Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natječaj povučen

Maksimir bez radova, planiranih 20 milijuna kuna očito nema

'19.04.2010., Zagreb - Ilustracija za gradnju Maksimirskog stadiona.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
11.07.2012.
u 07:57

Planiranih 20 milijuna kuna očito nema, čekat će rebalans, a zašto su išli u natječaj – ne zna se

Nedostatak novca u gradskoj blagajni još jednom se poigrao sa sudbinom maksimirskog stadiona. Iako se ove godine 20 milijuna kuna trebalo uložiti u njegovo uređenje, odnosno konačno stavljanje u funkciju poslovnih prostora ispod sjeverne tribine, Grad je od ulaganja ipak odustao.

Interes građevinara

Prema riječima arhitekta Nikole Polaka, koji je zadužen za projektnu dokumentaciju natječaja, razlog poništenja financijska je situacija i manjak novca. – Čeka se rebalans proračuna i pronalaženje novca za projekt, što je teško očekivati do kraja ove godine – komentirao je Polak.

Prema službenoj informaciji koja je poslana zainteresiranim tvrtkama koje su se javile na natječaj, razlog odustajanja malo je ublažen. U obavijesti stoji da je tijekom izrade projektne dokumentacije i utvrđivanja postojećeg stanja došlo do značajnog odstupanja od planiranog načina realizacije pa je potrebno izmijeniti dokumentaciju. Dalje stoji i da novi troškovi sljedeći put neće biti ograničeni na 20 milijuna kao sada. Za objašnjenje i razloge odustajanja pitali smo u Uredu gradonačelnika koji je vodio natječaj, ali odgovor nismo dobili. Stoga nismo dobili ni odgovor zašto je natječaj uopće raspisan prije mjesec dana kad se već tada znalo da Grad financijski baš i ne stoji. Da je kriza i da je posao uređenja stadiona bio atraktivan posao poduzetnicima, najbolje pokazuje podatak da se na njega javilo više od 50 tvrtki, među kojima su i Viadukt, Zagrebgradnja, Mešić com te Nexe gradnja.

Plan je bio urediti oko 30 tisuća četvornih metara poslovnog prostora ispod sjeverne tribine koji već desetak godina propadaju. Na oko 15 tisuća kvadrata trebao se urediti trgovački centar, a ostale kvadrate dobio bi Zagrebački športski savez. Trenutačno se Savez kao i ostale gradske sportske udruge nalaze u unajmljenim prostorima za čiji se najam iz gradskog proračuna godišnje izdvaja oko osam milijuna kuna.

– Dobili smo informaciju da je gradonačelnik povukao odluku iz financijskih razloga i da nema ništa od skorog preseljenja na stadion. Ipak se nadamo da će se naći način da Savez dobije neke druge gradske prostore kako bi najam bio što povoljniji – kazao je Zoran Kovačević, rukovoditelj za posebne programe Saveza.

Bez 120 milijuna

Najam na sadašnjoj lokaciji istječe im do kraja godine, što je bio i rok za uređenje prostora na Maksimiru, gdje je svoje mjesto trebao dobiti i trgovački centar. On se planirao na dvije etaže, a posjetitelji bi vozila parkirali iza zapadne tribine.

Projekt izgradnje maksimirskog stadiona započeo je još 1997. godine, a prema podacima Grada Zagreba, do svibnja 2000. godine, u njega je uloženo ukupno 362.492.635,77 kuna. Tada je izgrađena sjeverna tribina te rekonstruirana i dograđena zapadna tribina stadiona. Budući da navedena ulaganja nisu bila dovoljna da se završi izgradnja od svibnja 2000. do danas, u izgradnju stadiona uloženo je dodatnih 124.007.063,49 kuna. Taj iznos otišao je na uređivanje sjeverne tribine i danas ponovno aktualnih poslovnih prostora.

No, nije maksimirski stadion jedini ove godine ostao kratkih rukava. Gradski ured za prostorno uređenje osim 20 milijuna za stadion ostao je i bez 120 milijuna kuna namijenjenih za druge projekte.

 

Komentara 5

TM
trade_mark
09:45 11.07.2012.

uz fontane i cvjetni, samo još to fali. nek dinamo plati maksimir, ionako dobivaju lovu od zagrebačkih prireza... hebe mi se za maksimir.

DO
doktorica
12:28 11.07.2012.

pa kad bi se Ćiro ,Mamić i ekipa malo odrekli novca od provizija,preprodaje igrača i mešetarenja već bi se nešto i učinilo,a ne da se voze u skupocjenim automobilima,jahtama,troše naokolo na manekenke.....

VI
Vito
14:11 11.07.2012.

Maksimir bez radova, planiranih 20 milijuna kuna očito nema Ovo ruglo bi morali srušitido temelja i izgraditi onako kao je bilo prije pljačkaškog pohoda generala i njegove svite... Prostor za naganjanje okrugog predmeta od umjetne tvari može izgraditi maminjo izvanan Zagreba... Ovdje bi morali vratiti atletsku stazu, kraljicu sporta, atletiku, a divljake ostaviti izvan Zagreba, uz željezničku prugu i autoput... Prostora ima, novaca za gradnju novog okupljališta divljaka imaju "reprezentativci" i njihovi vlasnici, zvani manageri pa nek se mlate i razbijaju izvan zagrebakoliko vole i žele...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije