ivor sa željom da oformi svoju ekipu pa sada na istoj lađi treniraju dvije ekipe, jedna ujutro, druga popodne – govori nam Marin.

Natječu se 33 posade

Ta druga ekipa momčad je Zavoda za transfuziju koju vodi Ivor Ćuruvija.

– Riječ je o zaista sjajnoj tradiciji koju cijenimo te je, slično kao i Marin, želimo održati – govori nam Ivor. – Nije lako, sve to košta, ali želimo sudjelovati u tom spektaklu. Kada bismo se plasirali u natjecateljski dio, to bi bio golem uspjeh – ističe Ivor Ćuruvija, koji je svoju ekipu okupio prije samo dva mjeseca.

Kako doznajemo od sudionika Maratona lađa, tradicija se mora apsolutno poštovati, i samom lađom, ali i veslima, koja također moraju biti slična svojim drevnim originalima. 
U natjecateljskom dijelu nastupit će 33 lađarske posade, a da bi se tamo dospjelo, dan prije same utrke veslaju se kvalifikacije. Plasirati se na najmasovnijem i najgledanijem takvom natjecanju u nas za ove bi mladiće bilo više od uspjeha. 

>> "Crni put" pobijedio , a na startu izgubili parić i veslača

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije