Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Malo sam stariji od njega, vrijeme je da se i on uredi

Marijan Knez prvi je 1939. prešao novootvoreni most na Kajzerici
21. srpnja 2015. u 10:30 2 komentara 3272 prikaza
20.07.2015., Zagreb - Pjesacki most koji spaja Kajzericu i okretiste tramvaja na Savi.Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Preko pješačkog mosta pokraj savskog terminala prošao je prvi dan kad je otvoren, 1939. godine.

Vitalni umirovljenik Marijan Knez (83) s Kajzerice i danas svakodnevno most prijeđe nekoliko puta. Radovalo bi ga, kaže, da se konačno uredi.

– Nakon što je sagrađen, ovuda su prolazili ruski i njemački tenkovi, kamioni s vojnom opremom, gađali su ga bombama... Nasreću, nisu ga uspjeli pogoditi – prepričava gospodin Knez, koji se ispod mosta nekada i kupao. On je tek jedan od stanovnika tog dijela grada koji "navija" da se u sklopu projekta "Zagreb za mene" uredi baš ta lokacija.

'Sramota da tako izgleda'

Među 33 lokacije, koliko ih je predložilo Društvo arhitekata Zagreba, kao potencijal za uređenje je dio uz Kajzericu i terminal. Na prostoru oko Savskog mosta tako bi mogli niknuti novi trgovi, parkovi, šetališta i mjesta za rekreaciju. Pri obilasku gradskih četvrti stanovnici su arhitektima naglasili da im je potreban park za druženje i organizaciju manifestacija na Kajzerici.

– Glasala sam za ovu lokaciju na internet-stranici http://zagrebzamene.d-a-z.hr. Odgojiteljica sam na Kajzerici, kvartu je potrebno dječje igralište – kaže Ivana Vujsić. Da je uređenje potrebno, uočit će svaki prolaznik koji prijeđe most. Ploče postavljene na mjestu oštećenja, savijena ograda, rupe u podu kroz koje se vidi rijeka Sava, "krpani" kolnik... tako danas izgleda stari most.

20.07.2015., Zagreb - Pjesacki most koji spaja Kajzericu i okretiste tramvaja na Savi.Photo: Zarko Basic/PIXSELL | Autor : Zarko Basic/PIXSELL Foto: Zarko Basic/PIXSELL

– Sramota je i za grad da ima onakvo okretište – kaže dizajner Hrvoje Vukov.

Uređenje nasipa uz Savu

Osim za Kajzericu, građani mogu u južnom dijelu grada glasati za uređenje šetnice duž Av. Dubrovnik i SR Njemačke, povezivanje naselja Središće i Sopot, uređenje parka na velikoj površini uz Mamuticu ili nasipa uz Savu, od Mosta slobode do Prisavlja. Birati mogu i da se uredi centar na Laništu ili okoliš dvorca Brezovica.

Ostale lokacije za glasanje:

- Avenija Dubrovnik – SR Njemačke: Šetalište i bolje povezivanje Središća, Zapruđa, Utrine i Sopota

- Avenija Dubrovnik – Većeslava Holjevca: Bolje povezivanje kvartova Središće i Sopot

- Park Novi Zagreb: Zelena potkova novoga grada – pješačko povezivanje parkovnih površina od naselja Travno do Save

- Nasipi uz Most slobode: Predah u zelenoj oazi – uzdužno pješačko povezivanje svih područja uz rijeku Savu i savski nasip, a u dijelu od Mosta slobode do Prisavlja

- Lanište – Remetinec: Zeleno srce kvarta – uređenje javnih površina za trgove, parkove

- Brezovica: uređenje perivoja oko dvorca

VIP izdvaja za Vas

  • SUBARU:

    Bu to kumovi podelali.

  • cvor276:

    Često idem na Jarun preko Savskog mosta pa onda ispod Jadranskog. Prolaz ispod Jadranskog mosta je u katastrofalnom stanju tj nije nikada niti uređen. Zemlja po kiši blato a rasvjete niti u ludilu. Inače tim dijelom prolaze i mnogi studenti ... prikaži još! ali po noći nema šanse da tamo prođeš. Jedini razlog što taj dio nije uređen je taj što tamo očito ne prolaze Bandićevi glasači.