Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"HRVATSKA MATI"

Majke odgojiteljice osnovale novu udrugu i najavljuju: Idemo na sastanak s Dolenec, bit će i novih akcija

Foto: PIXSELL
1/6
04.01.2022.
u 21:30

Podsjetimo, više inicijativa roditelja odgojiteljima već mjesecima prosvjednim akcijama traži od gradonačelnika da odustane od promjena po pitanju sporne mjere. Unatoč tome, Skupština je krajem godine donijela odluku kojom ide u izmjenu mjere.

Građanska inicijativa"Djeca su budućnost" postala je  pravno tijelo te će svoje aktivnosti i daljnje djelovanje oko teme Roditelj odgojitelj i ostalih problematika vezano uz obitelj,djecu i mlade obavljati kao Udruga Hrvatska Mati. Udruga će se nastaviti boriti protiv odluke Gradske skupštine od 9. prosinca 2021. kojom se izmijenjuje status roditelja odgojitelja.

Predsjednica udruge je Ljiljana Dragić, koja je do sada vodila Građansku inicijativu.

- Nama je pridruženo 5,800 obitelji i 20 000 djece o kojima se mi, očevi i majke, roditelji odgojitelji brinemo. Organizirali smo se kroz GI koju vodim ja i Hrvatsku udrugu roditelja odgojitelja (HURO) koju vodi kolegica Ana Marija Berbić Lacko. - rekla je studenom 2021. na jednom od prosvjeda.

04.12.2021., Zagreb - Prosvjed roditelja odgojitelja ispred Gradskog poglavarstva. Organizator prosvjeda je Facebook grupa "Majke odgojiteljice" i "Inicijativa: Djeca su buducnost". Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Pristali na sastanak s Dolenec

No, čini se kako sada dvije udruge neće nastaviti istim putem, barem kada je oko sastanka u Gradskoj upravi riječ. Naime, HURO je odbio sastanak, no Ljiljana Dragić potvrdila nam je da Udruga Hrvatska Mati ne dijeli takav stav.

- Mi smo za dijalog. Otići ćemo tamo i razgovarati s zamjenicom gradonačelnika Danijelom Dolenec i viditi što nam imaju za ponudi jer oni su nas zvali - govori Dragić i kao glavni predmet "pregovora" ističe kompezacijske mjere koje su bile obećanje, ali za sada nema konkretnih najava po tom pitanju.

Na pitanje što nakon sastanka, Dragić odgovara da će udruga sve aktivnosti najaviti na vrijeme, ali da će aktivnosti zasigurno biti.

- Naše akcije sada su usmjerene na pitanje roditelja odgojitelja, ali to nije jedino čime će se udruga baviti. - dodaje.

13.11.2021., Zagreb - Ispred Gradskog poglavarstva odrzan je prosvjed roditelja odgojitelja. Ljiljana Dragic. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Inače, Dragić je korisnica mjere roditelj odgojitelj od samog početka.

- Mjeru sam počela koristiti 2016. nakon što sam ostala udovica s 3 kćeri u dobi od 3,10 i 11 godina. Novac poreznih obveznika grada Zagreba omogućio mi je da “uhvatim dah” i ponovno stvorim siguran dom za moju djecu. Od svega u što se ulaže gradski novac – ovaj uložen u 5,800 zagrebačkih obitelji – sigurno je dobro utrošen! - kazala je tada.

Beskorisna mjera ili demografska mjera?

Ipak, ne dijele svi to mišljenje. S jedne strane zamjerka je da su ovime roditelji u Zagrebu privilegirani jer jedini u Hrvatskoj imaju pravo na tu mjeru, s druge strane od dijela oporbe stiže potpora, a prema najnovijim pisanjima portala Telegram čini se kako bi u obranu njihovog statusa mogli stati i sudovi.

Naime,  izvanredni profesor na Katedri za upravno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marko Turudić upozorava kako su  izmjene u prosincu "problematične iz upravnopravnog, a barem djelomično i iz ustavnopravnog aspekta". Drugim riječima, Tomaševićeva odluka je dvojbena zbog činjenice da se upravni akt kojim je donesena odluka ne može retroaktivno mijenjati.

Još više pojednostavljeno, to znači da bi se evenutalne izmjene odluka mogle primjenivati samo na budućim korisnicima, a ne na već postojećima.

13.11.2021., Zagreb - Ispred Gradskog poglavarstva odrzan je prosvjed roditelja odgojitelja. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Podsjetimo, više inicijativa roditelja odgojiteljima već mjesecima prosvjednim akcijama traži od gradonačelnika da odustane od promjena po pitanju sporne mjere. Unatoč tome, Skupština je krajem godine donijela odluku kojom ide u izmjenu mjere.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i kao kandidat najavljivao je da će se ta praksa promijeniti jer smatraju kako je mjera neučinkovita i štetna po gradski proračun s obzirom na to da je od njezina uvođenja potrošeno 1,8 milijardi kuna, bez, kako kaže, značajnog demografskog efekta.

Možemo! stoga najavljuje da će ta sredstva radije preusmjeriti na nove prioritete kao što su povećanje predškolskih kapaciteta i širu dostupnost ostalih socjialnih usluga.

>> Pogledajte: Zagreb: U Svetoj Klari automobilom udario u betonski zid i završio na krovu

Komentara 10

Avatar NeNormalan
NeNormalan
10:13 05.01.2022.

bandić dovukao bosanke da nam poprave natalitet, a sada ode bandić, odu pare

EX
Exar89
05:41 05.01.2022.

Očito imaju previše slobodnog vremena.

PR
prahrvat
00:04 05.01.2022.

To što je Bandić dijelio (našeg novca) da bi ostao na vlasti (i možda baš zbog ovih glasova pobijedio Mrak Taritaš) nema nigdje na kugli zemaljskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije